• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Majdnem Maiden

A Váróteremben adott legutóbbi koncertjükön a rövidke- egy hetes- promóciós idő ellenére is szép számmal gyűltek össze a metál fanok. Véletlen? Nem valószínű. A Németországban Európa no.1 Iron Maiden tribute zenekaraként elismert Iron Maidnem dobosával, Balogh Krisztiánnal beszélgettem.

Hogyan, és mikor indult a zenekar története?
Cserfalvi „Töfi” Zoltán 1996-ban találta ki, hogy alapítani kellene egy Iron Maiden tribute zenekart. Megkereste régi zenésztársát, Bevíz Miskát és ketten építették fel a csapatot. A jelenlegi felállás: Kiss Zoli – ének, Bevíz Mihály – gitár, Cserfalvi Zoltán – gitár, Boros Béla – Basszus, Balogh Krisztián – Dobok.

Szükségünk volt „cserepadra is”: Nagy Gábor (Wisdom) időközben szinte taggá vált, mert sokszor helyettesíti Kiss Zolit, Töfit helyettesíti időnként Szadló Tamás (Flood In The Desert) és Gubucz-Zsombor Béla (II.Béla), Bevíz Misi helyére Fábián Sanyi ugrott be. Én 17 évesen kerültem a bandába. Mikor Szerbiában volt fellépésünk, szülői engedélyt kellett szereznem, hogy beengedjenek a koncert helyszínére, és játszhassak.

Abszolút szolnoki illetőségű a zenekar-de mennyire nyitott a város a zenétekre?
Anno a szolnoki „Metál Liget”-en visszajáró vendégek voltunk. De manapság, bár sokszor jöttek felkérések, hogy akár a Tiszavirág fesztiválon, akár a Tisza-parti nyár keretein belül játszhatnánk, végül elutasítást kaptunk, mondván: a város és a rendezvény arculatába nem fér bele a Metál. Majd 2014-ben a mindenki által jól ismert C+ fesztiválra kaptunk meghívást és óriási bulit toltunk. Meglepetten tapasztaltuk, hogy ennyien kíváncsiak ránk. A 2015-ös év turnézáró bulijának állomása meglepő módon, Szolnokon volt. Már nem terveztünk bulit, de Bevíz Misi hirtelen ötlettől vezérelve megkérdezte a zenekart, hogy mit szólnánk, ha a romániai buliból hazaérve Szolnokon fejeznénk be a turnét. Így hát ismételten elkönyvelhettünk egy kifejezetten jól sikerült városi bulit, olyannyira, hogy megbeszéltük- tavasszal, amíg a klub szezon tart, megismételhetnénk. De ez még a jövő kérdése. Annyit biztosra ígérhetek, hogy a szolnokiak sem lesznek elhanyagolva!

Melyik a legemlékezetesebb koncertetek?
Minden koncerten vannak olyan pillanatok, melyek miatt az emlékezetes marad. 2008-ban egy belgrádi sörfesztiválon játszottunk. Akkora volt a színpad, mint amekkorán az igazi Iron Maiden játszik. Nem hittem a szememnek. A szervezők szerint 12.000 ember nézett minket. Hatalmas élmény volt… Akkor épp az Aces High c. nótával indítottunk. Az intro(Churchill Speech) alatt Misivel összefutottunk a színfalak mögött, akinek ilyen gyermeki öröm volt az arcán, majd ezt mondta: „B+, ez olyan mintha tényleg az Iron Maiden játszana!” Ez az, amire életem végéig emlékezni fogok! A másik ilyen a Norvég buli. Hihetetlen élmény volt, hogy repülővel utaztunk koncertezni. Ez is olyan maiden- feeling volt. A többiek gitárokat vittek, én meg egy pár dobverőt.

Hogy álltok a rajongókkal? Létezik már egy stabil Maidnem FC?
Jó néhány országban vannak olyan „őrült” rajongók (pl. Németország, Horvátország, Románia) akik több száz kilométert is hajlandóak utazni, hogy lássanak minket. Velük nagyon jó baráti kapcsolatot ápolunk. Volt olyan is, hogy egy bécsi koncertünkre egyenesen Svédországból repültek oda! A Román Maiden FC tagjai pedig már rendszeresen járnak a magyarországi koncertjeinkre. 2014 nyarán amikor az Iron Maiden Budapestre látogatott, előző nap csináltunk egy Maiden Pre-partyt. Ezen a bulin olyan rajongók tették tiszteletüket, akik egy egész turnén át kísérik az Igazi Iron Maident. Beszéltem olyan sráccal, aki már több mint 150 Iron Maiden koncerten volt. Nagyon jól sikerült az a bulink, és szívmelengető dicséreteket kaptunk. Remélem Idén is találkozunk!

Idén lesztek húsz évesek. Mik a további terveitek?
Tervezünk egy 20. születésnapi bulit. Mivel a tárgyalások még folynak, és még nem hivatalos, ezért sajnos nem árulhatok el sok mindent. Talán annyit igen, hogy mindenképpen nagy durranással készülünk. Ezúttal tényleg nagy fába vágtuk a fejszénket!

Nagy Éva

Oszd meg

Leave a reply