• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Portré: Mága Zoltán


Mága Zoltán megítélése teljesen skizofrén. E meghasadt állapotról és annak eléréséről álljon hát itt a Művész úr életének kivonatolt keresztmetszete!

Mága Zoltán 1974. február 19-én született Szolnokon egyszerű zenész családba. Szerény körülmények között éltek, de édesapja és édesanyja mindig arra törekedett, hogy ő és bátyja tanulhasson. Az egyetlen kiutat a szegénységből ebben látták. Hatévesen kapta első hegedűjét, és végleg eldöntötte, világhírű hegedűművésszé fog válni. Ezek hatására alakult ki benne az a felelősségtudat, ami eljutatta őt a pálya csúcsára. Prímásoknál, zenetanároknál, és zeneiskolában tanult, de Jász-Nagykun-Szolnok megye földjén előbb-utóbb elfogyott a tudás és 12 évesen Pestre került a világhírű Rajkó Művészegyüttesbe, ahol egyből a növendékzenekar prímásává nevezték ki. 9 év után otthagyta a Rajkó Zenekart és Németországba ment vendéglátózni, ahol nagy előadói tapasztalatra tett szert. Itt kapott egy felkérést, amihez zenekart kellett szerveznie, így született meg a Budapest Gypsy Band. Itt már kísérletezett a crossover stílussal, amit aztán 2000-től sikeresen meg is honosított a budapesti Moulin Rouge-ban. Itt találta fel sajátos zenei receptjét melynek lényege, a népzene, a klasszikus zene, a jazz, a pop és még ki tudja micsodáknak a „Mágás” elegye.

Egy ilyen fellépés alkalmával kapott meghívást Marokkóba VI. Mohamed születésnapjára. Ekkor játszott először „királynak”, később XVI. Benedek, Károly herceg, Robert de Niro, és Salma Hayek is első fülből élvezhette az ekkor már „Királyok hegedűse” címet is viselő zenész előadását. Mága Zoltán elég sok mindennek a hegedűse. Többek között a Szereteté is. 2 év alatt 100 jótékonysági koncertet adott, melyeknek teljes bevételét a rászorulóknak adta. Itt szereti kiemelni, hogy ez bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is. Karitatív munkáját a Hangok és harangok című 2012-ben megjelent könyve foglalja össze. 2009 óta minden év első napján megrendezi az Újévi Koncertjét. Nincs ember, aki ne találkozna ilyenkor az óriási mosolygó Mága arccal a városokban, utak mentén, falvakban. Az első előadást 12 000-en hallgatták végig a Papp László Sportarénában. Pályaíve azóta töretlen. A hegy csúcsán ül, és tovább dolgozik. Gyermekei szintén előadóművésznek készülnek.

Történelmi kitekintésünk után szükséges megvizsgálnunk imázsának kettős mivoltát. A honlapján jól hangzó címeket aggatott magára, amik aztán szépen meg is vannak magyarázva. Az egyik kedvenc tételem mégis a következő: „Zenéjét utánozhatatlanul különleges személyisége teszi egyedivé, varázslatossá.

Több interjú elolvasása után számomra úgy tűnt, hogy összeszedett egy rakás békés toposzt melyek aranyszívű figurának tüntetik fel, de valójában nem foglal állást semmi mellett. Az emberek egyik fele valóban a Szeretet hegedűsének látja, mások szerint ez csak a karrierjét építő kirakat jótékonykodás. Ugyanez jellemző arra, mikor a magyar-roma viszonyról esik szó, esetleg a cigányság helyzetéről. A politikát látszatra messzemenőkig kerüli és valóban nem is folyik bele a csatározásokba, de ha kicsit utánanézünk a neten (pár kattintás) kiderül, hogy azért túl messze sem esik tőle.

Szeret egyes szám első személyben beszélni, és mindenről úgy nyilatkozni, hogy a jelölt tárgy az övé. Elképzelése szerint, mindenki nagyon szereti és tiszteli, aki pedig másképp látja, az csak szimplán irigy. A mesterségesen felépített imidzs majdhogynem angyalszárnyakat kölcsönöz neki, miközben öntömjénezésből is akad bőven. Zavarban vagyok. Most vagy nagyon határozott, vagy nagyon szereti saját magát. A körülötte lévő helyzettel és kialakult képpel viszont nem nagyon lehet tisztában. Számomra is úgy tűnik, hogy kiépített maga köré egy burkot és abban él. A sokat emlegetett tanulás, munka, szorgalom, és felemelkedés valahol eltűnt a megfoghatatlan idő mélyén, és legenda státuszba csomagolt népmesévé alakult.

Munkásságára is az ambivalencia a jellemző. Ne legyünk rosszmájúak. Tény, hogy sokat öregbítette hazánk hírnevét világszerte, az is tény, hogy Szolnokról egy egyszerű család gyermekeként jutott el oda ahova eljutott, mindenféle hátszél nélkül, de amit az őt ismerők egy csoportja giccsnek nevez, az valójában az eklektikus formaiság díszdobozba csomagolt gumicsontja. 217 000 lájkoló nem téved, abban legalábbis biztosan nem, hogy ők megették a trükköt, melynek titka: A művészetnek címkézett szórakoztatás.

Timúr

Oszd meg

Leave a reply