• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Tippek stúdióba vonulás előtt

Ezeket a tippeket azoknak az amatőr zenekaroknak ajánlom, akik még nem, vagy nem sűrűn jártak stúdióban. Lényegtelen, hogy profi, vagy házi hangstúdióba vonulunk-e, a következő dolgokkal akkor is érdemes tisztában lenni.

Minden tagnak tudnia kell, hogy mi a dolga
Azon túl, hogy tudom, hogy most én pl. dobos vagyok a felvételkor, tudnom kell, hogy a számokban melyik részből mennyi van, mikor vannak a váltások és legfőképpen tisztában kell lennem azzal, hogy mit akarok játszani és mit tudok pontosan és tisztán lejátszani. Erre most sokan legyintenek, háteznekemmennifog’, de biztosan? Van-e tempotrack (metronómsáv, esetleg gitármankóval)? Megy-e a hangszereden való játék tempóban a mankó sávra? Pontosan játszod-e azt, amit fel akartok venni? Megbeszéltétek-e már és mindenkinek kényelmesek-e a számok tempói (pl. bpm-ben, ami “beat per minute”, vagyis 1 perc alatti negyedek száma)? Visszahallgattad már magadat mondjuk diktafonos felvételről?


Biztosan összeillik, amit játszunk?
Nem tudom megszámolni, hány olyan esetet láttam, vagy hallottam, ahol a stúdióban jöttek rá a gitárosok, basszusgitárosok, hogy egy adott témában bizony nem mindig a megfelelő hangokat játsszák. Ennek az az oka, hogy a kis próbateremben alig hallják egymást a zenészek, így érdemes halk próbát tartani, de még jobb, ha a gitárosok és basszusgitárosok külön próbát is tartanak, akár otthon is. Hallgassátok meg, mit játszik a másik! A kis hibák, csúszások, kimaradások nem hallatszódnak próbán. A próbán akár el is játszhatjátok egyenként a számot a többiek hallatára (nagyon sok dolog kiderülhet ilyenkor). Ha valaki azt mondja, hogy “most nem megy, de a stúdiózásig jó lesz”, az nem elég. Lehetőleg jóval a stúdiózás előtt legyetek készen a gyakorlással és a számokkal! Ez a Ti pénztárcátokat is kíméli majd, nem beszélve arról, hogy később a hibákat újra és újra ki fogjátok hallani a felvételből.

Ez a téma nagyon büntet
Biztosan? Lehet, hogy szeretitek a torzítást, de akkor is meg kell hallgatni a riffeket torzítás nélkül is, még egy súlyos metál bandánál is. Kiderülhet ugyanis, hogy a riff csak a torzító által szólal meg, hiszen az apró hibák, pontatlanságok eltűnnek a túl torz hangzás által.


Egy zenekar olyan erős, mint amilyen a leggyengébb láncszeme
Ez a mondás a legtöbbször igaz. El kell döntenetek, hogy a zenélés a barátságról szól-e, mert sokan abba a hibába esnek, hogy haverságból a zenekarban hagynak egy abszolút hozzá nem értő tagot. Nehéz, de azoktól, akik csak hátráltatják a zenekart, meg kell válni. Sokszor az sem jó, ha valaki abszolút professzionális szinten játszik a hangszerén, de magasról tojik a próbákra és zenekarra.

Milyen húrokat és hangszereket használjunk?
Csakis új és jó minőségű húrkészlettel menjetek stúdióba! Érdemes kölcsön kérni jó minőségű hangszereket a stúdiózáshoz. A doboknál érdemes tökölni a hangolással a stúdiózás előtt és a stúdióban is (akár egy-egy szám felvétele előtt is leellenőrizhetjük). A gitároknál és a doboknál is egyaránt fontos a minőségi hangszer, ami a megfelelő hangzást fogja biztosítani. Amennyiben lehetőségetek van rá, ne menjetek stúdióba 15-60.000 Ft-os hangszerekkel! A doboknál fontos pl., hogy ne szétvert, “kráteres” bőrökkel menjünk felvételre (minél újabb, annál könnyebb hangolni)!


Nézzétek meg, hogy a kívánt hangzáshoz milyen cuccok kellenek, a kedvenceitek milyen rig-et, milyen dobcuccot, milyen húrokat, milyen bőröket használnak és milyen hangolással. Pl. a Meshuggah zenekarnál a gitáros legmélyebb húrja már basszusgitár húrkészletből van, a mély hangolás miatt. A gitárosok a kívánt hangoláshoz a megfelelő vastagságú húrokat használják! A 9-es húrkészlet E Standard hangoláshoz ajánlott, de ismerek olyan gitárost, aki 11-es húrkészletet használ E Standardban a dögösebb, dinamikusabb hangzás miatt. Ha nem használtál még vastagabb húrt, akkor először gyakorolj rajta, mert szokatlan lesz!

Ne késsetek a felvételről!

Sok stúdióban nem akkor kezd el ketyegni az óra, amikor már a rec gomb is benyomódott, de nem is akkor, amikor a hangszeredet behangoltad. A legtöbb stúdiósnál előre be kell jelentkezni és ha 10:00-tól vagytok bejelentkezve, akkor onnan számolják az időt, pedig lehet, hogy késtél és még be sem pakoltál. Ha mégis késnél, legalább annyival tiszteld meg a stúdióst, hogy előre szólsz Neki, hiszen az Ő idejét is rabolod ezzel!

Nagyjából ennyit szerettem volna. Sok stúdió honlapján találtok hasonló tippeket. Jó stúdiózást kívánok minden előadónak!

Oszd meg

Leave a reply