• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Portré: Kis Judit (Judy)

Judy, alias Kis Judit, a Groovehouse formáció ismert énekesnője 1974. október 30.-án született Szolnokon. Mint ahogyan az a hasonló kaliberű előadóművészeknél általában lenni szokott, már kiskorában is énekesnő szeretett volna lenni, és ez az ambíció határozta meg gyakorlatilag egész életét. Tizenöt éves korában nyert felvételt a pesti OSZK stúdióba, innentől kezdve karrierje egyenesen felfelé ívelt, és még egy brutális, szinte halálos kimenetelű autóbaleset sem tudta megállítani abban, hogy a későbbiek folyamán elérje maga elé kitűzött céljait és megvalósítsa gyermekkori álmát.

Kis Judit, azaz Judy végzettségét tekintve varrónő. Szakmájában azonban sosem tevékenykedett, iskolába járni nem szeretett, minden más jobban érdekelte a tanulásnál és ruhák értelmetlen összeöltögetésénél, foltozásánál. Gyakorlatilag csak egyetlen cél lebegett előtte egész gyermekkora folyamán: Szeretett volna híres énekesnő lenni, aki a kultúrára szomjas magyar közönségnek csepegteti szürke mindennapjaiba a modern tánczene mézédes nektárját. Szülei 1995-ben íratták be a budapesti OSZK-ba, ahova aztán heti rendszerességgel járt énekelni. Ezekben az időkben már rengeteg zenekarban meg is fordult énekesnőként, többek közt a helyi vendéglátós banda dalospacsirtája is ő volt, mely pozícióban nem pusztán tehetségét sikerült megcsillogtatnia, de egy kis zsebpénzhez is könnyedén hozzájuthatott.
Önálló előadóként először az 1995-ös Pop-rock Fesztiválon debütált, első szólólemeze pedig nem sokkal később, Vad Tangó címen látott napvilágot. Szólókarrierje mellett olyan sztárprodukciókban vokálozott, mint a felejthetetlen, irodalmi mélységű dalszöveggel megáldott Érezd a Ritmust! című opuszt is jegyző Skyland, vagy a magyar humor kvintesszenciáját jelentő Irigy Hónaljmirigy.

Az akkor még duó formában (Bogár Miklós és Kárpáti Zsolt) felálló Groovehouse együttes 1998-ban kereste fel a művésznőt, és készülő lemezük egyik dalához kérték fel vendégelőadónak. A kapcsolat azonban hamarosan szorosabbra fonódott, és Judy októberében csatlakozott a szóban forgó együtteshez, ekkor még talán nem is sejtve, milyen meglepetéseket és sikereket tartogat számára a szárnyát bontogató popzenei formáció. Saját elmondása szerint eleinte nem jósolt túlzottan sok jövőt a zenekarnak, még annak ellenére sem, hogy Kárpáti Zsolttal, a banda egyik oszlopos tagjával hamarosan egyfajta laza érzelmi kötelék is elkezdett kialakulni kettőjük között. A Zsolttal kialakulni látszó szerelem kapcsolat azonban első fázisában nem tudott működni, hiszen Judy képtelen volt különválasztani egymástól magánéletét és a fáradtságos munka rögös útjait.

A sors az 1998-as év végén nem volt kegyes hozzá, december 14.-én ugyanis zenésztársával, Zsolttal együtt egy rádiós felvételre tartottak a 4-es főúton, mikor is önhibájukon kívül súlyos, halálközeli autóbalesetet szenvedtek. Autójuk egy két pótkocsis, megvilágítatlan teherautóba legalább százzal hajtott bele. Az gépkocsiban rajtuk kívül a Megasztár című tehetségkutatóból ismert Baktai Anikó is jelen volt.
Az autóban ülők közül a legsúlyosabb sérüléseket egyértelmen Judy szenvedte, akinek arca a balesetnek köszönhetően teljes mértékben összeroncsolódott, és gyakorlatilag újjá kellett építenie az orvosoknak. Bár vonásait több, mint harminc beavatkozással sikerült rendbe hozni, ennek ellenére az arcműtétet időről időre meg kell ismételni, hogy vonásait az idő múlásával karbantartsák. Mindezek mellett az énekesnőnek csípőtől felfelé 28 csontja tört szinte darabokra, és bordái átszúrták a tüdejét, ezért légmellet is kapott, amiről a figyelmetlen orvosok eleinte nem vettek tudomást. Ezután gyakorlatilag egy hónapig küzdöttek az életéért. A kórházban eltöltött időről, a felépülés nehézségeiről, és az általában vett mindennapos harcról 2008 októberében Csaba Adrienn írónő segítségével született meg a Judy – Szemtől Szemben című kötet, mely egyes szám első személyben elmesélt történet formájában tárja a világ elé az énekesnő megpróbáltatásait.

