• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Premier+Kritika: Gulyás Band – Van baj (2018)


A Gulyás Band 9 új tétellel jelentkezik. A Van baj egy színtiszta erőtől duzzadó hc-punk csokor. Az biztos, hogy a srácokban végre kifejlődött az, ami az előző lemezt már itt-ott jellemezte. A kezdeti irdatlan gyors punk után áteveztek a hardcore vizeire. A már korábban is említett Agnostic Front, mint referenciapont mostanra lelkiismeret-furdalás nélkül fedi fel magát. Kiabálós, géppuskadobokkal és irdatlan gyors kvinteléssel nyakon vágott számok ezek, amiket elért az új idők szele. Először is a keverés tényleg kiváló lett. Nyoma sincs a régebben jellemző kicsit dobozhangzásnak.
Az Itt ki van találva egy hosszabb lírai betéttel nyit és természetesen húsdarálóval folytatódik. A Van baj-ban iszonyatos jól szól a basszus és a dob által pár ütemig vitt 220V feszültségű tempózás. A refrént egy kevéske dallam dobja fel, mintegy ízesítésként, ami pont annyira egészíti és kerekíti a témát amennyire kell. A Hé buzikám! még tovább merészkedik a technikában és már a duplázós, néhol metálosabb megoldások is tiszteletüket teszik. A Már halott vagy alaptémája nagyon húz és inkább Nyugatra mutat, ami parádés elegyet képez a mélabús haraggal.
A lemez receptúrája és titka nagyjából ez. A GB ma már klasszikusnak nevezhető nyugati elődök – Agnostic Front, Mad Ball, Cut the Shit etc… – technikai és hangulati megoldásait keveri a tipikusan szomorkás kelet-európai punkhagyományokkal. Persze nevetségesen hangzik, a punk és a hagyomány fogalmak egymás mellett említése, de azért 2018-ban bevallhatjuk, hogy ezek is kialakultak. Egyébként pont ez az akaratlan, mondhatni a levegőből beszívott és alapjaiban belénk kódolt mentalitás menti fel az epigonizmus vádja alól a Van bajt.
A dalok viszont néhol, aránytalanul hosszúra sikeredtek. Annyi minden nem történik 3 és fél perc alatt egy punkszámban, hogy végig lekösse a figyelmem. Az Azt mondják például tökéletesen működik a maga 1 perc 36 másodpercével. Kíméletlenül és gyorsan a pofámba üvölti a mondandóját aztán elviharzik, akár egy dühödt poltergeist. A Van baj tehát egy hosszú fejlődésút egyik állomása, melynek 9 pontja egy olyan belső világ tartóoszlopa, ami némi kísérletezéssel még igazi meglepetéseket tartogat.

Gulyás Band facebook
Lemezbemutató koncert Április 21-én a Váróteremben!
A CD-formátum előrendelhető 1000Ft-os áron a zenekar facebook oldalán
Íme a lemez:

Oszd meg

Leave a reply