• facebook
 • soundcloud
 • youtube


Néhány gondolat a Tehetségkutató élő döntőjéről

Kedves Zeneszerető, Zenecsináló és Zeneértő ifjak, középkorúak, vének!

A szolnoki Ifiház közelgő rockzenei tehetségkutató versenyének élő koncertnapja előtt nagyon röviden szeretnék a szervezők nevében néhány gondolattal eloszlatni súlyos – a fórumon olykor felbukkanó – tévhiteket és kételyeket. Íme: a szervező szolnoki Ifiház munkatársainak tökéletesen mindegy, hogy ki nyeri meg, és kik lesznek a díjazott helyezettjei ennek a versenynek.
Ebből logikusan következik, hogy a verseny két szakaszában felkért zsűritagokat sem az alapján kerestük meg, hogy ki, kinek, kije; ki, mikor, kivel, hol, mit? Saját meglátásaink szerint a magyar könnyűzenéhez valamilyen mértékben konyító köröket kerestünk meg, s akár hiszitek, akár nem, ott pedig azok foglalkoztak a kérdéskörrel, akik tudtak és akartak rá időt szánni.
Pl. Kértük mi Hartmann Kristófot a Hammerworldnél is, hogy ugyan legyen szíves, de, hát nem ér(t) rá, mert dolgozik. A döntő napján éppen Kisújszálláson az egész napos zenei fórumon. Az más kérdés, hogy a szervezők – így magunk is –, lehetnének némiképp a környék történéseit illetően jobban képben. Vagy, felmerült, hogy jön Bukovinszky Béla a Hegyalja Fesztivál képviseletében, szeretett volna, meg is ígérte, és mégsem jön. Tudjátok miért? Mert egy nagyon közeli családtagja 70. születésnapjának meghitt eseményei pont a most szombatra kerültek, nyilvánvalóan illik ott lennie. Hívtuk Vincze Bélát a debereceni Rocksuli sokat látott – egyáltalán nem zenész – „igazgatóját”. Nem jön, mert külföldön ügyködik azon, hogy a Rocksuli nemzetközi kapcsolatait erősítse, nyilván a rocksulisok lehetőségeinek bővítésére. Sőt, hívtuk a Magyar Művelődési Intézet – a PANKKK program háttérsegítői – igazgatóját is, jött volna, ha egy balatoni továbbképzés szervezői nem hívták már volna pont aznapra korábban… Ennyit a személyi összefonódásokról, a sógor-koma-jóbarát elv „tudatos” alkalmazásáról … :) Magyarul bármilyen ezzel kapcsolatos összeesküvés-elmélet tömény hülyeség…

… és akkor az élő verseny „titkos” zsűrijéről: itt lesz Terecskei Rita, a Zanzibár énekesnője (fogalmunk nincs hány szolnoki vagy környékbeli haverja van, és kikkel zenélt már együtt vagy nem a mezőnyből), továbbá Zurbó Zoltán, a debreceni Rocksuli gitártanára (ő ér rá), Tóth László, a Roland 5000 hangszerbolt tulajdonosa, szolnoki gitáros (koránál fogva már sok jó zenét hallott), Horváth Attila, a szolnokzene.hu egyik alapítója, ötletgazdája (ha úgy tetszik, a kortársak képviseletében), Nagy Róbert szerkesztő, Rockgyémántok Fanzine (aki a zenéről ír, az rossz ember nem lehet… :)

