• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Rock legendák: Billy Idol

Első „találkozásunk” időpontjára nem emlékszem (még javában rágtam a moncsicsi hüvelykujjat, gyúrtam a homoktortát), az viszont biztos, hogy azonnal megfogott ez az egyedi külsejű, és rendkívüli hanggal megáldott energiabomba, a letörölhetetlen „megfejellek”- arckifejezéssel.

A nyolcvanas évek hidrogén szőke angol punk-rock fenegyereke napjainkban, hatvanon túl is aktívan zenél és turnézik. Eredeti családnevét, a Broad-ot változtatta Idolra. A név Billy volt tanárának róla írt jellemzéséből ered, melyben az „idle”, lusta- kifejezést használta. Tanulás helyett inkább egy csapat Sex Pistols-rajongóhoz csatlakozott, akikkel a zenekart követte a turnéjukon.
Billy Idol már a hetvenes évek végén ismertté vált a Generaton X– nevű punkbandájával, melyet a Sex Pistols hatására alapítottak. Ebben az időszakban keletkezett az első Idol-klasszikus, a „Dancing with myself”.
Billy 1981-ben New Yorkba költözött, és szólókarrierbe kezdett. Az MTV videoklipes hőskorának egyik legnagyobb sztárja lett.
A mai napig-némi szünet után- Steve Stevens gitárossal dolgozik együtt.
Nagy váltás, nagy meglepetés, és nagy bukta volt a sikeres pop-(punk)-rock albumok után, az 1993-ban jelent meg a „Cyberpunk” című album. A futurisztikus témák, az elektronikussal vegyített rockzene- valahogy nem jött be a nagyközönségnek. Viszont az albumról egy nóta, a „Shock To The System”– meghódította a világot.
Ezután több mint tíz év csend következett, majd a nagy visszatérés az igazi gitár- és dobközpontú „Devil’s Playground”-al.
Ezután turnék, egy giga-nyálas karácsonyi album, best of válogatás, majd 2014-ben megírta önéletrajzi könyvét „Dancing With Myself”-címmel. Ehhez kapcsolódóan adták ki a „Kings & Queens of the Underground”-című albumot, rajta pörgősebb, rockos nóták mellett feltűnően sok lassú, lírai darab. Előbbiek közül A Can’t Break Me Down-t kapták fel a leginkább a rádiók, zenecsatornák.
Ami biztos, hogy Billy hangja erősebb, mint valaha, nem rontott rajta sem az idő, sem a pia, vagy a drog.

Érdekességek Billy Idol-ról:
-18 éves kora óta vegetáriánus
– Eddigi egyetlen tetoválása egy orosz képregényhősnő
– A Ford Fairlane-soundtrack „Cradle of love” felvétele előtt Idol olyan súlyos motorbalesetet szenvedett, hogy ép hogy csak megúszta az amputálást. Végül egy acélrudat építettek a lábába. Mivel nem tudott járni, a Cradle of love klipjében csak deréktól felfelé látható. Nem sokkal ez előtt a filmrendező James Cameron kiválasztotta Idol-t a
Terminator 2 gonosz T-1000-ének szerepére, de a baleset végül meghiúsította a tervet.
– Később kisebb szerepekben feltűnt a filmvásznon, például az Oliver Stone által rendezett Doors-filmben

Legnagyobb slágerek:
Dancing with Myself
Eyes Without a Face
White Wedding
Rebel Yell

Lemezei:
1981 – Don’t Stop – EP
1982 – Billy Idol
1983 – Rebel Yell
1986 – Whiplash Smile
1990 – Charmed Life
1993 – Cyberpunk
2005 – Devil’s Playground 2006 – Happy Holidays
2014 – Kings & Queens of the Underground

Oszd meg

Leave a reply