• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Premier: Redrum Sindicate – B+ (2015)

Az újdonságokat böngészve bukkantam rá a nemrégiben napvilágot látott Redrum Sindicate nótára. A srácok 2012-ben megjelent, Piszkos 12 című lemeze óta nem rögzített új dalt (cserébe rendszeresen koncerteztek), viszont a közeljövőre ígéretet tettek, miszerint egy teljesen friss koronggal jelentkeznek. Ennek előfutára a B+.

A 2000-es években kicsúcsosodott rap-rock hullámot túlélő kevesek közé tartozó csapat már a kezdetekben sem az édeskés, érzékeny lelkű poéták húrjait pengették. A Piszkos 12, nevéhez méltóan nagyon mocskos korong volt, és az összes hibáját beleszámítva is horzsolt, mint a hanyagul simított nyers beton. Néhány szöveg a hip-hop közegtől idegen füleimnek ugyan a mai napig röhejesnek hat (lásd az „én vagyok a májer” – típusú opusokat), azonban jó pár elkapott sor bújt meg rajta. Személyes kedvencem a Kurvából madonna, tokkal vonóval. A többi számból is csak úgy süt az a fajta tökösség és odakúrás, ami a rock színtérről sajnálattal kikopott az önmarcangolás oltárán. Egy szó, mint száz: bíztam a legjobbakban.

A három esztendős lemez koszos, dühös zúzdája után jóval profibb körülmények közt rögzített és kevert cuccnak ígérkezik az új anyag. Sajnos a szövegekből nem érteni ki minden szót, legalábbis erős fülelést kíván. A gitárok tonnás súlyokkal zúzzák be a koponyát, a basszus egységbe olvad velük, tovább terhelve a hallójáratot – kivéve a szöveges részek visszafogottabb pillanataiban, ott viszont szépen húzza magával a hangulatot. A dobok hozzák a középtempós hardcore alapfogásait. Korrekt. A vége felé bekúszó, sikító sampler külön pluszpont.

Zeneileg nem sok említésre méltó történik a majd’ öt perc alatt, s erre bátran mondhatja akárki: nem az a lényeg. Ez igaz is, nem jazzrajongóknak muzsikálnak a fiúk. Viszont a piszkoson jó néhány játékos kis apróságot sikerült belecsempészni a zúzdába. Ez számomra a Molotovot idézte, de jót tett az anyagnak. A B+ esetében olyan egyszerű, tömény zúzda áll elénk, akár egy dőlni készülő fal. Legyen! Ettől még lehet jó.

Korrektül kimunkáltak a szövegek, szerencsésen elrugaszkodnak a könnyen formálható ragrímektől, úgyhogy még jókat is sikerült vigyorognom az olyan párokon, mint a: mondanivaló – trójai faló. Sokat fejlődött az előadásmód, a kiabálások is kerekednek rendesen.

Tömény lakótelepi harag, ami valahol a beton ping-pong asztal és a homokozó közt les a bokrok mögül, aztán lecsap, mielőtt könyöröghetne az ember az életéért. Mindenképp ajánlom mindazoknak, akik ezt az érzést régóta hiányolták. Kettő az egyben odabaszás, egyenest az arcokba.

A csapat facebook oldala

-Árvai Levente-

Oszd meg

1 hozzászólás

  1. Nagy Gergo · 2016-02-13

    Ezazz!!!!!! Jók vagytok srácok!!
    Mindent bele, csak így tovább!
    Perce ✌

Leave a reply