• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Minden ami Mayfly

MAYFLY

Tagok:

Zámbori Anett-ének,

Zámbori Mariann-ének,

Sánta Zoltán-gitár,

Bakó Árpád-basszus gitár,

Rádi Tamás-billentyűk,

Balogh Krisztián-dobok,

Gergelyfi Dávid -saxofon,

Kőrös Zolán Dávid-gitár

Belicza András-ütös,perkás

Március 18-án, 22 órától a TISZApART mozi kávézójában lép fel a funk, reggae, pop slágereket átdolgozó Mayfly együttes. 
Sánta Zoltán „Zola” (Let The Cigar Die) gitárossal és Balogh Krisztián (Iron Maidnem) dobossal beszélgettem a bandáról.

(A zenei alázatról, munkáról, tervekről szóló komoly eszmecserét oldotta, és némileg akadályozta Zola náthától Miki egérre emlékeztető hangja és az ennek köszönhető hisztérikus vihogásunk. Sajnos az alábbi szöveg nem tartalmaz speciális hangeffekteket, ennek híján a hélium-hanghatás elképzelését az olvasó fantáziájára bízom :)

Keletkezésetek körülményei?

S.Z : Három éve két unokanővéremmel alapítottuk meg a bandát. Funky és soul-alapú számokat játszottunk. Sok zenésszel próbálkoztunk, mire tiszakécskeiekből összeállt a mostani formáció- Krisztián, harmadik dobosunk, a szolnoki kivétel. Minden tag benne van három-négy másik zenekarban is, és az ország legkülönbözőbb pontjain tanulunk és dolgozunk, így a Mayfly sokáig viszonylag ritkán lépett fel és csak ritkán teljes létszámmal. De elhatároztuk, hogy több energiát fektetünk be a bandába, több helyre megyünk, fesztiválokat is megcélzunk.

B.K: Egy éve lettem a Mayfly tagja. Megkérdeztek, lenne-e kedvem funky zenét játszani. Volt. A kécskei part forró homokja lett első fellépésünk helyszíne… J (gurgulázva felkacagunk)

Honnan a név?

S.Z: Tiszakécskei bandáról lévén szó, adta magát a Mayfly-Tiszavirág elnevezés. De az angol may fly-kifejezésnek van egy másik (mélyebb) értelme, jelentése is: hogyha repülni tudnál.

Ez a vágy, úgy gondolom, sokunkban benne él- persze mindenféle narkós mellékzönge nélkül (nevet).

Mi a zenei metszéspont egy olyan együttesben, ahol a tagok több különböző bandában, és stílusban játszanak?

S.Z: Én alapvetően „zenebuzi” vagyok, minden stílusban jól tudom érezni magam. Játszom metált és bluest is. De itthon sokan  tele vannak előítéletekkel- külsőségek alapján bekategorizálnak egy stílusba. Ezeknek Krisztiánnal mi vagyunk a „hülye rocker, hülye metálos.” Ehhez képest a Mayfly legkülönbözőbb műfajokban zenélő tagjai számára itt a funky, mint közös metszéspont, amit mind egyaránt szeretünk. Ebben remek lehetőségek vannak az improvizálásra, nagyobb szabadságot ad a rögtönzésekhez. A funkyban kicsit mind ki tudunk kapcsolni, le tudunk lazulni.

B.K: Egyelőre az útkeresés fázisában van a zenekar. Később szeretnénk saját számokkal is előrukkolni, de még sok az átdolgozásra váró sláger.

Emlékezetes Mayfly-pillanatok, kedvenc számok?

B.K: „No Women No Cry”- reggae jam- szóló-szólót követ… igazi zenei orgazmus! (nevet)

S.Z: … és mikor a „Sweet Home Alabama”- közben a szaxofonosunk egyszer csak lerakta a hangszert, elkapta a mikrofont és elkezdett rappelni…

Egyébként csak kedvenc nótákat játszunk, de az improvizálásnak hála, minden alkalommal új örömöket találunk a régóta játszott számokban. Minden koncert emlékezetes, minden alkalom, mikor zenélhetek, élmény. Fantasztikus érzés, mikor fellépések alkalmával megtapasztalom, hogy nem háttérzörejként funkcionálunk, hanem a közönség ránk, a zenénkre figyel. Ilyenkor kinyílok a világra. Anno, a gátlások miatti hármas ének-zene jegyemmel nem gondoltam volna, hogy idáig jutok…(nevet)

B.K: … vagy mikor Tiszakécskén, egy szórakozóhelyen próbáltunk, ahol persze ki-be jártak az emberek, de jó páran leragadtak, hogy hallgassanak minket, táncoltak, kaptunk borravalót,  meghívtak italra, buliztak- nagyon jó élmény ez is.

Mire számíthat az, aki elmegy a koncertetekre 18-án?

B.K: Bár-ahogy Zola mondta- komoly szervezést igényel, hogy egy fellépés alkalmával minden tag jelen legyen, pénteken reményeink szerint teljes létszámmal lépünk majd fel. Többek közt olyan slágerekkel jövünk, mint Shade-től a „Smooth Operator”, vagy a Moloko „Sing It Back”- je, az eredeti verzióval megegyező hangszerelésben, de saját ízlésvilágunknak megfelelő kisebb-nagyobb átalakításokkal.

Mindenkit szeretettel várunk!

Oszd meg

Leave a reply