• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Testvérvárosaink zenéje: Eastwood, Anglia

Oh, Anglia! Az underground kultúra bölcsője, a Sex Pistols, a Beatles, a The Who, a Joy Division, és mindenek előtt a Stranglers csodálatos hazája. Hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk, milyen kiváló formációkkal gyarapította a ködös Albion az európai kultúra vaskos kultúrtörténeti enciklopédiáját, de legyen elég annyi, hogy az angol zenei kultúra nélkül ez az oldal sem működne olyan formában, ahogyan jelenleg működik.

Eastwood. Apró, ködös bányászváros Közép-Angliában, Notthinghamshire megye szívében, 18 ezer fős lakossággal. Első ránézésre tipikusan az a hely, ahol tágas zsákutcák mélyén, pedáns családi házak félszobáiban tömegesen tobzódnak a kisvárosi fiatalok, egyre csak arra várva, hogy végre történjen valami, és kitörjenek a szürke hétköznapok mindennapos fogságából. Tipikusan az a hely, ahol a munkásosztály dühét focimeccsek bámulása közben olcsó sörbe fojtja, és szabadidejében ízes cockney akcentussal (tudom, itt egészen más akcentust beszélnek, de ez jobban hangzik) köpködi gyors gitárzene-kíséretre a mikrofonba, hogy bassza meg a műszakvezető, és éljen a Westham United. Egyszóval tipikusan az a hely, ahol nem történik semmi, éppen ezért az egyetlen kitörési pontot a dühös, primitív undergound zene jelenti. Ehhez képest mi van napjainkban Eastwoodban?

Nos, kérem: az internetes kutatás mindennemű formáját bevetve azt kell mondanom, a nagy büdös semmi. Mármint ne értsen félre senki, van itt azért kiváló, 1919 óta működő férfikórus, akik olyannyira tehetségesek, hogy 1963-ban még a BBC egyik műsorában is feltűntek, és az Egyesült Királyság egyik legrégebb óta működő ilyen jellegű formációjának számítanak. Meg van rezesbanda. Az internetes apróhirdetésekre hivatkozva egy rockegyüttes is keresett énekest Eastwoodban nagyjából két évvel ezelőtt, igaz ők nem akarták túltolni a dolgot, mert kizárólag örökzöld feldolgozásokból állt fiktív repertoárjuk, na de legalább kezdetnek nem rossz. Van végre valami, amin el lehet indulni.

Eastwood kiváló rezesbandája, az Eastwood Arcadians

Találtunk például eseményekre bérelhető zenekarokat. A lagzis formációktól kezdve, a karibi zenekarokon át a ska bandákig. Mindegyikben közös, hogy feldolgozásokat játszanak, és java részük nem eastwoodi, de pénzért bárhová elmennek a megyében játszani. Ennyire siralmas lenne a helyzet ebben az egyébként fotókon kellemesnek tűnő, takaros angol kisvárosban? Azért ezt kötve hiszem.
A Wikipediára hagyatkozva lakik (vagy lakott) itt például valaki egészen különleges, akire nyilvánvalóan büszkék lehetnek a helyiek, hiszen nemhogy gitárt fogott a kezébe, de 1986-ben még a slágerlistákra is feljutott! A szóban forgó egyén nem más, mint Carl Axon, a Doctor and the Medics zenekar gitárosa. Nos, ha még soha az életben nem hallottál a Doctor and the Medics-ről, azt kell róluk tudni, hogy egészen elfogadható new wave-es beütésű rockzenét játszottak, és eszméletlenül hülyén öltözködtek. Na, ez már valami!

És ha ez nem lenne elég, találtunk egy igazi metál zenekart is! Na jó, az, hogy „igazi metál” meglehetősen erős ferdítés, ugyanis maga a banda is rock/metal formációnak aposztrofálja magát, és nagyjából úgy néznek ki, mint egy közepesen kis városból származó, keveseket érdeklő Hooligans. Ők a Hot Money (Forró Suska! Azért ez a név legalább annyira tökös, mint a Hooligans), akiktől nem találtunk sem felvételt, sem interjút, sem egyéb érdemleges, felhasználható anyagot. Mindenesetre annyit lehet róluk tudni, hogy javarészt saját dalokat játszanak, de a repertoárjukban rengeteg örökzöld feldolgozás is szerepel (micsoda meglepő fordulat!)

Égető Stex

Nos, nagyjából ennyi. Három napi kutatás eredménye egy férfikórus, egy rezesbanda, egy slágerlistás bomba produkció, illetve az angol kisvárosi Hooligans, a Meleg Lóvé. Lehet persze, hogy Eastwoodnak hatalmas, kiterjedt underground zenekari hálózata van, ami tényelegesen annyira földalatti, annyira kiválóan titkolja a létezését, hogy még az internetig sem jutott el. Ha ez így lenne, valaki kérem, értesítsen! Bevetve azonban a Googlet, a Soundcloudot, a Reverb Nationt, a Bandcampet, a Myspacet (igen, még létezik…), a Last.fm-et, illetve egyéb célirányos kereső- és gyűjtőoldalakat, ennyire jutottam. Ha van is Eastwoodban zenei élet, rendkívül szeparált és eldugott lehet, amivel persze nincs semmi probléma, pusztán az, hogy nekem erről írnom kellett volna valamit. Ez lett belőle. Ha pedig tényleg nincs ott semmi, akkor csupán annyit üzennék a ködös Albion-béli, egyébként kellemesnek tűnő testvérváros lakóinak, a Sniffin’ Glue nevű legendás punk fanzine szavait idézve: „This is a chord, this is another, this is a third. Now form a band!”

Oszd meg

Leave a reply