• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Premier + kritika: Nixon – Regényem (2016)

A Regényem című album a szolnoki rapper, Nixon első teljes lemeze, amely mindenféle átvezetőtől és egyéb sallangtól mentesen tíz dalt tartalmaz. Az alapzenéket a BrutalBeat, Kolor, MMC és Bried fedőnevű producerek jegyzik, a felvétel pedig a Redrum Sindicate stúdiójában készült.

Zenét tekintve első hallásra a Nixon által prezentált stílus jóval közelebb áll a „mainstream” raphez, mintsem a kőkemény underground vonalhoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy olyan zenei alapokat és szövegeket kapunk, mintha egy Fluor Tomi albumot pattintanánk a lejátszóba, sokkal inkább az AK26-ra, Essemre, és az egyéb RTM-közeli brigádok muzsikájára kell gondolni, csak hát (a vendettától félve írom le) itt sokkal lendületesebb és minőségibb rappet kapunk, mint az átlag RTM-es produkciók esetében. Ha már szóval jött a Busta-féle RTM brigád, akkor meg kell azt is említenünk, hogy a korongon szinte alig van közreműködő (ami a magyar rapéletben azért annyira nem jellemző), de egy számban azért a korábbi hardcore előéletéről ismert Kamion tiszteletét teszi, aki köztudottan a mr. Busta baráti kör illusztris tagja.

Nixon egész dinamikusan szövegeli végig a tíz dalt, amik főként az élet nagy kérdéseiről (bulikról, pénzről, nőkről, meg rajságról) szólnak, a felvonultatott rímeket azonban inkább átlagosnak mondanám mintsem kiemelkedőnek, habár ez attól függ, mihez mérjük, hiszen magyar viszonylatban is rendkívül sokszínű és változatos a rapstílusokat találhatunk. Ha a saját mezőnyében vizsgáljuk az anyagot, akkor azt kell mondanom, teljesen korrekt, minőségi produkció. Sokat nem kell rajta gondolkodni, inkább afféle bulizenének nevezném, vagy tipikusan olyan anyagnak, amit kocsiban lehet dübörögtetni a piros lámpánál állva. Az egyik kedvenc tételem a korongról talán az utolsó előtti, Sarkamra című track, kellemes torzított gitáros alapjával és lendületes flow-jával, de kifejezetten tetszett a többi dalhoz képest kissé filozofikusabb hangvételű címadó szerzemény, a Regényem is, ami egyébként egy abszolút emészthető, rádióbarát darabra sikeredett

Összességében egy laza, de minőségi anyagról van szó, amitől nyilván nem kell azt várnunk, hogy megváltja a világot, de mindenképp élvezetes, könnyen emészthető, és nem utolsó sorban abszolút profin van kikeverve. Simán el tudnám képzelni azt is, hogy egyszer visszahalljuk Nixont a rádióban, vagy valamelyik zenecsatornán.
Az album teljes egészében meghallgatható a Youtubeon, de fizikai formátumban is beszerezhető, egészen baráti, 1000 forintos ár ellenében. Aki kedveli Nixon munkásságát, annak mindenképpen ajánlott a beszerzése, hiszen a lemez saját műfajában minőségi cucc, és nem elhanyagolható, hogy kifejezetten ízléses, szépen kivitelezett borító készült hozzá, ami nyilvánvalóan sokkal jobban néz ki élőben, mintsem a monitoron keresztül bámulva.

Oszd meg

Leave a reply