• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Testvérvárosaink zenéje: Forlí II.


Az olaszországi Forlí város zenei felhozatalának második fejezetében a populárisabbnak mondható stílusokat taglalom. Úgy tűnik, az ottani információs sztráda a rock and rollhoz közeli műfajokra specializálta magát, hisz nagyjából csak ezen a vonalon sikerült bármi hangot kicsikarni Emilia-Romagna keleti sarkából. Azonban gitárzenében is beszélhetünk egyfajta pop-kultúráról, amibe a saját besorolásom szerint a Guns’N Roses-féle ál-kemény csajozós muzsika épp úgy beletartozik, mint az Joan Baez és Joplin nyomdokain tipegő, egy szál gitáros, énekes leánykák hippi költeményei. Úgyhogy vessük is bele magunkat hamar!

Mindjárt az elején a borzasztó nevű Butterd Beacon Biscuits ütötte fülem kis kalapácsát aprócska üllőjére. Na ez a muzsika! Ez megszólalhatna a világon bárhol! Úgy, mint hangzás, profizmus, és bizony: klisé. Számomra unalmas, bőrnadrágba izzadt csajozós zene. Rockerlányok vonaglanak és rázzák a hajukat pozőr fiúk lábai előtt. Dögös? Persze. Vaskosan szól? Hogy a francba ne! De annyira ismerem minden hangját, hogy 2010-es lemezüket, mely a From the solitary woods névre hallgat, egy bizonyos pont után koffeinkísérettel kellett hallgassam. Vannak rajta igen ügyes dalok, mint az Essaouira, ennek ellenére a progresszív címkét nem tudom, hogy aggatták magukra. Hard-rockot kedvelőknek csak ajánlani tudom! Mindent megtalálnak benne, ami egy tisztes lemeztől a műfajban elvárható!

A sztárnak is nevezhető Blastema a fogyasztható alternatíva. Pop-alter-metál. Kicsit Muse. Néha nagyon. A 2003 óta létező zenekar ugyanis eleinte kísérletezett mindenfélével, majd rájöttek (lehiggadtak!), hogy a fogyaszthatóságból meg lehet élni! Így aztán a legújabb lemezek, dalok folynak a nyáltól. S lőn: ezernyi rajongó, eladott lemezek, turnék. A produkció persze meg sem közelíti a korábbit. A Pensieri illuminati, azaz részeg gondolatok című, 2010-es korongon helyet foglaló dalok azért jók, na. Ha az ének nem vinnyogna ennyit, még jobb volna, de a Sperma miatt elnézem nekik. Az a dal odacsap. Mondhatni gecijó!

Eden néven működik ugyan Olaszországban egy fogszabályozós rapper fiú is, ám Forlí magáénak tudhatja a rockzenekart. Éneklős, érzelmes, húzós kis számokkal bíró, néhol a Danzig naposabb oldalát idéző zene. Az énekes szerintem a tipikus „olasz hang” megtestesítője. Afféle fesztiválzene, ami délutáni, családi programos időszakban épp úgy felcsendülhet, mint az éjszaka közepén, és biztos talál magának pár értő fület.

Az Explode szintén a BBB vonalán mozog, csak a hard-rocknak glam felé hajló ágára tette voksát. Szinte olyan érzésem van, miközben a My name is pain-t hallgatom, hogy egy ki nem adott Guns’N Roses szám csörömpöl éppen. Azért nem ejtek könnyeket, hogy túl sok hanganyagot nem találtam tőlük.

A heavy metált hozó Hideweaver műfajának sztereotípiája. Annyi küzdelmem volt anno a hasonló stílusú zenékkel, hogy egyszerűen képtelen vagyok érdemleges, csak rájuk jellemző apróságok keresésébe fogni. Ha hallottunk már heavy metált, akkor tudhatjuk, mire számítsunk.

Ezek után kifejezetten kellemes élmény volt a The Shoes visszafogott, akusztikus betétekkel megspékelt muzsikája. Francia névrokonaikkal ellentétben ők a hatvanas-hetvenes évek hard rock színterét tovább vivő, Pink Floydra hajazó zenével bírnak. Az anyag komoly muzikális alapokkal rendelkezik, a már említett, meglepő olasz alapossággal végre hajtva. Ha így építenék az autóikat! Minden benne van, aminek benne kell lennie. Néhol még egy kicsit több is. Azok az akusztikus gitárfutamok, kis színezések kifejezetten jót tesznek az összképnek.

