• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Pap Béla nyilatkozata – 2010.07.08.

Tények

A Szolnokon 2010. március 20-án lezajlott (Rock) Zenei Tehetségkutató verseny ötlete az Ifjúsági Ház munkatársaitól származott, megvalósításának felelősei Molnár Róbert és én voltunk.

A tehetségkutató verseny díjait különböző személyes kapcsolatainknak köszönhetően döntő részben támogatásként, kisebb részben ténylegesen fizetett nyereményként tudtuk biztosítani.

Idézet szolnokzene.hu 2010. január 13. :
„A zsűrit neves zenészek, stúdióvezetők, hanglemezkiadók, szervezők alkotják. A zsűri az első három helyezettet díjazza. (A zsűri fenntartja különdíjak kiadásának jogát is.)

III. díj: Egy éves Metal Hammer előfizetés, CD csomag, zenekaros pólók, pulcsik+ interjú a Szolnok Tv rock műsorában

II. díj: Egy éves Metal Hammer előfizetés, CD csomag, zenekaros pólók, pulcsik+ gitárpánt, húrkészlet, kábelek, dobverők+ interjú a Szolnok Tv rock műsorában

I. díj: Egy éves Metal Hammer előfizetés, CD csomag, zenekaros pólók, pulcsik+ gitárpánt, húrkészlet, kábelek, dobverők+ 30 óra stúdióidő a Denevér Stúdióban+ interjú a Szolnok Tv rock műsorában

A szponzori tárgyalások függvényében további díjak is várhatók: pl. bemutatkozás az Észak-Alföldi Regionális Ifjúsági Találkozón (ápr. 16-19.), fellépési lehetőség a Hegyalja/SZIN fesztiválon.

A zenekarokra a közönség is szavazhat. A legtöbb szavazatot kapó csapat kapja a közönségdíjat, ami együtt jár egy fellépési lehetőséggel az Ifjúsági Házban.”

Idézet szolnokzene.hu – 2010. február 28.
„Az élő verseny lebonyolításáról, tudnivalóiról rövidesen e-mailben minden résztvevőt tájékoztatunk. … és, hogy megéri-e ezerrel gyakorolni, próbálni? Teljesen maszek véleményem, hogy igen, éppen tegnap fixáltuk le német kollégáimmal, hogy a győztes bemutatkozhat a KuRT fesztiválon (szept. 17-18.), Reutlingenben…”

Idézet szolnokzene.hu – 2010. március 16.
„A további – egyébként nyilván vonzó – díjak: az élő bemutatkozások lehetőségei különböző rendezvényeken, fesztiválokon. DE!!! Ezeket a rendezvényeket nem mi szervezzük, ám hasonló események szervezőiként nagyon jól tudjuk, hogy egy program összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy az elvárt közönség lehetőleg legyen kíváncsi azokra, akik színpadra lépnek. Így a különböző fellépési lehetőségekre – a zsűri értékelését persze figyelembe véve – az adott programokat szervezők, vagy a lehetőséget felajánlók választanak előadót. Ez így működik…”

A verseny győztesének (és második helyezettjének) Bloom Is Off The Rose (Eda), felvételeit a verseny után megküldtük a reutlingeni ifjúsági, és sporthivatal munkatárásnak, Klaus Kupkénak, aki továbbította azokat a KuRT fesztivál szervezőinek. A hamarosan megérkező válaszban kifejezték, hogy sajnos a fesztivál műfaji korlátai közé a Bloom zenéje nem nagyon illik bele.

Ezt a tényt Molnár Balázzsal a zenekar dobosával, és az Ifjúsági Házzal való kapcsolattartással a zenekar részéről megbízott tagjával a végleges elutasítás után személyesen közöltem, megjegyezve, hogy más baráti kapcsolatok révén egy lengyelországi, a műfajhoz közelebb álló fesztiválra is kiajánlottam az együttest. (Ezen a fesztiválon – Wegorzewoban – lépett fel szervezésem révén 2008-ban a szolnoki Féltégla együttes, 2009-ben a Szolnokról elszármazott zenészekből is álló Vian együttes).

A wegorzewoi fesztivál szervezői az elmúlt két év során a Visegrádi Alap pályázati támogatásával hívták meg a két magyar zenekart. Idén június 1-jén derült ki, hogy nem kaptak hasonló támogatást, még ennek ellenére is volt kezdeményezés, hogy ismét vihessünk ki zenekart – ez esetben a BIOTR-t – logisztikai és költség okok miatt közös járműben egy 3 tagú szlovák zenekarral. A szlovák zenekar dobosa a fesztivált megelőző héten kezét törte, így a szlovák zenekar a fesztiválon való szereplést nem tudta elvállalni, ennek okán a szervezők úgy döntöttek, hogy Magyarországról sem hívnak meg előadót. Ezeket a tényeket személyesen közöltem Molnár Balázzsal.

Mivel a tehetségkutató versenyt és annak díjait is belső indíttatásból, azzal a szándékkal szerveztük illetve szedtük össze, hogy fiatal zenekarok lehetőségeit bővítsük, segítsük – így teljesen nélkülöz minden logikát, hogy bármely ígéret szándéka az „átverés” lett volna, értelem szerűen ez vonatkozik a BIOTR külföldi fellépésére is.

Mivel továbbra is szándékomban van az általam, az Ifjúsági Ház nevében tett ígéret betartása, 2010. július 6-án újabb lehetőséget vetettünk fel német kollégáimmal, akik felveszik a kapcsolatot a Reutlingentől 15 km-re található Bad Urachban évente megrendezésre kerülő Rock Days fesztivál szervezőivel. (2010-ben a Cadaveres képviselte a magyar rockzenét.) Reményeim szerint a fesztivál műfaji jellege miatt a BIOTR-nek jó esélye lesz e fesztivál programjába bekerülni. Az ezzel kapcsolatos fejlemények tényeit továbbra is Molnár Balázzsal személyesen fogom közölni.

A BIOTR másik fő nyereménye a 100.000.- ft értékű 20 óra stúdióidő a Denevér Hangstúdióban tudomásom szerint még nem került felhasználásra, természetesen bármikor, előzetes egyeztetés után érvényesíthető.

A verseny 2. helyezettje, EDA (Szilágyi Edit) fiatal szolnoki zenészek kíséretével kibővített produkciója bemutatásra kerül a reutlingeni KuRT fesztiválon (a produkcióban részt vesz többek között Molnár Balázs dobos is).

A verseny 3. helyezettje a The Boys Come To Kill – személyi ellentétek miatt a versenyen szerepelt felállásban nem dolgozik tovább. Az eredeti tagok többségét tömörítő Claps For Caroline lép fel a Hegyalja Fesztiválon.

Pap Béla
Ifjúsági Ház, Szolnok

Oszd meg

Leave a reply