• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Néptáncversenyt rendeznek Törökszentmiklóson

Gaál András 1949. december 02-án született. A budapesti Lővey Klára Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen diplomázott magyar-népművelés szakon. A népművészet a néptánc már fiatalként is rabul ejtette szívét-lelkét, de nyitott volt minden más művészetre, sportra is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 16 éves koráig IFI vízilabdázó volt, majd sokáig amatőr színházi rendezéssel is foglalkozott. 1973 őszén, 24 évesen azonban már a Bem Lengyel-Magyar Táncegyüttes próbáin koptatta a parkettát, ekkor kezdett ismerkedni a néptánccal.

Fiatal korától kezdve szoros barátság fűzte Vásárhelyi László koreográfushoz, mindenki Laci bácsijához, kinek ajánlásával 1980 decemberétől feleségével átvették a Mátészalkai Szatmár Táncegyüttes vezetését. Mátészalka mellett a Szabolcs-Volán Táncegyüttesben, a Nyírség Táncegyüttesben, az Erkel Táncegyüttesben és többek között Törökszentmiklóson is vendégoktatóként tanított. A 80-as évek derekán kiérdemelte az Aranysarkantyús Táncos minősítést, majd később Örökös Aranysarkantyús táncos lett.

1987 tavaszán kérték fel a Törökszentmiklósi Miklós Táncegyüttes vezetésére, ahol haláláig élt és tanított, de sosem lett hűtlen a „régi” együtteseihez, mindenhol szívesen fogadták és várták vissza. Az eltelt 20 év alatt több koreográfiát, táncot tanított a „régieknek” is. Halála napján 2006. szeptember 25-én is próbát tartott.
Mint táncos és oktató több országban is megfordult ezek közé sorolhatjuk Norvégiát, Lengyelországot, Tunéziát, Vietnámot, Törökországot de még Mexikót is.

2005-ben pályafutásuk és a Miklós Néptáncegyüttes megalakulásának 30 éves évfordulóját több száz táncossal együtt ünnepelték Törökszentmiklóson, akik szinte kérés nélkül jöttek az ország minden pontjáról, tánccal, zenével készülve az ünnepségre, így tisztelegve Gaál András és Szalavári Anna sok-sok éves áldozatos munkája előtt.

Gaál András tiszteletére 2017.november 18.-án rendezik meg a GAÁL Autentika néptáncversenyt Törökszentmiklóson, ahol a fiatalok három korcsoportban mutathatják meg a néptánctudásokat! További információkat ide kattintva kaphatnak a versenyről!

Köszönjük András, búcsúzunk Tőled!
A Miklós Néptáncegyüttes jelenlegi és régi tagjai

Oszd meg

Leave a reply