Egy másik neuralgikus kérdéskör: melyik együttes, miért akkor játszik, amikor? Ismét „súlyos” okok vannak a háttérben. A relatíve távolról érkező együtteseket (van ilyen 3-4) egyszerűen nem akartuk annak kitenni, hogy egy reggeli sorsolásosdi miatt hajnalban keljenek útra, ugyanis a sorsolással összeállított sorrendben sem lesz sem jobb, sem rosszabb a zenéjük, mint amilyen… 11 órakor „rockerkedni” persze más, mint nedűktől felbátorodva éjjel, ez tény. De valakinek kezdenie kell, nem tudtuk megoldani, hogy a tizenötös mezőnyből csak az utolsó három lépjen színpadra, mert akkor már lankad a zsűri figyelme és kis a buták csak szórják ezért a pontjaikat :) – mint, ahogy azt egy „bűbájos” fórumozó feltételezi… A Beton együttesről csak annyit gondoltunk, hogy ébresztőnek éppen jó hangulatot generál, ez súlyos szempont, nem? A motyót pedig nem rajtuk fogják belőni, 11-kor mehetnek fel a színpadra és 11:30-kor jönnek le, pontosan 30 percet töltve ott, mint mindenki más. De, hogy mennyire nincs takargatni valónk, annak bizonyítékául elárulunk egy újabb „súlyos” titkot: az Anyám és nyulam együttes a zsűri ebédszünetében állhat be, mert a hegedű, a kaval, a didgeridoo, az akusztikus gitár, az ének, a vokál, a minimum hatféle tilinkó, a basszus, stb. tényleg több időt igényel, hogy összeálljon hallgatható zenévé, mint a dob-bőgő-gityó. A vázolt, igen komoly szempontok szerint állt össze a további sorrend is, de az igazság az, hogy lényegében egy elv vezérelt bennünket: legyen a műsornak eleje, közepe, vége – és a remélhetőleg azért összességében szépszámú érdeklődő változatos zenék hallgatásával tölthesse a napját.

A díjazásról: (még mielőtt jönnek az újabb összesküvés-elméletek), a stúdiómunka – bármilyen technikai színvonalon is történjék – mindig egy komoly lendítőkerék egy együttes életében, számos új ismerettel gazdagítja a zenészeket, olykor szembesít a hiányosságokkal és az erényekkel is. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen vetélkedésnek ezek az igazi szakmai díjai, ezért kapják a dobogón végzett együttesek. 20 órát a Denevér Stúdió jóvoltából az első helyezett, és két-két szám komplett felvételének erejéig a Pincestúdió jóvoltából a második és harmadik helyezett. A további – egyébként nyilván vonzó – díjak: az élő bemutatkozások lehetőségei különböző rendezvényeken, fesztiválokon. DE!!! Ezeket a rendezvényeket nem mi szervezzük, ám hasonló események szervezőiként nagyon jól tudjuk, hogy egy program összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy az elvárt közönség lehetőleg legyen kíváncsi azokra, akik színpadra lépnek. Így a különböző fellépési lehetőségekre – a zsűri értékelését persze figyelembe véve – az adott programokat szervezők, vagy a lehetőséget felajánlók választanak előadót. Ez így működik…

…és végül a most élő bemutatkozáshoz nem jutott zenekaroknak üzenjük: az a szándékunk, hogy ez a verseny ne egyszeri alkalom legyen, hanem egy folyamat kezdete, ami évről évre bővül új ötletekkel és főképp lehetőségekkel a bemutatkozásra és a zenében való minél komolyabb elmélyülésre. Ám ennek okán, most – a „kiesettek” szíves engedelmével – arra a 67 fiatal (kevésbé fiatal?) zenészre koncentrálunk, akik azért jönnek, hogy műsorukkal hozzátegyenek valamit a közönség jó közérzetéhez…, mert ez ilyen egyszerű, mint a foci és a rock and roll….

bla

Oszd meg

75 hozzászólás

 1. Trooper87 · 2010-03-22

  Nos, akkor talán ideje kicsit a nyertesekről, és a zenéjükről is szót ejteni.

  A Bloom szerintem megérdemelten nyert. A csapat “keménymagja” már 5-6 éve együtt zenél, tehát igencsak érett a produkció. Vagyis az, hogy ez teljesen új formáció, így ilyen értelemben nem igaz. Már évekkel ezelőtt is a Szolnok, és környéki amatőr átlag felett teljesítettek (akkor még inkább heavy/trash, később punk stílusban), de úgy vettem észre, h semmivel se kaptak nagyobb figyelmet a többieknél, pedig megérdemelték volna.

  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első helyet a My Dark Room is megérdemelte volna, ahogy mások is mondták korábban.

  ui.: Sándorfi Viktornak köszönjük a részletes véleményét amit rólunk írt. A legtöbb dolgot sokszor, és sok embertől hallottunk már, de akad 1-2 olyan is amin nagyon meglepődtünk (pozitív, illetve negatív oldalról is).

