• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Testvérvárosaink zenéje: Bielsko-Biala II.

Lengyelföldi kirándulásunk korántsem ért véget. A második fázisban, ha jobbra néznek art és progresszív rockkal találkozhatnak, balra pedig a helyi metál arcvonal látható.

Wisdom:

A Bölcsesség nevet viselő progresszív rock\art rock csapat 2005-ben alakult. A google fordítónak köszönhetően kihámoztam, hogy kezdetben még énekesük is volt, de a muzikalitás olyan szintje uralkodott el a zenekar háza táján, hogy végül maradtak az instrumentális vonalon. Bielsko Biala-ban a helyi jam sessionban is megfordultak már. Van egy demójuk és egy nagylemezük. Art-rockba annyira nem sorolnám őket (mondjuk, nem vagyok egy kategória mániás), inkább a progresszív felé hajlanak. A repülős-megnyugtató képek, a sikító billentyűfutamok és a rock puzzlejéből áll össze az ő kirakósuk. Ezekre az ambivalens őszi reggelekre prémium minőségű kísérő. Pink Floyd rajongók, és a sajátos instrumentális muzsikára vágyó fülek odáig lesznek tőle.

Wisdom fészbuk
Wisdom hivatalos

Monaa:

A Monaa 2008-ban alakult. 2009-ben adták első koncertjüket, túl vannak egy kislemezen meg egy nagyon is. A nagy a Descent munkacímet viseli. Érdekes kis műhelyt hoztak létre a fiatalok. Az általuk viselt jelzők között elég sok minden megfordul. A post-rock andalító szédelgéseiből a metálos váltások ébresztenek fel, de semmi fehér sportcipős játék ám! Kőkemény bólogatás van jelen, itt-ott keleties beütéssel. Szeretnivaló! A másik fontos dolog, hogy elég hosszú kompozíciókról van szó. Történetjellegű darabok ezek, keserédes búval összekenve. A modern, metálosabb műfajokra vevők eleget fogják bömböltetni, én tudom.

Monaa bandcamp

Monaa facebook

Lizard:

1990-ben alakult progresszív rock zenekar. Olyan elődökre hivatkoznak, mint az Emerson, Lake & Palmer, és a King Crimson. Nevüket a King Crimson harmadik lemeze után vették fel, ezzel is tisztelegve a munkásságuk előtt. Első 6 évüket koncertezéssel és demófelvételek készítésével töltötték. 25 év alatt elég sok anyagot szültek a világra. Példaképeiket ismerve nagyjából tudjuk, hogy mire számíthatunk, de ami különlegessé teszi, az mégis a sajátos lengyel ízvilág. Hallgassátok ti is a Gyík zenekart!

Lizard hivatalos

Lizard fészbuk

Anomy:

A végére tartogattam személyes kedvencemet az Anomy-t. 2011-ben alakultak. Alternatív rockban utaznak, de elég sok más elemmel töltik ki a fenti gyűjtőbelet. Melankolikus dalok ezek szakítás utánra, vagy olyan napokra mikor igazán azt érzi az ember, hogy egyedül áll a világgal szemben. Kevéske torzítás uralkodik a gitáron, a basszus post-punkosan, ahogy kell karakteresen tör elő és adja dallamosan a számok gerincét. A szerkezetet shoegazes elszállások hozzák nyugvópontra. Másik oldalról az indie-re oly jellemző széttördelt rockzene teremti meg a dögöt. Szellemes és vagány az Anomy zenéje. Mindenkinek jó szívvel ajánlhatom.

Anomy anyagzat

Timúr

Oszd meg

Leave a reply