• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Over My Dawn interjú

A következő sorokban Firkával, az Over My Dawn zenekar egyik énekesével olvashattok egy rövid interjút a zenekarral kapcsolatos történésekről.

Szolnokzene Szia! Hétvégén megvolt az első koncertetek, hogy érzed, hogy sikerült? Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Firka Üdv mindenki! A koncert után iszonyat sok pozitív visszajelzés érkezett, nem csak haveroktól, ismerősöktől, tök ismeretlen arcok (40 körüli korosztályból is!) is gratuláltak nekünk, nem csak két szóban. Tökéletesen elégedettek vagyunk az egésszel, nagyon jó érzés volt kezet rázni az arcokkal, akik végignéztek minket, és ezúton is köszönet mindenkinek, aki eljött, vagy legalábbis el akart jönni szombaton.

Szolnokzene Első koncerthez képest úgy tudjuk elég sokan voltak rátok kíváncsiak. Mi a trükk?

Firka Nincs semmiféle trükk, semmi füst-és-tükrök, egyszerűen egy jól megpromózott esemény volt, melyet a többi fellépő zenekarnak, és elsősorban a szülinapos „házigazda” Gézának (Bloom’) köszönhettünk. Hatalmas érzés volt (szolnoki viszonylatban) ilyen sok kíváncsi és aktív embernek játszani.

Szolnokzene Készült egy három dalos EP-tek október környékén (erről be is számoltunk korábban) „Földhöz, Vagy Innen El…” címmel.

Firka Így van, a dalok meghallgathatóak a myspace oldalunkon, és már közeleg a következő anyag is, február elején újra meglátogatjuk Süle Dávid boszorkány-konyháját. Szintén három dalt rögzítünk, melyről kettőt már hallhattak, akik ott voltak a koncerten.

Szolnokzene Ez már talán egy kiforrottabb kislemez lesz?

Firka Természetesen, fejlődünk, újítunk (stílusunkon belül, ha már mondhatjuk, hogy ez is körvonalazódik), próbálunk egyre komplexebb zenét csinálni, mindenképpen egy még érettebb anyag lesz a következő. Az első kiadványunk egy út keresgetős megmozdulás volt még, de próbáról próbára, egyre jobban kezdjük megtalálni a hozzánk legközelebb álló zenei megoldásokat.

Szolnokzene Tagcserék, jövés-menés, hogy álltok most?

Firka Úgy néz ki megtaláltuk végre azt a felállást, amiben jó légkör, és egyező zenei stílus párosul. Tudod, ez az örök dolog, hogy ha van egy jó gitáros mondjuk, aki úgy játszik, hogy az leszedi az arcod, akkor az sokszor otthon ül, nem nagy parti arc. Ha meg épp egy bulizós, társasági ember töltené be a szerepet, az meg nem ismer csak 2 akkordot. Persze ezzel nem minősítek most senkit, nem azért mondom, hogy akárki is magára vegye, csak példa volt. Meg kell találni azokat az embereket, akivel az alkotás produktív, és a zenekari szociális élet is a helyén van. Talán most már ez összejött nekünk, és ennek is nagyon örülök.

Szolnokzene Hogy tevődik össze a jelenlegi legénység?

Firka Van egy Gulyás Máténk, aki szabadidejében is 400bpm-ben tripláz, ez előtt a Nameless nevű formációban dobolt. Márton Tamás „Server” gitáros a Merénylet/Szikla/ Végítélet zenekarokból lehet ismerős. Kövecses Evelin, velem együtt a nagy múltú Közveszéjj zenekar sorait erősítette a hős időkben. Varga Levente „Lecsó”, a másik énekes srác, valamint Dabis Evelin basszusgitáros még újoncok ilyen téren, mindkettőjüknek ez az első zenekaruk.

Szolnokzene Két lány is van a zenekarban. Véletlen, vagy tudatos marketingfogás ez?

Firka Marketingfogás? Ár jú krézi? Tökéletesen random alakult ez így.

Szolnokzene A szövegek terén feltűnt, hogy nem egy egyszerű metálkodásról van szó. Ki írja őket?

Firka A szövegekért én vagyok a felelős. Ezek a szövegek egy koncept lemez töredékei. Ha minden összejön, lesz nagylemez majd, és ezen minden sor megkapja a maga helyét, értelmét, melyek persze így is értelmezhetőek, de egy nagy történet egy-egy fejezetei.

Szolnokzene Mi inspirált hogy egy ilyen szövegvilágot fogalmazz meg? Mert valljuk be, elég sok helyen elég sokféleképpen értelmezhető, összetett, vagy értelmetlennek tűnő soraitok vannak.

Firka Mindennek van értelme, célja. Szeretem, ha egy dal 10 embernek 10-féleképpen hangzik, tíz különböző dolgot ad, elvégre nem vagyunk egyformák, és egy sor sokszor nem ugyanazt jelenti nekem, mint neked, vagy másnak. A hangulat viszont egységes, az fontos, hogy „átjöjjön”.

Szolnokzene A zenéért ki felel, kinél lehet reklamálni? :)

Firka A zenék közösek, a próbateremben születnek, teljesen megalapozatlanul, bedobunk egy riffet, aztán még egyet, meg még egyet, és addig pörgünk, amíg valami olyan nem lesz, amire azt mondjuk, hogy vállalható, esetleg másnak is tetszhet.

Szolnokzene Mondhatni minden sínen van, jó úton vagytok a zenekarozás rögös útján.

Firka Így van, hál’ Istennek, ez az első koncert meg aztán csak dobott egy nagyot a kedvünkön.

Szolnokzene Tervek 2011-re, vagy a továbbiakban? Mik a kilátások?

Firka Zenéről van szó, kilátások nincsenek. Szándék, és próbálkozás van ilyen szinten, meg reménykedés. Csináljuk a következő kislemezt, próbálunk minél több helyen feltűnni ezután az országban, írjuk a dalokat teljes gőzerővel, aztán ebből meg lesz, ami lesz. Egyelőre nem törünk világhírnévre innen a Máté alsókonyhájából :)

Szolnokzene Mondanál még valamit az utolsó szó jogán?

Firka Nem kell, hogy feszüljön a pipaszár lábadon a farmer, vagy hogy a fülcimpádon át szabadon lehessen esni ahhoz, hogy új hangzású, kemény zenét csinálj. Szerintem. Srácok! Maradjatok srácok!

Szolnokzene Köszönjük szépen az interjút, sok sikert kívánunk a továbbiakban!

Oszd meg

Leave a reply