 2. Gézu · 2010-03-22

  köszönjük a Bloom’ nevében, vártam már hogy fikázzanak bennünket, de csalódnom kell :) ;)
  egy icipicit engedd meg hogy kijavítsalak, de majd Balázs vagy Laci korrigál engem.
  A Bloom Is Off The Rose 2009 novemberében állt össze. 3 tag már zenélt korábban együtt (javítsatok ki Balázs/Laci)egy teljesen más stílusban amit Te is említettél. Balázs felkérésére szálltam be a zenekarba ‘énekelni’. Kerestünk bassert, és jött Szabi, aki szintén nem zenélt még Balázsékkal sosem.
  Ennyi lenne az én hozzáfűznivalóm, tehát a Bloom egy teljesen új, és eltérő formáció attól, amit az úgymond “alapító” tagok annó műveltek, nem kis sikerrel.

  Mi is azt hittük hogy Roomék’ nyernek, brutálisan jó produkciót láthattunk/hallhattunk tőlük, minden elismerésem az övéké.

  Gézu
  Bloom’

 3. Gézu · 2010-03-22

  bocs bocs bocs, a “kemény mag” elkerülte a figyelmem, így én is megerősítettem amit írtál, de egy pici magyarázatot azért elbír ;)

  puszinyuszi :)

 4. Jocleyn · 2010-03-22

  Köszönöm szépen Viktor!! :)))
  Sajna akkor ezek szerint a Visszajáró nem végzett a lista elején… :S:S
  Amúgy olvasgattam a kommenteket és néha azt se tudtam, hogy merre vagyok arccal!! :D
  Én nem tudom minek ez a sok rágalom, meg vita. Ezek az emberek, akik most egymást szidják, nem voltak ,,összezárva” egy egész napra?? Hogy lehet az, hogy ott egymás szájában voltak szinte és még mindig van mondanivalójuk???
  Nem tudták volna ott megbeszélni személyesen? Vagy ahhoz lekvárok? :D
  Az ilyeneket kell palacsintába csavarni, oszt meg van oldva a problem!! :D

  PEACE!!! És Rock ‘n Roll!! :))))))))

 5. Gézu · 2010-03-22

  Asszem köszönettel tartozunk pár embernek, hogy mindezt elértük, így összeírtam a gondolataim.
  köszönet Czene Gabinak és DAVE-nek a stúdió munkákért, ami nélkül nem tudtunk volna jelentkezni a tehetségkutatóra. Plusz Gabi szüleinek, hogy az otthonukban vihettük mindezt véghez! Továbbá köszönet Muteromnak, aki ideadta az autót, (és még hányszor fogja ideadni, csak még nem tud róla… :D) hogy át tudjunk menni Czene Gabihoz. Ja, és köszönöm neki a hangom :)
  Köszönjük mindenkinek, akik szavaztak ránk!
  Köszönjük annak, aki folyamatosan próbál keresztbetenni a zenekarnak!
  Köszönjük mindazoknak, akik az élő döntőn szorítottak nekünk, és nem kevésbé az ifiháznak, hogy megrendezte ezt az egész tehetségkutatót, plusz külön köszönet hogy elegendő mennyiségű wc papírt biztosítottak számunkra.
  Köszönet a zsűrinek, ja és Szabi külön köszöni az Ossian cd-t! Régi álma volt ez!

  Üdvözletünket küldjük:
  My Dark Room, + gratulálunk nekik, iszonyat odabasztak
  TBCTKILL, + jobbulást Dávidnak
  Beton
  Eda + külön gratuláció az egyéni teljesítményhez
  Threesome
  … és minden további résztvevő zenekarnak sok sikert kívánunk a továbbiakban, kívánjuk hogy részetek legyen akkora örömben, mint ami bennünket ért!

