• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Portré: Cozombolis Leonidász Péter

Cozombolis Leonidász Péter, ismertebb nevén egyszerűen Cozombolis 1979. május 20.-án, Szolnokon született görög származású magyar énekes és dalszövegíró. A médiából ismert Cozombolis elnevezés magába foglalja az ő előadói munkásságát, és egyúttal a mögötte álló, fiatal zenészek alkotta csapatot is. Cozombolis zenéje egyfajta mediterrán hatásokat tükröző dallamos pop-reggae-rock, szövegei pedig legfőképpen pozitív energiákat és életérzést sugároznak.

A fiatal Cozombolis Péter saját elmondása szerint régen nagyon sokat focizott, napirendjében napról napra követték egymást az iskola utáni edzések, egészen tizennégy éves koráig, mikoris egy ellógott tréningnek köszönhetően megcsapta őt az szabadság szele, és a Szolnok utcáin történő csavargásnak köszönhetően megtapasztalta, mik is az igazán fontos dolgok az életben. Ekkor döntött úgy, hogy elhajítja a focilabdát, és helyette kézbe veszi az otthon porosodó, rossz állapotú akusztikus gitárt és a sportolás helyett inkább a zenélésnek szenteli életét. Az első akkordokat egy vele közös utcában lakó fiútól tanulta, ezután igazi punkos attitűddel, csak úgy belevetette magát a zeneiparba, és osztálytársaival megalapította élete első garázszenekarát.

Karrierje elején Cozombolis több együttesnek is tagja volt, többek között basszusgitározott az N.C.W.(Nuclear Cat War) nevezetű ska-punk bandában, gitározott a Tenkes kapitánya névre keresztelt stoner-metal együttesben, valamint szintetizátorozott az industrial-metal sötét vizein evező Rémkoppantókban (nem összekeverendő az azonos nevet viselő, nemzeti-szocialista elveket valló zenekarral) is. 2006-ban, még az első saját nagylemezének megjelenése előtt résztvevője volt a Reggae Rodeo 2006 elnevezésű reggae-ska turnénak. Ezen kívül számtalan szolnoki formációban találkozhattunk vele, és külön érdekesség, hogy egy téli turnéidőszak erejéig még az Ossian zenekar kék csíkos Barkas tipusú turnébuszát is ő kormányozta.

Első lemezének zenei anyagát 2003-ban, Tóth László nevű barátjával közösen kezdte el összeállítani, a munkálatok során pedig komplett zenekart szervezett maguk köré. Az ominózus anyag 12 dala 2004 tavaszára készült el. Cozombolist a siker útján Szőke András Szolnokon forgatott, Zsiguli című filmje indította el. A dalszerző fiatal a filmforgatás során személyesen ajánlotta be zenéjét a rendezőnek, akinek olyannyira megtetszik a produkció, hogy egy korábban nem rögzített Cozombolis szerzeményt választott a film főcímzenéjének.

Ezután már egyenes út vezetett az országos ismertség és a siker felé. Könnyebben ment a kész dalokkal a kiadóknál történő házalás, és végre a zeneipar nagykutyái is rábólintottak az olyan dalok piacképességére, mint a Zenétől felforr a vérem, vagy a Valami most kezdődik el.

Első, hivatalos nagylemezének zenei anyaga 2006-ra készült el, és 2007-ben jelent meg, Valami most kezdődik el címmel, az album első kislemeze azonban azonos címen már 2006 júliusában napvilágot látott. A dalhoz készült klip rögtön a harmadik helyet érte el a VIVA TV hivatalos slágerlistáján. A második kislemez az A zenétől felforr a vérem című dalból készült. Ez a dal már elérte az első helyet a VIVA Charton. Az album harmadik kislemeze egy komolyabb hangvételű dal, a Mintha a testvéred volna, melyet korábban már az emlegetett Zsiguli című film betétdalaként is megismerhettünk. A második album 2008 őszén jelent meg, Fülig ér a száj címmel. Az azonos címet viselő lemezelőzetes kislemez és videoklip áprilisban készült el. Az album második kislemeze az Érezd az ütemet című számból készült. Cozombolis munkásságának csúcspontját talán a második nagylemez Végre itt a nyár című dalának újrarögzített verziója jelenti, melyben az előadó nem mással osztja meg a mikrofont, mint a VIVA TV műsoraiból ismert házigizdával, VJ Ben-nel, és olyan csodálatos, kimunkált verssorok röpködnek benne, mint:
„Nem tudom ti hogy vagytok vele,
de az életem fele
Arról szól hogy a tél múljon elfele”

A Végre itt a nyár sikerét követően Cozombolist a TV2 induló Nagy Vagy! című sportvetélkedőjének főcímdalának megírására is felkérik.

Cozombolis több éve nem jelentkezett új lemezzel, videóklippeket azonban évente potyogtat el rajongói igényeinek kielégítésére. Legutóbbi audiovizuális megnyilvánulása ez év elején, Legyen most tánc címen látott napvilágot, melyben több, esztétikus hölgy mellett saját feleségének meztelen hátsóját is megcsodálhatja a nagyközönség.

Azt egyébként mindenképp érdemes tudnia a bulvárhírekre szomjazó nagy közönségnek, hogy Cozombolis Leonidász Péter hűséges férj, immáron 15 éve él boldog párkapcsolatban feleségével. Állítása szerint sosem volt kicsapongó típus, feleségének pedig sikerült egy életre elvennie az eszét már megismerkedésükkor (Olyannyira, hogy 2002-ben közös gyermekük is született, akit Arnoldnak kereszteltek).

Mindnyájunk Cozombolisának számlájára hivatalosan mindössze egyetlen ballépés írható: Saját bevallása szerint ugyanis egyszer ittasan ült a volán mögé, és annak ellenére, hogy nem okozott balesetet, belefutott egy közúti ellenőrzésbe, ami helyszíni bírsággal végződött. Bűntettét az előadó természetesen elismerte, és becsületesen megfizette a hatóságok felé a rá jogosan kiszabott büntetést.

fotó: boon.hu

A jólelkű énekes-dalszerző azonban ez az apró malőr elnézhető, hiszen szabadidejében sem unatkozik, több éve már ugyanis, hogy nyaranta hátrányos helyzetű gyermekek számára szervez ingyenes nyári tábort, melynek megrendezésére idén Szolnokon, a Tiszaligeti Turisztikai és Szabadidőközpontban került sor.

Reméljük a jótékonykodás mellett Cozombolisnak és csapatának azért a jövőben is marad ideje a magyar könnyűzene palettájának színesítésére, és a jövőben legalább félévente jelentkezik majd egy-egy meztelen feneket is tartalmazó videoklippel.

Oszd meg

Leave a reply