Már a borítón is látható, hogy a könyvet íróként nem Judy jegyzi, ez határozott pozitívumnak minősíthető, ugyanis sok magyar hírességgel ellentétben ő nem él a fantomíró felbérlésének módszerével, és nem saját neve alatt jelenteti meg tragikus történetének valaki más által betűkbe öntött kinyilatkoztatását.
A könyv tartalmát tekintve nem pusztán a baleset és az azt követő, embert próbáló időszak pontos feldolgozása, hanem egyfajta motivációs kalauz is egyben, afféle útmutató az életben, ami rámutat arra, hogy az életben soha, semmit nem szabad feladnunk. Judy könyvbe foglalt, tragikus története tehát nem kevesebb, mint egy tanmese azok számára, akiknek vannak ugyan álmaik, de képtelenek azért tenni, hogy meg is valósítsák őket.
Judy a történet során elmeséli, hogy pusztán kitartásának és akaraterejének köszönheti azt, hogy itt lehet köztünk, és a mai napig színpadon állhat. Kiválóan illusztrálja ezt az a történet, melyben megtudhatjuk, hogyan sikerült tüdejét légzőgyakorlatok elszánt, egész napos ismételgetésével meggyógyítania az orvosok által várt idő előtt, de emésztésének újra történő beindulásáról, és a kórtermében elhelyezett mobil-toalettről olvasható sztori is szívbemarkoló és tanulságos.
A könyvet ezen kívül a baleset előtti és utáni színes fotók felsorakoztatásával teszi teljessé a szerző és a kiadó. Egyszerű nyelvezettel megírt, könnyen olvasható mű, melyet minden alulmotivált Groovehouse-rajongó számára itt és most szeretnék kötelező irodalommá nyilvánítani!

Az első közös Groovehouse album megérkezése érthető okokból tehát kissé váratott magára, és az 1999 februárjára tervezett anyag csak az adott év júliusában lát majd napvilágot. Erről a lemezről már rögtön négy sikeres videoklippet készített a csapat. Nem sokkal ezután, 2001.-ben Bogár Miklós azonban elhagyta a triot, így már csak a baleset és az azt követő tortúra során a korábbinál sokkal jobban összekovácsolódott Judy és Zsolti alkotta a korábban három tagú formációt. Miklós távozása azonban nem gátolta a fiatal zenészeket, sőt, úgyis mondhatnánk új lendületet kapott a csapat.

Második nagylemezük, a sok sikert bezsebelő Hajnal 2001 őszén jelent meg, és innentől kezdve a már duóvá apadt zenekar számára nem volt megállás. A kiadvány 2002 júliusára arany-, szeptemberére pedig már platinalemez lett. Sorra jöttek az elismerések, a díjak, a fellépések, majd 2003-ban az újabb nagylemez, ami az Elmúlt a Nyár címet kapta, és 2004 márciusára szintén aranylemez lett. A negyedik nagylemez, az Ébredj Mellettem 2005-ben került a boltok polcaira, és (ki gondolta volna, de természetesen ez is) aranylemez lett.
Judy és Zsolti kapcsolata viszont ekkorra már szigorúan csak barátság és munkakapcsolat volt, az énekesnő ugyanis 2007 júliusában igent mondott barátja, Nagy Roland (a méltatlanul alulértékelt, Hooligans-keménységű Holy Babies zenekar, valamint a Groovehouse dobosa) kérésére, és hozzáment feleségül. A frigy azonban (bármennyire is a világ legboldogabb házasságaként van bemutatva a Judy-könyv elején, pónilovakkal meg midnennel) sajnos másfél év múlva, 2009 elején véget ért. Ezelőtt azonban még megjelent a Groovehouse ötödik, Hosszú az Út címet viselő nagylemeze, és a korábban említett, baleset eseményeit feldolgozó könyvsiker.

Judy és Zsolt úgy tervezték, hogy 2009-ben megjelentetik a hatodik lemezt, ám az különböző okokból sajnos soha nem került a lemezboltok polcaira. A művésznő 2011. márciusában tette meg drámai bejelentését, melyben közölte a nyilvánossággal: Kiszáll a Groovehouse-ból (!!!), és szólóban folytatja tovább karrierjét! A következő hónapokban nem is teketóriázott, és az említett szólóalbumához leforgatta első klipjét Soha Nem Késő címmel. Magánélete is rendeződött, azóta együtt él Molnár Balázs nevű barátjával, és 2011. decemberében megszületett közös kislányuk is, akit Molnár Maja névre kereszteltek. Korábbi férje, Roland, a vad dobos, ha legutóbbi információink nem csalnak, jelenleg a hasonlóan tüzes vérmérsékletű Tóth Gabival alkot egy párt, ám lehetséges, hogy egy ideje már változott a felállás. Annyira ez most nem is érdekes.

Judyról azonban érdemes lehet még tudni, hogy csillagjegye skorpió (szűz aszcendenssel), első, óvodai szerelmét Tóth Zolinak hívták, első csókja pedig 8. osztály végén csattant el egy bizonyos Peti nevű fiatalemberrel. Kedvenc sorozata a Barátok Közt, valamint kedveli a füstölőket és a gyertyákat. Soha, semmilyen körülmények között nem próbálna ki azonban semmiféle drogot, és sosem lenne képes megenni a sertéshúst. Ha találkozunk vele, akkor véletlenül se viccelődjünk Bonifáccal, a halott uszkárjával, még annak ellenére sem, hogy Judy alapjában véve türelmes és kitartó embernek tartja magát, és állítása szerint mindenkinek meg képes megbocsájtani!

Díjak, elismerések:

Popcorn-díj
2002 – sztárválasztás
2003 – Kedvenc magyar énekesnő
Jakab Líra-díj
Arany Zsiráf díj
Viva Comet-díj
Bravo Otto-díj

Oszd meg

Leave a reply