• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Premier + Kritika: Mortal Fear – Mortal Fear (2017)

Martfű olyan szinten ontja magából az elmúlt időszakban a jobbnál jobb, ütősebbnél ütősebb metál-lemezeket, hogy lassan illene egyértelműen és visszavonhatatlanul megválasztani a fémzene tiszteletbeli, hazai fővárosának.

De tényleg. „A véres kezeim kiszedik a gyomrod /Ezt érezve te csak azt mondod: /
Mit tettem ellened te rohadt köcsög buzi?! / Erre a bõrödet elkezdem nyúzni”
– hörgi és krákogja kedvesen a martfűi Mortal Fear zenekar frontembere. Mi ez, ha nem maga a vegytiszta, hamisítatlan, brutális metál, kérdem én?

A súlyos riffeket a dalok többségében gyakorta dallamos ikerszólók, fülbemászó gitártémák törik meg, és főként ennek köszönhetően –na meg természetesen a féktelen tempónak is, hiszen a számok nagy része épphogy túllépi a két és félperces játékidőt– a lemez 14 dallal sem lesz unalmas, nem laposodik el, nem fárad meg mire a végére érünk. Nekem leginkább olyan bandák jutottak eszembe erről az anyagról, mint az At the Gates, vagy a túlzottan sok billentyű nélküli Dark Tranquillity, de akadnak olyan dalok is, mint az Invázió (ami kivételesen nem saját szerzemény, hanem egy Dependencia-feldolgozás), valamint az Értsd című opusz, melyek erőteljes hangzásukkal számomra leginkább a kilencvenes évek thrash-bandáit idézik. Ezek a számok valahogy jobban meg tudtak fogni, nyersebbek, agresszívabbak, és talán azt is meg merném kockáztatni, hogy a hatodik, Értsd című darab kifejezetten slágeres, videoklip-gyanús szerzeményre sikeredett.

Ez a változatosság egyébként alapvetően az egész lemezre jellemző, néhány számban kifejezetten az északi dallamos death-vonal, némelyikben pedig az igazi nyers, oldschool energia és düh dominál. Itt-ott feltűnik egy kis elektronika is, például A Könyv című dal elején, azonban szerencsére ezek az elhajlások pusztán pár pillanatig tartanak, és nem befolyásolják a nyers, dühös döngölés lefolyását, amitől olyannyira ütős és erős lesz ez az anyag, amennyire.

Összességében a Mortal Fear self-titled lemeze tehát egy nagyon fasza hangzású, energikus, agresszív, és változatos anyagra sikeredett. Digitális formában (a korábban már kivesézett Galaxia anyaggal egyetemben) ingyenesen meghallgatható, de 10 euró ellenében le is tölthető a srácok Bandcamp oldaláról.

Facebookon IDE KATTINTVA tudod követni a brigádot. Ha a jövőben is ilyen remek hangzású, igényes tartalommal rukkolnak elő, egészen biztosan nem bánod meg, ha nyomsz egy lájkot az oldalukra.

Oszd meg

Leave a reply