• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Premier+Kritika: Robinzon Cirkusz – Így jár minden málnatolvaj (2015)


Azért szeretem a főnökömet, mert első osztályú ízlése van, és mindig bedob a közösbe valami fenomenálisat. Mikor kiejtette a bűvös nevet: Robinzon Cirkusz, már tudtam, hogy kedvemre való lesz a téma. A 2015 végén megjelent Így jár minden málnatolvaj kapcsán nem is kellett csalódnom.
Túlzás nélkül állíthatom, hogy a legjobb lemezen vagyok túl, amióta a Szolnokzenénél dolgozom. Kreatív, sokoldalú, szellemes, hirtelen, tele humorral és zeneiséggel. Tényleg olyan, mint egy hatalmasra nőtt cirkusz. Tanult humorral operáló szövegek, és a gyakran keresett varieté hangulat füllel fogható leképeződése ez. Nem mezei alternatív lemez. A hozzáállás úgy avantgarde, hogy mégsem az. Zseniálisan természetes kettősség hatja át az egészet. A zenei részét nem hámoznám szét, mert ezt hallani kell. Egyediségében szólal meg igazán.
A szövegek nem csak viccesek, de nagyon ügyesen megírt történetek is egyszerre. Nekem a Vadászat jutott eszembe a Hobo Blues Band-től, csak ez értelemszerűen sokkal frissebb. Az olyan pluszhangszerek, mint a banjo, a mandolin, tovább emelik a cirkuszi sátor effektust. A billencs gyermeki játékosságot kölcsönöz az egésznek, mintha a dalokban egy részeg horrorbaba járná anyát kereső násztáncát. Progresszív őrület a köbön. Zappai art-rock.
A másik, ami nagyon megfogott, hogy egyfajta laza koncepcionalitás jellemzi az egész lemezt, akár egy egész estét átfogó műsort. Jegyet kell rá váltani, és ki kell ülni, a bohócokkal, artistákkal, és az őrült porondmester tolmácsolásában az egészet. Nézni, ahogy halad saját pszichopata végzete felé. Színház, és kabaré. Itt kérem katarzis van! A zenei rész is beszél, alkalmazkodik a szöveghez, szinte sorokként, feszültséget teremt, felold, megtáncoltat, és felrobbant. Nem is értem. Ennek a lemeznek a pantheonban a helye. Előre jelzem, hogy fel kell rá készülni, de ha érdekel, mi történne abban az esetben, ha a Monty Python és Bertold Brecht Szolnokon hozná világra szerelemgyerekét, akkor feltétlenül hallgassátok végig. És egyébként is kötelező!

Robinzon Cirkusz Facebook

Robinzon Cirkusz Hivatalos

Timúr

Oszd meg

1 hozzászólás

  1. Robinzon Cirkusz, világszám! | szolnokzene.hu · 2016-04-03

    […] megjelent „Így jár minden málnatolvaj”- című  lemezünkkel jövünk a TISZApART moziba. Lemezkritika Erre a zenei sokféleségre utal a „Kalamajka”-cím. A lemez megjelenése óta először […]

Leave a reply