• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Programajánló: XXVII. Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár és XXII. Örökség Fesztivál

Úgy tűnik, a nyár vége Szolnok megyében a folk jegyében fog telni, hiszen az augusztus nyolcadikán Jászberényben rendezett XXVII. Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár után épphogy csak egy párat kell aludni és már el is érkezünk az idén huszonkettedik alkalommal megrendezett szolnoki Örökség Fesztiválig.

Jászberényben idén immáron huszonhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár, melynek a táncházak, az autentikus népzenei és világzenei koncertek, valamint a folklór műsorok mellett a gasztronómia és a borok, valamint pálinkák mustrája is szerves részét képezi. Az ötnapos fesztivál folyamán az érdeklődők Közel 50 program közül választhatnak, a fellépő hagyományőrző együttesek pedig nem csak határainkon belülről, de Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból is egyaránt érkeznek.

A rendezvény részletes programja a csangofesztival.eu oldalon olvasható, jegyek pedig elővételben a július 24.-ig a Jászberényi Városi Könyvtárban, illetve a Lehel-Filmszínház épületében válthatók, valamint online, a lehelfilmszinhaz.ticketpoint.hu oldalon is megvásárolhatóak. Ha pedig nem szeretnénk lemaradni a fesztivállal kapcsolatos, friss információkról, IDE KATTINTVA érdemes feliratkozni a hivatalos Facebook-eseményre is.

A népzene szerelmeseinek azonban nem csak Jászberényre érdemes vigyázó szemeiket vetniük, hiszen alig pár nappal a Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár végeztével Szolnokon, a Tisza partján is igazi, hamisítatlan duhajkodásban lehet részük az idén már huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Örökség Fesztivál keretein belül. A rendezvény kissé kiszélesíti a népzenei horizontot, hiszen szinte a világ minden tájáról, minden szegletéből elhoz egy kis darabot a szolnoki Tisza-partra, és az autentikus magyar népi muzsika mellett többek közt majd jamaikai, ír, és latin dallamok is felcsendülnek. A hazai és határon túli zenei csemegékhez persze finom falatok, zamatos pálinkák, és üdítő sörök is dukálnak, teljessé téve a nyár végi ünnepi hangulatot. A fesztivált továbbá táncházi programok és egyéb, kortárs művészeti akciók, például kiállítások és filmvetítések is színesítik.

Az Örökség Fesztivál 1996 óta évente kerül megrendezésre, az elmúlt 21 év során pedig közel 350 fellépő, és minimum 50 ezer néző tette tiszteletét a rendezvényen. Az esemény végleges programja ugyan még szervezés alatt áll, azonban mindenképp érdemes feliratkozni a hivatalos Facebook-eseményre, ha nem szeretnénk lemaradni semmi, fontos információról és bejelentésről.

Oszd meg

Leave a reply