• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Testvérvárosaink zenéje: Bielsko-Biala I.


Bielsko-Biala Szolnok lengyel testvérvárosa. A Testvárosaink zenéje címet viselő mellékrovatunkban tehát körbenézünk amennyire eszközeinktől és ízlésünktől telik más népek városainak körében is. Az első menetben én a helyi punkot szúrtam ki magamnak. Íme, hát közzéteszem felfedezéseim, és egyúttal fel is ajánlom őket kultúrfogyasztásra!

Eye for an Eye:

Igazán tökös lengyel hardcore-punk csajvokállal. Be is lehet rajta pisálni helyben. 1997-ben alakultak, és beutazták egész Európát. Eddig 3 anyaguk jelent meg, amik hálisten javarészt meghallgathatók az éterben. Néha összekeverik őket bostoni druszáikkal, de benne van az a sajátos kelet-európai depresszió, ami olyan kedves az én szívemnek. Kiábrándult másfél perces dühhimnuszok. Hisztérikus arcletépések, melankolikus breakdownokkal megtördelve. Néha lírai gitárbontogatások vezetik fel a témákat, de egyáltalán nem áll rosszul a zenéjüknek. Az ének megmenti attól, hogy epikus nyálfolyammá változzon. Én beleszerettem. Ez pedig egy kurva jó videó. Fogyasszátok ti is!

Linkek:

Eye for an Eye bandcamp

Eye for an Eye facebook

ANTIcuerpo:

Nem is tudom, mit mondjak ezekre a figurákra. Nyers dög. Nyálkás emberpác sűrű savas lében párolva. Persze elég sok mindent meg is jelöltek besorolás gyanánt, a punktól kezdve az experimentálon át a southern rockig és a metálig. Ez érződik is a zenéjükön. A sötét tónusú kompozíciók mögött nagy játékosság bújik meg. A bluesból táplálkozó alstílusok vagánysága és lazasága kiüt belőlük, amit nyakon pacsálnak a punk szellemességével és nyersességével. Nem kell megijedni. Akiknek szíve a metálért rajong azok is megtalálják a számításaikat az ANTIcuerpo-ban. Fontos persze megemlíteni, hogy a lent található anyagon nincsen énekesük. Hát mekkora punk! Később a metál felé hajlottak el. Toljátok.

Linkek:

ANTIcuerpo facebook

ANTIcuerpo bandcamp

Lej Mi Pól:

A könnyedebb vonalat képviselő Lej Mi Pól inkább a házibulik kedvence lehet. Seggrázós pop-punk-metál kabaré. Szerintük legalábbis a pop és a metál határvonalán mozog e három jóképű fiatal, akik nem jártak zeneiskolába. Nekem itt-ott a hülye hangokkal feldobott meg a nyelvi korlátok miatt érthetetlen (gondolom humorosnak szánt) dialógok miatt is a Sleepy Sleepers jutott eszembe. Viszont többször hallhatjuk a kurva szót, amiről mindkét nemzet fiai tudják, hogy micsoda. Az biztos, hogy nem normálisak! Tápoljátok! RUDY CYGAN AJAJAJAJ!

Linkek:

Lej Mi Pól facebook

Lej Mi Pól hivatalos honlap

Terapia:

Ez a csodálatos szellemi műhely 2006-ban látta meg a napvilágot Bielsko-Biala városában. Nem kimondottan punk, sőt, a címkét sem láttam náluk, de ez az avantgarde rock and roll amit művelnek, szellemében mindenképp közel áll az art-punk jelenséghez. Imádom ezt a basszushangzást. Fú, tele van szexszel! Minimalistának tűnő kőkemény matekozás folyik odabenn. Hallottatok már elefánt tülkölést zenébe építve? Aki bírja, ha legyalulják az agyát, és egy herehangú énekes pofán gyalázza mindenképpen füleljen bele a lemezükbe.

Linkek:

Terapia bandcamp

Timúr

 

Oszd meg

Leave a reply