A következő a Niente, azaz semmi névre kereszteltetett projekt. Négy fázós fiatalember a Riviéra mentén. Bár a fészbúk szerint nem Forlíba valósak, a helyi zenekarok gyűjtőoldalán oda jegyzik őket. Mindenesetre ha az előzőre azt mondtam, üdítő volt, akkor a Semmire hatványozottan igaz. Tiszta, egyszerű, üldögélős, nézelődős, nyugalmat sugárzó kis zenék. Fogós dallamok, visszafogott ének, amolyan egyetemi teázó zenéje. De a jobbik fajtából, mert nincs benne az a mű-pátosz, amit a legtöbb, hasonló zenekar szívesen használ. Ezek csak srácok, egy hegy tetején, a szélben.

Valeria Caputo általában egy szál gitárral, néha kísérettel szólal meg. Experimentális, poszt-hippi éter, amolyan dallamosan lágy elszállás. Relaxáló, lebegő muzsika. Abszolút nem az én világom, de színesíti a helyi felhozatalt, az biztos. Tisztességesen összerakott cucc, tiszta életérzés. És van olyan hely, idő, amire ez a zene tökéletesen megfelel. Csak valószínű még nem voltam ott, vagy akkor.

April Comes In June. Mit is mondhatnék?  Kicsit kísérletezős, ami a hangzást illeti, matekozós dalok, a dallamos alapokkal mégis könnyen befogadható. Magával ragadó zenei betétekkel megspékelt, barátságos világvége, ahol senki sem üvölt, vagy fél, csak beletörődik a végbe. Ahogy meghallgattam, folyton a hulló őszi levelek jutottak eszembe. Szóval elég érdekes a végtermék, miszerint a júniusban érkező áprilisról az október jut eszembe. Szerintem szomorkás estéken, rosszkedvű, elgyötört reggeleken abszolút oda illő zene lehet bárkinek. Egyetlen, 2009-es anyaguk óta csend honol a házuk táján.

Pszichedelikus, progresszív muzsika a Vaso di Pandora, mégis fogyasztható. Az első, két számos kislemezt jegyző zenekar szintén a hetvenes évek zenei vonalát tette meg irányadásul, s művelik is tisztességgel. Kellemesen dallamos, elszállós, és a már említett, tipikus „olasz hangú” énekessel megszólaló sokperces dalok valóban jólesnek a fülnek. Meg néha nem, amikor megvadul a pszichedélia. Viszont tömény ez a bő tizenhárom perces Ego. Alienazione. Tinédzserként egy füstölőtől terhes levegőjű, színes lámpáktól szürreális szobában szexelni erre a muzsikára…ez lehet ám a jó kamaszkor!

Linkgyűjtemény:

Buttered Bacon Biscuits:

https://www.youtube.com/channel/UCpdGuI8sd_1U2_9Kko46O5g

Blastema:

https://www.facebook.com/blastema2

http://www.blastema.it/

Eden:

https://www.facebook.com/Eden-rock-124700664311568/timeline/

https://www.youtube.com/user/RocksEden?feature=watch

Explode:

http://www.rockit.it/explode

Hidewaver:

http://www.hideweaver.com/

https://www.facebook.com/hideweaver/timeline/

The Shoes:

https://www.youtube.com/channel/UCRCZcOBUYdaKiCrsK_5ErIA

Niente:

https://www.facebook.com/Nientetheband

Valeria Caputo:

https://www.facebook.com/Capvto-193745300673973/timeline/

https://www.youtube.com/channel/UCmoMNTLrwCTcvkSiN0I8tFA

April comes in June:

http://www.rockit.it/aprilcomesinjune

(il) Vasod i Pandora:

https://www.youtube.com/channel/UC19a5P_Ty4VAvHCT_O0YbUw

Gyűjtőoldal:

http://www.rockit.it/web/cercapagine.php?&r=Emilia+Romagna&p=FC

-Árvai Levente-

Oszd meg

Leave a reply