• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Voodoo Papa Duo Szolnokon

Voodoo Papa Duo

 Tagok:

Szert Zsigmond: szájharmonika, dob (Ex Paganza, Cabaret Medrano, Ütött-Kopott Angyal, Stukker)

Fejér Simon: gitár,ének (Ex Deák Bill Blues Band, Ütött-Kopott Angyal, Veronaki)

„Az együttes alap koncepciója a 2 tagú megszólalás. Egy személyben szólal meg a szájharmonika egy lábdobbal és egy csörgővel felszerelt lábcinnel, és egy másikban az akusztikus és elektromos gitárok valamint az ének. A formáció gyakorlatilag egy nagy zenekar energiájával alkotja meg sajátos hangzásvilágát, ahol a szólisztikus részek mellett a súlyos groove-ok, zenei alapok is komoly szerepet kapnak. Eredetileg a 60-as-70-es évek rythm&blues dalait formáltuk át a saját világunkra, de a repertoárban egyre több magyar nyelvű saját dal is szerepel. Nagy hatással van a duora közös eddigi zenei múltunk, ahol a blues mellett a népzenei világban is igen sokat dolgoztunk együtt.”

A 19-i estét a Jazzben töltöttük néhány vájt fülű barátommal. Az abszolút ígéretesen hangzó bemutatkozás alapján sejthető volt, hogy „kezes-lábas” buli lesz- ahol végtagjainkat nem a görcs, hanem a ritmus rángatja. Az is lett.

Ahogy a duó muzsikálni kezdett, olyan energiák szabadultak el, mint egy nyári vihar előtt- közben-után: pozitív fel,- és túltöltődés, pattogó szikrák, villám és mennydörgés, eső kopogása, felfrissülés, ellazulás, mély nyugalom- ritka az ilyen sokszínű érzéseket kiváltó élőzenei élmény.
Megnyugtattuk Simont-, aki akkor érzi igazán jó magát egy fellépésükön, ha az „robban”- hogy mi, a közönség lelkes, hat fős része, többször is majd’ a plafonra kenődtünk…

Előadásuk végén sikerült egy interjú elejéig „elkapnom” Simont és Zsigát:
Mi a ti privát zenetörténelmetek?

Sz.Zs: Mindketten a Zsámbéki- medencéből származunk. Én a gimiben kezdtem dobolni és megismertem Simont, aki már ekkor gitározott. Egy bassgitáros barátunkkal csináltunk egy zenekart. Egyfolytában Hendrixet játszottunk, így aggatták ránk a Simi Hendrix zenekar nevet. Gimnázium után a Kőbányai Zene Stúdió diákja lettem, később Simont is felvették. Néhány év múlva kaptam tőle egy erősen leharcolt szájharmonikát a buszon (egy angol fazon adta még neki) és ráharaptam. Nagyon jól szólt. Gyakorolni kezdtem, s később már Ecseri János blues zenész tanított herflizni, pénzért- borért-kolbászért. Majd később a nagyszerű Szabó Tamáshoz is jártam okulni. Összekötöttem a szájharmonikát a lábdobbal. Jól működnek együtt.
F.S: 14 éves korom óta játszom népzenét és bluest. Zsigával pedig „száz éve” játszunk együtt mindenféle muzsikát, mindenféle formációban. Hol moldvai, csángó, hol erdélyi népzenét- én kobzon és brácsán, Zsiga mindig dobolt egy ideig még cimbalmozott is . Közel négy évig a Deák Bill Blues Band szólógitárosaként működtem. Jelenem a Ütött- Kopott Angyal, Tóth János Rudolffal(szintén Zsigával együtt), valamint a Veronaki zenekar és persze a V.P.D.

(Zsiga a legfentebb felsorolt bandákon kívül a Stukker, a Cabaret Medrano valamint a The Lovelaces együttes tagja. A Lovelaces név pl. sokatmondó lehet a felnőttfilm-műfajban járatos egyének számára…)

Érdekes névválasztás…
F.S: A Voodoo Papa Duo már a második nevünk. Eredetileg Simon és a Blues Szert’ár voltunk (Szert Zsiga nevével :) , de a sajnálatos igazság az, hogy amiben benne van a blues- szó, azt már beskatulyázzák, unalmasnak, elavultnak találják- főleg  a szervezők. A Voodoo Papa Duo tulajdonképpen egy hangulatnév-a voodoo az afroamerikai varázslásból, a bluesbol fakad (mert le sem tudjuk tagadni, hogy az afroamerikai muzsikából töltekezünk)

Ez a sakktábla gitár elképesztő…
Sz.Zs: És már a zenekar védjegyévé vált.

F.S: Egy blues-rajongó barátunk, Székely Árpád a legkülönbözőbb tárgyakból készít hangszereket: például boros dobozból, puskatusból, rendszámtáblából. Így került hozzánk ez a négy húros sakktábla gitár-ami a sok kísérletezés után, elnyerte végleges soundját, egyszerre egy basszus és egy szólógitár erősítőre rákötve. Igazi varacskos hangzás.

Főállású zenészek vagytok?
F.S: Több zenekarban játszunk, én gitározni tanítok, táboroztatok gyerekeket, színházban is dolgozom, igyekszünk több lábon állni, de minden elfoglaltságunk a zenéhez köthető.

Sz.Zs: A kezdetekkor a hátunkon cipeltük a felszerelésünket a kis klubokba. Nem volt könnyű. Sokat segít a dolgon egy autó, szerencsére egyre több felkérés érkezik.

Mik a hosszú távú céljaitok Voodoo Papával? Gondolkodtok stílus, – és csapatbővítésben?
F.S: Mindketten élvezzük a stílusbeli kísérletezés szabadságát. Ezt a magot, és hangszerelést meg akarjuk tartani, de felmerült, hogy bővülhetnénk. (Bár így is az az általános vélemény, ha hallanak minket, hogy úgy szólunk, mint egy nagyzenekar- végülis van dob, gitár, harmónika, ének…) Stílusok? Alapvetően semmitől sem zárkózunk el. Nem vagyunk csak blues zenekar. A már említett afroamerikai, valamint az ír és magyar népzene a forrás, amiből az ihletet és ötletet merítjük, de bármilyen stílusban meghallunk egy számot, ami megtetszik, addig alakítjuk, míg át nem formáljuk a saját ízlésünkre. Illetve természetesen ott vannak a saját dalaink.

Sz.Zs: Egy dobos/cintányéros/perkás/bőgős jól jönne. A kezem már tele, a lábam is foglalt sajnos több végtagot nem tudok növeszteni, pedig el kéne még ez-az a ritmusszekcióba. És hosszú távú cél: Mondjuk, nem lenne rossz a számainkat rádiókban hallani…(nevet)

Oszd meg

Leave a reply