• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Krónika: Jászkunpunk I. – A 90-es évek

A Krónika rovatban megpróbáljuk felderíteni Jász-Nagykun-Szolnok megye földjének zenetörténetét. Ez a vizsgálódás a magunkrészéről minden műfajra ki kell, hogy terjedjen. Én első körben a szívemhez mindig is közelálló punkot választottam. Nézzük mi történt a 90-es években!

Tremens:
A Tremens a közismert Panksapka elődje. 1990-ben Szolnokon jöttek létre középiskolás punkzenekarként. A tagok:

Berényi Tibor – ének
Gerencsér Zoltán – basszusgitár
Papp István – gitár
Vincze Zoltán – dob

1992-ben és 1993-ban adtak ki demót. Sokfelé játszottak ebben az időszakban. Az 1992-es demó a Delirium Tremens névre hallgat. A 93-asnak nem tudom címét, de az már csak azért is érdekesebb, mivel egy hölgy énekel rajta. Egyébként zseniális cucc, elképesztő nagyot dob rajta a női hang. Ügyes zenészek alkották a brigádot, minden a helyén van. Az anyagok nyersen, de tökösen szólnak. Jó sodrású, szomorkás dallamok, kellemes tempóváltásokkal. Az Úttörő című nótát külön kiemelném. Mindig érdekesnek találtam, hogyan dolgozzák fel a zenekarok a történelmi múltat. Ami szintén kedves volt számomra a Tremens-nél, hogy nem hanyagolták el a 80-as magyar punkot, amit bizonyít az a tény is, hogy több 88-as csoport dalt is feldolgoztak, méghozzá olyan bazi nagy erővel, hogy simán eléri a nagy előd szintjét.

Klitoris Rex (K-Rex):
Ők szintén szolnokiak, és 1995 november havában csaptak a bőrök és húrok közé.

Tagok:
Kiss József- ének és basszusgitár
Ombódi Balázs – gitár- ének
Bagi Róbert – dob

Ezt a demót a szintén helyi Árnyak (dark\goth) zenekar segítségével vették fel. A technikához képest teljesen jól szól. Van benne dög rendesen, és kellemesen nyers, ugyanakkor mindenki számára érthető mi történik odabent. Dallamos punk-rockot játszottak a jobbik fajtából. A nyers alapokat dallamos gitárkíséret teszi egésszé. A basszusjátékot külön kiemelném, a csordavokálos refrének pedig igazi összeborulásos ordibálásra invitálják a hallgatókat. Én csípem.

Helytelen Helyzet:
Bár a zenekar a 90-es években már nem volt túl tevékeny, mivel 1984 és 1990 között voltak aktívak, úgy éreztem beférnek ebbe a válogatásba, mert ők összekötik a két korszakot. Tehát 1984-ben alakultak. A zenekar kisújszállási kötődésű, és magukat a deszkáspunk kategóriába sorolták.

Tagok:
Csita – gitár, ének
Simi – basszusgitár
Robi – dob

A 80-as évekbeli zenekarokhoz hasonlóan ők is sajátosan szólnak. Arra célzok, hogy szinte mindegyik korabeli punkegyüttes rendelkezett saját, csak rá jellemző hanggal. A szövegek kifejezetten szellemesek, és elég pofátlanok meg szemtelenek ahhoz, hogy az ember érezze a punk csípős esszenciáját. A felvételek minősége nem a legjobb, de akik hozzá vannak szokva a kazettás felvételekhez, és eleget edződtek ilyesmin cserébe az élvezeti faktorért mindenképp megéri meghallgatni a Helytelen Helyzetet.

A hang- és képanyagokért köszönet Camposnak aki a Karanténzóna blog szerzője.

Timúr

Oszd meg

Leave a reply