• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Redrum interjú (2021)

Az utóbbi időben a járvány miatt a REDRUM háza táján is csend volt, azonban nemrég, egészen pontosan egy hónapja, október 22-én került ki a legújabb számuk, az ’Ugyanazt’, mégpedig egy elég profi klippel karöltve. A zenekar néhány tagjával beszélgettünk az új dalról, az ezzel kapcsolatos munkálatokról és jövőbeli terveikről.

A klippet ha jól tudom, a Hippicore Studio készítette. Mesélnétek kicsit arról, kik ők és miért rájuk esett a választás? 

Nixon: Nem! (nevet) Elhatárolódunk!

Peti: Ismeretség miatt esett rájuk a választás meg az elvont referencia anyag miatt leginkább. Pontosabban a referencia anyag és az elvont grafikai elemek volt a fő ok.

Ez közös döntés volt vagy valaki ajánlására kezdtetek el velük dolgozni?

Peti: Nem, bedobta valaki, ki is volt? Szöllő? Vagy te dobtad be, Oszi?

Oszi: Én dobtam be, mert egyszer, amikor beszélgettünk itt a Rolival (Kelemen Roland, a Hippicore Studio egyik tagja) és mesélte, hogy mit csinálnak, rögtön mondtam, hogy akkor miért nem forgatunk együtt klipet? Utána kezdtük el lebeszélni az egészet.

Peti: Tényleg, akkor ez Oszinak volt a Rolival való egyik instabil éjszakai beszélgetése (nevet). Mindenesetre ismeretség alapján indult, illetve ők is zenélnek Szegeden, Szöllő mutatta be a zenekarnak.

A felvételekért sem kellett a szomszédba menni…,

Nixon: De! (felnevet)

…ugyanis a próbateremben történt minden csoda. Ez egy saját felhasználású stúdió, vagy más tervetek is van vele?

Oszi: Peti, ez a te részed.

Peti: Persze, saját felhasználású stúdió, mert a miénk, de majd a jövőben szeretnénk kiadni bérbe stúdiómunkálatokra meg próbateremnek is. Szóval ‘bérzenekaroztatni’.

Nixon: Én csak annyit tennék hozzá, hogy a szomszédba kell átmenni.

Peti: (nevet) A szomszéd szobába kellett átmenni igen, mert egy három helyiséges próbateremről van szó.

Nixon: Én azért annyit hozzátennék, hogy a földrajzi helyzetét nem határoznánk meg a teremnek…

Oszi: TITKOS! (nevet)

Nixon: Titkos, ezért előzetes egyeztetés után lehet csak jönni!

…és kit kereshetünk ezügyben?

Peti: Mindenkit! Igazság szerint a stúdiót is kvázi a zenekarok miatt csináltuk meg. Nem egy stúdió volt az alap ötlet, hanem utána alakult úgy, hogy saját magunknak csináljuk meg az egészet. Szóval inkább az egyik hozta a másikat, mint a másik az egyiket, nem a stúdiózás volt az kiindulópont. Ez csak egy próbaterem volt… meg egy kocsma (nevet). Leginkább.

Nem csak a klipp, de a szám is nemrég látott napvilágot. Hogyan néz ki nálatok a zeneírás? Mi volt a szám fő mondanivalója?

Oszi: A zeneírás folyamata lényegében: bárkitől jöhet ötlet, itt nincsen…hogy is mondjam…nincs erre egy megírt recept, hogy hogy készülnek a számok, valakinek mindig van egy ötlete. Vagy zenei részről vagy szövegi részről, de ha utána úgy gondoljuk, hogy mindenkinek tetszik, akkor arra elkezdünk dolgozni.

Nixon: Mondanám a zenei receptet! 30 deka basszusgitár….

Peti: (felnevet)

Oszi: …és 90% Nixon!

Nixon: …és igen, még én kellek hozzá…(nevet)

Peti: Egy jó ötlet köré mindig jót építünk, ez teljesen független attól, kitől jön az ötlet és az épp szöveg vagy zene.

Oszi: Közös ötletelések is vannak, tehát bárki bármikor bedob egy ötletet, azt aztán meg szoktunk hallgatni.

Szóval demokrácia van.

Peti: Persze!

Oszi: 100%-osan. Ez nálunk fontos. Azért mégis 7 ember szubjektív álláspontját kell közös nevezőre hozni.

Peti: Kisebb nagyobb változtatásokkal persze, hogy ne súrlódjon annyira. Néha csak picit kell belőle faragni, de muszáj egy picit.

Oszi: De pont ettől szép az egész.

Peti: A mondanivaló pedig… Kadit idézném, mert mi sem tudnánk szebben megfogalmazni. Szerettük volna bemutatni, hogy a világon mindenkinek vannak hasonló és ugyanolyan érzései, vannak élethelyzetek, amikkel minden ember megküzd, függetlenül attól, hogy király vagy koldus. Pont ez a különböző hasonlóság köt össze bennünket.

Melyik számra vagytok a legbüszkébbek és miért?

Oszi: Én személy szerint mindig a legaktuálisabbra, ami épp készül. Mindig a legújabbra.

Peti: Ez így van, igen, nálam is.

Nixon: Én leginkább a prímszámokra, mert csak egyel és önmagukkal oszthatók.

Oszi: Azt sem tudod mi az a prímszám!

Úgy látom megvan a zenekar vicces fiúja! (nevet)…

Bár továbbra is homályos az élő fellépések és közös bulik mikéntje, de vannak terveitek a jövőre nézve? Szerveztek valamilyen bulit/koncertet tavaszra és nyárra?

Oszi: Elsősorban most még zeneírások vannak, azért sincsen koncertezés, mert erre koncentrálunk 100%-osan. Amint összeállt a zenei anyag, utána belevágunk a koncertezésbe is. Eleve az, hogy 7-en vagyunk nem könnyíti meg a helyzetet, meg nem is akarjuk összecsapni az egészet.

Peti: Meg az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy helyszínekkel sem bővelkedünk még most, de ezekre is vannak azért terveink.

Oszi: A helyi fellépésekkel tény, hogy nagyon nehéz. Ezt pont a múltkor is mondtam, hogy Szolnokon nincs már annyi lehetőség…

Peti: Olyan hely, ahol underground zenekarok is megfordulhatnának, kevés van. Lehetőségünk igazság szerint zenei ismeretséggel van leginkább, mert Szolnokon van egy-két zenekar, akivel jóban vagyunk és vannak közös tagok is a zenekarokban.

Az utóbbi időben valóban megcsappant a koncertképes helyszínek száma, ez külön megérne egy beszélgetést.

Peti: Egyébként nem titok, hogy mi olyan lehetőséget is keresünk, ahol és amivel összefoghatjuk kicsit Szolnok underground népét, mert nincsen abszolút akár a feltörekvőknek, újaknak vagy akár a régebbi undergroundnak bandáknak sem lehetősége. Ezzel lehetne mit kezdeni…

Tehát az a terv, hogy kicsit egyberántsuk a környék underground arcait és akkor lehet valamit kezdeni a helyszín kérdéssel és a közösségépítéssel.

Oszi: Igen. Illetve így a végén visszatérve egy korábbi pontra, hogy most 100%-osan a zeneírásra koncentrálunk…Terveink szerint decemberben jelentkezünk majd egy új számmal, úgyhogy érdemes figyelni!

Csekkold a REDRUM facebook vagy insta oldalát a friss hírekért!

 

-Balogh Emese-

Oszd meg

Leave a reply