  Gézu
  Bloom

 6. Zsuzsi · 2010-03-22

  Köszönd meg a fotókat is, te mocsok! :)

 7. Gézu · 2010-03-22

  ja igen, köszönjük Neked a fotókat is, tesómnak hogy elkúrta a fényképezőm, és Gabi szüleinek köszönet a videóért! :)

  http://www.youtube.com/watch?v=trp7XT2AU-E

 8. saskia · 2010-03-22

  Sziasztok kedves fiatal zenészek!
  Először is köszönet nektek a hétvégi adrenalin tolulásért:). Köszönet, hogy,végigizgulhattunk néhány produkciót,végre valami megmozdult Szolnokon.
  Néhány gondolatot engedjetek meg nekem, öreglánynak, aki már megélt hár-négy évtizedet sőt!!….:))
  Áskálódás és személyeskedés helyett: örüljetek a zenének, örüljetek egymásnak. Valaki itt írta, hogy nem hallgatták meg egymást a zenekarok. Volna itt egy ötletem, ami nem saját kútfő, valmikor a “nagy” zenekaroknak volt egy un. zenei tábora. Talán valaki ebben látna fantáziát, itt van Szolnoknak a tiszeliget, a Szandai-rét, stb. Lehetne rendezni ott egy nyári talit, ahol a zenekarok egymással taliznak, együtt zenélnek, urambocsá tanulhatnának is egymástól.Tanulni nem szégyen soha a tapasztaltabbtól. Nem kerülne sokba ez a tábor,vinnétek sátrat, bográcsot fő a jó hangulat.Lehet szidni a tehetségkutatót, a zsűrit, bárkit. DE!Végre valakinek ez eszébe jutott!! Valahol el kellett kezdeni! Gondoljátok el, milyen szervezés kellett ide! Mennyi meló,kilincselés. Tudom,mert néhány rendezvényt végigcsináltam már 30 év alatt.
  Zenélni jó, mert összehozza az embereket.Még nem tudjátok, mert keveset éltetek még, de örök barátságok, szerelmek szövődnek.Egy életforma lesz. Nem baj, ha nem leszel celeb, világsztár, a csajok nem tépik le rólad a gatyád.Te (ti) jó hangulatban zenéltek és ez a fontos!!
  Még egy ucsó gondolat:itt a versenyen mindenki nyertes volt, mindegy milyen műfajt képviselt. Jövőre újra megpróbáljátok, még jobbak lesztek!

 9. Sándorfi Viktor · 2010-03-23

  Csókolom!

  Tessék megnézni a http://szolnokzene.hu/szolnokjam oldalt és beírni, hogy ki milyen hangszeren szeretne játszani a leendő össznépi közös örömzenélésen, milyen stílusban és milyen felszerelést tudna berakni a közösbe.

  Balázs, Attila! Genyó’ voltam, beírtalak Titeket… :)

  Köszi!
  Sziasztok!

 10. Felteglabass · 2010-03-23

  Üdv mindenkinek!

  Először is gratulálok a Féltégla zenekar nevében a nyerteseknek. Másodszor azt a tévhitet szeretném tisztázni, hogy mi azért mentünk oda hátha valaki nem jön el. Mikor nem kerültünk be megbeszéltük, hogy nem leszünk beugrósok. Ilyen nehéz elhinni, hogy érdekeltek minket a zenekarok? Úgyhogy remélem a zenekari fórumunkra most kitaláltok vmi mást amivel fikázni lehet, de ezt tisztázni akartam.

  Üdv.:

  KisPogesz Féltégla

 11. Joey Romano · 2010-03-29

  FELHÁBORODTAM magamon, hogy saját hülyeségem miatt lemaradtam a szolnoki tehetségkutató versenyről. Majd’ egy hete lettem kész az új kislemezemmel, aminek a címadó dalát hallgathatjátok most meg (Make it shine, 2010 EP). Akik hallották, azt mondták, simán dobogós lehettem volna, kíváncsi vagyok a véleményetekre! Ezzel a számmal együtt átnyújtom szívem egy darabját, fogadjátok nagy-nagy szeretettel a szívem egy darabját! <3

  Joey Romano

  http://incasso-controller.hu/joey_romano_-_make_it_shine.mp3

 12. sultansmith · 2010-03-29

  én a threesome-tól mindig a padlóra fekszem :DDDD

 13. Cirip · 2010-03-30

  Valahonnan ismerős.
  Végre valami új! :)

Leave a reply