• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Krónika: Jászkunpunk II. – Még mindig a 90-es évek

Vannak még jeles képviselők a 90-es évekből. Kicsit másvilág ez már, mint az előző. Sokkal mókásabb, játékosabb és szórakoztatóbb, vagy éppen kísérletezőbb, ha a rockhullámhoz való odacsapódásnak annak vesszük.

KMP avagy Kati Miért Vagy Primitív:

A 80-as évek végén és a 90-es évek elején voltak aktívak az urak. Szolnoki illetőségű csapat, mely alkotói magva a következő személyekből állott:

Őszi Zoltán – ének

Kiss József – basszusgitár

Kiss Zsolt – gitár

A dobosokról nincsenek pontos adataim, de játszott náluk Bagi Róbert is, aki úgy látszik több zenekar aktív résztvevője is volt akkoriban.

Három anyagot találtam tőlük, egy demót, és két koncertfelvételt. Dallamos és énekelhető számokból állt a repertoár. A szolnoki laktanyás buli igazán mókás este lehetett. Az átkötő szövegek, sztorizások, és az ital érezhető hatása szinte szagolhatóvá teszi a felvételt.  A katonaélet dolgairól is megtudtam egy-két dolgot. Az Almaszósz feldolgozás meg külön jó poén! A Honky Tonky Woman-en beszartam. Személyes kedvencem egyébként az Ovidon. Gyönyörű, lírai darab a szebb napokat látott fogamzásgátló-márkáról.

Holtpont:

A 90-es évek elején működő tiszaföldvári együttes. A tagságról keveset tudok. Berena Zoltán gitáros-énekes vezette a csapatot. 1993-ban rögzítettek egy címnélküli demót. A Tankcsapda hatása tényleg erősen érvényesül, legfőképp a szövegeken érezhető a megannyi Lukácsi fordulat. Kicsit rockosabb tehát az összkép, de nem tesz neki rosszat. Ez még póz- és sallangmentes, magas pucatartalommal. Egyébként hangulatos muzsika. Imádom a régi felvételeken, hogy mindig visszhangzik az ének, mint az állat. Ilyenkor a 90-es évekre úgy gondolok vissza, mint gondtalan és szabad időszakra. A Részeg lány koncertfelvételt mindenképp kiemelném. Kurva izmosan szól. Nyers, kopogós demó az itteni, de ne feledjük, ez egy letűnt korszak dokumentuma. Meg kell becsülni.


Enola Gay:

1995 decemberében alakult szolnoki punkkvartett.  Gondolom jó páran ismerik őket, hiszen ne ma kezdték. Legutóbb a Dr. Justice-szal rukkoltak elő, amiről itt írtunk. Jó pár tagcserén átestek az idők folyamán, ezúttal csak az alapítóatyákat írom le. A tagok:

Szuka – ének

Kisnémet – gitár és vokál

Cefre – basszus és vokál

Bagi Róbert – dob

Az 1996-os demó a korszakra jellemzően nyersen és koszosan szól de így is fejbe tud rúgni. Dallamos punk-rockot játszanak a fiúk. A szövegek nem túl érdekfeszítőek. Nekem egy kicsit, hogy is mondjam? Kaliforniás! Igen, ez lesz rá a jó szó. Néhol, a Macskanadrág és társai jutott eszembe róla. Politikus bácsik, szexuális aktusok története, és csúnya újgazdagok fekszenek a műtőasztalon. Úgy látszik, ez ilyen kortünet. Az énekesnek nincsen túl jó hangja, de egy punkzenekarban ez nem is számít. Igazából tetszik, hogy valamelyest kilóg az egész történetből kompenzálva a zenészek ügyességét. Bájossá varázsolja a hangzást. 2002-ben oszlottak fel. Munkásságuk második felét egy másik értekezésben tárgyaljuk majd.

A hang- és képanyagokért köszönet Camposnak aki a Karanténzóna blog szerzője.

Timúr

Oszd meg

Leave a reply