• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Mi legyen egy zenekar honlapján?

Ezt a cikket azért kezdtük el írni, mert rengeteg olyan amatőr zenekar honlapján böngészünk, ahol nem tükröződik a zenekar, sőt, a honlap kevésbé, vagy egyáltalán nem látja el a funkcióját.

Először is azzal kezdeném, amihez nem kell grafikus véna, a tartalommal.

Biográfia
Minden valamit is magára adó zenekar, vagy előadó honlapján található egy biográfia, ami általában a komolyabb zenekaroknál E/3-ban (gy.k.: egyes szám harmadik személyben), vagy T/3-ban van megírva. Az olyan előadóknál, ahol inkább a bulizásra koncentrálnak és a közönséggel való kapcsolattartásra, ott tegeződve, E/1-ben, vagy T/1-ben szokták megosztani az információkat a nagyérdeművel.

Mit is tartalmazzon ez a bio?
A zenekar “születési évét”, a zenekar “székhelyét” (ez a korrekt koncertszervezőknek nem mindegy, amikor útiköltséget számolnak), a tagok nevét (és azt, hogy ki milyen hangszeren játszik), milyen eredményeket ért már el a zenekar (pl. sok koncert, tehetségkutató helyezés, demó, ep, lemezek), tagcseréket időrendben, milyen célt tűz ki maga elé a zenekar, milyen stílusban játszik, mennyi saját szerzeménnyel rendelkezik, mennyi feldolgozással, mennyi időt tesz ki a repertoár.

Ezen kívül illene vizuálisan is beazonosítani a zenekart, tehát minimum egy logót, vagy egy fényképet rakjunk a fejlécbe is (az a legjobb, ha mindkettő van). A logót is letölthetővé kellene tenni, hogy amikor plakátokat terveznek, ne kelljen keresgélnie a plakát tervezőjének. Nagy felbontású bitképeket kell felrakni a logóról (.jpg, .gif, .png, .tif) és legörbézett vektorgrafikus formátumban is letölthetővé kell tenni (pl. .ai, .cdr, .pdf).

Tagok
A biográfián belül, vagy külön oldalon is kifejthetjük a tagok adatait.
Mikor született, mióta zenél, mit hallgat, akármi más fontos infót felrakhatunk. A tagokról is jó lenne látni valami fotót, lehetőleg működés közben, mint a jó termékek, hiszen jobban beleéljük magunkat, ha hangszeres kép van az illetőről (ez utóbbi persze koncepció függvénye, hiszen egészen jó képeket lehet csinálni hangszer nélkül is). Ami fontos a fotókkal kapcsolatban, hogy mindenkiről ugyanolyan kép készüljön, ne legyen az egyik tag rózsaszín babaházzal, a másik meg romos gyárépületben, a harmadik meg koncert közben.

Eddig már van egy Bio-nk, ezen belül a tagok leírásával, vagy egy Bio és egy Tagok menüpontunk, hogy a zenekarról és a tagokról is informálódhassunk. Mi kellhet még?


A lehető legtöbb információt tegyük elérhetővé a zenekarunkról!

Hírek
Mindenképpen jó lenne, ha a zenekarral kapcsolatos újdonságoknak a főoldalt szentelnénk címlap címén. Amint felmegy valaki a honlapra, egyből látja majd, hogy mi történt mostanában a zenekarral. Ezzel üzenni is lehet, hiszen a sok friss tartalom arra utal, hogy a zenekar pörög, az egy-két éves “legfrissebb” hír pedig súlyosan az ellenkezőjét.

Dalszövegek
Ha gondoljátok, felrakhatjátok dalszövegeiteket is külön menüpontba. Annak viszont nincsen semmi értelme, hogy külön menüpontot szánnak a zenekarok egy-egy számnak, aztán rákattintva egy internetről letöltött képet látni, meg a szerzők neveit, de se a dalszöveg nem olvasható, se a művet nem lehet letölteni, vagy meghallgatni.

Zene
A zenei élet a zenéről szól szerencsés esetben. Ha nincsen demótok, akkor ez legyen az első cél. Ha van demótok, jó lenne hallani, hogy mit csináltok. Több verzió is van arra, hogy hogyan hallgathatják meg a látogatók. Jó dolog a lejátszó, vagy a myspace-es link, de a legjobb, ha az oldalon belül meg tudjuk hallgatni és le is tudjuk tölteni az adott számokat (a szerzői jogainkkal viszont illik tisztában, na meg birtokában lenni). Ki tudja, lehet, hogy a következő koncertetekre már tudni fogják a refrént az első sorban állók. első sorban a zenétek alapján fognak Titeket megítélni az oldal látogatói. Nem csak jószívű ismerősök fognak rákattintani az oldalatokra, hanem sok érdeklődő is, akik még nem hallottak Rólatok, csak böngésztek és rábukkantak a honlapotokra, ezért figyelembe kell vennetek a tartalmaknál, hogy a honlapotok mindenkinek szól. Sok koncertszervező egyébként már rossz minőséggel is beéri, hogy meg tudja hallgatni, kiket hív el (általában viszont a zene meghallgatása után hívják el a zenekarokat), de mindenképpen előny, ha jó minőségű felvétellel rendelkeztek.


