• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Premier: Tikho – Megingathatatlan

Azt kell mondjam, ez a Tikho gyerek legutóbbi virtuális „találkozásunk” óta határozottan fejlődött. Na nem azt mondom, hogy egy Ady Endre lett belőle, de az új dalnak egész tűrhető az alapja, vannak elfogadható rímek a szövegben, és egész szépen kivitelezett a klip képi világa. Na de ne rohanjunk azért ennyire előre.

Úgy érzem, a legutóbbi kritikám során sem voltam túlzottan kegyetlen ezzel az alapvetően céltudatos és ambiciózus lakótelepi sráccal, hát most is próbálok amennyire lehet jófej, ámde őszinte lenni hozzá. Az van, hogy amit ez a Tikho csinál, semmivel nem rosszabb annál, amit a magyar hip-hop közepesen tehetséges, élvezhető ámde felejthető figurái csinálnak. Sőt, ha a mainstream felhozatalt nézzük, egyértelműen értékelhetőbb egy mr. Bustanál, vagy egy Children of Distance szintű borzalomnál, akik ugyebár sikeresek, és egy valagnyi pénzt keresnek azzal, hogy hülyítik a tizenéveseket. Viszont hiába a látványos drone-felvételekkel fűszerezett, teljesen korrektül kivitelezett (klip egy kis csavarral a történetben), hiába a magyar rapzene berkein belül mostanság annyira menő termékelhelyezés (Csak hogy értsük, miről is beszélek: A klipben a művészúr különböző BP Clothing ruhadarabokban szerepel. van itt BP póló, BP fullcap, és még BP atléta is, alig feltűnően elhintve a videoban. Tikho nem az első olyan magyar rapper aki ezt nyilvánvaló ellenszolgáltatások fejében bevállalta, ez a fajta rejtett reklámozási forma egy ideje már eléggé menő a magyar rapzene berkein belül. Egyébiránt ha tévedek, és a művészúr pusztán önszántából viseli éppen ezeket a ruhadarabokat a klipben, akkor természetesen elnézést kérek, a jelenség ettől függetlenül még létezik.) Szóval a lényeg az, hogy hiába a csilli-villi máz, hiába az egyébként tűrhetően összerakott alap, a korrekt keverés, ez a dal azon kívül, hogy a szerzője „faszagyerek”, meg hogy aki beszól neki, az bassza meg, nem igazán szól túl sok mindenről. És hát az a helyzet, hogy már csak a magyar rap színterét tekintve sem kell messzire mennünk azért, hogy ezer hasonló témában íródott szerzeményt találjunk, ráadásul ennél sokkal jobb szöveggel, ütősebb alappal összedobva.

Az van, hogy két vonal van a magyar rapben, ami véleményem szerint igazán működni tud. Az egyik a suttyó telepi énvagyokalegtökösebbgettógyerek vonal, ami olyan figuráknak áll igazán jól, akik istentelenül türhők, de ezt előnyükre fordítva bitang jó szöveget tudnak írni. Számomra ilyen például Bobakrome vagy Ketioz. És ott a másik vonal, a filozofálósabb, intellektuálisabb, elgondolkodtatóbb vonal, amit például Bankos vagy az AKPH is képviselnek. A kettő között természetesen akadnak még jó produkciók, de javarészt túltolt érzelmekkel telepumpált ömlengést, műmájer kamugengszterkedést, vagy épp olyan egynek meghallgatható, kellemesen középszerű produkciókat találhatunk, amik egyébként sok embernek megütik az ingerküszöbét, de ahhoz, hogy maradandó alkotásnak tekintsük őket, sajnos még kevésnek bizonyulnak.

Nem mondom persze, hogy amit Tikho csinál, az ilyen lenne, mert ízlések és pofonok ugyebár, de egy biztos: Egy kis szépirodalom lapozgatása, versek olvasgatása, ismerkedés a szavakkal a ragrímek faragásán kívül túl, azért sokat segítene a produkción. Érdemes meghallgatni olyan előadókat mint például Phoenixy és Manuel, és ámulni, milyen kibaszott faszán használják a magyar nyelvet. És ez tényleg nem fika, pusztán egyszerű szubjektív észrevétel. Teljesen minőségi módon van ugyanis összerakva ez az egész Tikho-féle dolog, abszolúte hallgatható, és simán hozza azt a szintet, amit a ma a csapból is folyó rapsztárok is nyomatnak. Nem csodálkoznék azon például, ha emberünk hamarosan valamelyik olyan népszerű kiadó istállójában kötne ki, mint az RTM, vagy a Wanted. A kérdés mindössze az marad: Az, ha valamit sokan szeretnek egyértelműen értéket képvisel, vagy pedig néha jobb egy kisebb, ámde intellektuális és lelkes közönségnak gyártani a cuccokat, pusztán azért, mert szereti csinálni az ember, amit csinál?

Mindenesetre a lényeg: A dolog minden gyengesége ellenére, ez a cucc sokkal jobb, mint az előző volt, és hát ez azért abszolúte dicséretes. Minőségi középszer, és hát manapság ez kell a népnek, ergo egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy ez a srác rövid időn belül be fog futni. Legyen így, kívánom neki a legjobbakat. Van ugyanis harci kutya, van atlétában mutogatás, roncstelepen pózolás, van lakótelep, meg vannak BP Clothing cuccok. Ezen kívül vannak ragrímek, van menőzés, van egy kevés csúnya beszéd, meg világrengetőnek gondolt, felületes üzenet. Aki szereti, ha ezek a klisék megvannak egy rapvideóban, annak egyértelműen ajánlom Tikho legújabb munkáját, mert imádni fogja. Persze ha valaki ennél valami intellektuálisabb dolgot keres, annak azt javaslom, ásson ennél jóval mélyebbre az undergroundban, mert itt bizony csak a felszínt kapargatja.

Oszd meg

Leave a reply