Legyen minél hamarabb hallgatható anyag, hiszen a legtöbben erre kíváncsiak!

Koncertek
Ez egy nagyon fontos menüpont, ne hanyagoljátok el. Látszódjon, hogy lesz és volt is koncert, ha éppen nincsen, akkor legyen elérhetőségetek. Hasznos információk lehetnek ezek számotokra is és a koncertszervezők számára is. Az ügyesebbek és a ráérősebbek fel is tehetik a koncerteken készült képeket egy-egy albumba pl. egy galérián belül.

Elérhetőség
Érdemes tudatni a koncertszervezőkkel a telefonszámotokat és az e-mail címeteket. Ezek mellé berakhattok egy űrlapot is, ami továbbítja Nektek az üzenetet, ám önmagában ezt nem ajánlanám, mert a legtöbben telefonon szokták intézni a koncerteket.

Ezen kívül bármilyen fontos dolognak csinálhattok külön oldalt. Sok helyen látom pl. a Visszhang menüpontot, ahova a demóról, vagy lemezről készült kritikákat, a zenekarral készített riportokat rakják fel. Ha van videótok, azt is érdemes beágyazni az oldalba, hiszen rengeteg plusz információt oszthattok meg a látogattókkal ezáltal. Ha sok videótok van, ennek is érdemes külön menüpontot nyitni.

Lehet rakni vendégkönyvet, vagy fórumot a honlapra, ha nagy webszakik vagytok. Csak az egyiket ajánlanám, mert ha túl sok helyre írhatnak a delikvensek, nem látják majd egymás hozzászólásait és nem is fognak reagálni mindenre, előbb-utóbb ki fog égni az írási vágy, ha nincs mire reflektálni. A Vendégkönyv egy nyílt oldal, amire írhatnak a látogatók. A fórumban több téma (topic) van jelen. A vendégkönyvben és a fórumban érdemes kerülni a túl személyes hozzászólásokat a zenkaron belül, hiszen nem szívesen írna egy vad idegen látogató, ha látja, hogy baráti társaság üzenget egymásnak 10-20 hozzászóláson keresztül. A tapasztaltabbak üzenőfalat is készíthetnek, ez is egy jó csatorna tud lenni, ha elegen írnak rá.


Ma már a legtöbb koncertre járó az internetről értesül

Honnan tudhatnak a zenekarod honlapjáról?
Erre rengeteg módszer van. Érdemes regisztrálni a honlapodat a google-ben, hogy meg tudja találni (érdemes egy tapasztaltabb emberre bízni). Küldhettek körlevelet e-mail-ben, vagy az ismerőskereső portálokon keresztül is. Az időzítésre viszont nagyon kell figyelnetek. Akkor kell szétkürtölni, hogy készen van a honlapotok, ha már fel van töltve tartalommal és zenével, hiszen a látogatások akkor ugranak, meg amikor hirdetitek, utána drasztikusan fogyni fog a látogatók száma. A többszöri kéretlen hirdetés sem fogja növelni számottevően a “nézettséget”.

Design
Ezt ugyanúgy tanulni kell, mint a zenét, ugyanúgy csiszolódni kell benne évek alatt, de vannak főbb szabályok, amiket érdemes betartani. A színvilágnak tükröznie kell, a zenekar stílusát. Lehetőleg ne készítsük el a huszadik totál fekete honlapot mozgó halálfejekkel. :) Alapvető dolog, hogy az oldal el tudja látni a funkcióját. Minden oldalon legyen menü, minden szöveg olvasható legyen, kerüljük a vibráló háttérképeket! A kevesebb néha több. Ne rakjuk tele az oldalt mozgóképekkel! Ne használjatok sok internetről szedett képet! Próbáljátok meg a híreket a saját fotóitokkal illusztrálni! A színeknél és az elrendezésnél is óvakodjatok a túlzsúfoltságtól! A tartalmak legyenek jól elkülönítve! Pl. a menü és a tartalom ne olvadjon túlságosan egybe! A honlapon és a plakátokon csak egy, maximum két betűtípust használjunk a logón kívül (ezt nem győzöm eleget hangsúlyozni)! Nézzétek meg azon zenekarok weboldalait, akik hatással voltak a Ti zenétekre! Hasonlítsátok össze, hogy milyen színeket használnak, mik a közös motívumok, hogyan van rendezve az oldal, mennyi színt használnak és milyen arányban. Azt is nézzétek meg, hogy milyen arányban vannak üres részek és milyen arányban vannak képek, tartalmak!

Jó honlapszerkesztést és jó zenélést kívánunk a zenekaroknak!

A későbbiekben összeszedünk néhány jó tanácsot az első alkalommal stúdióba vonuló zenekaroknak is, remélem egy-két stúdiós is a segítségünkre lesz majd. ;)

Oszd meg

Leave a reply