• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Tűzerő – Rock ’n’ Roll Szenvedély (2010)

A Tűzerő zenekar 2009 áprilisában alakult, dallamos, ámde súlyos rockzenét játszó formáció. A csapat különleges ismertetőjegye, hogy a tagok egytől egyig hivatásos katonák, melynek fényében azt hiszem érthető, honnan is eredeztethető a zenekar harcászati eszközökhöz szorosan köthető neve. Azonban, ahogy a zenekar tagjai tartják, ők maguk „zenész katonák, nem pedig katonazenészek”.

A banda első hivatalos kiadványának a 2013-ban megjelent Égig Emel című, a No Silence stúdióban készült, öt számot tartalmazó kielemez tekinthető. Ezt az anyagot előzte meg a három évvel korábban, a csapat alakulása után alig fél évvel megjelent demófelvétel, a Rock ’n’ Roll Szenvedély.

Az anyag 11 számot tartalmaz, ezt tekintve akár az együttes első nagylemezének is tekinthetnénk, ámde legyünk nagyvonalúak, maradjunk annál, hogy egy meglehetősen hosszúra sikerült, útkereső demóanyagról van szó. A zenekar tagjai a megjelenést követően nem sokkal már úgy fogalmaztak a kiadvánnyal kapcsolatban, hogy az nem igazán váltotta be a hozzá fűzött, minőségbeli reménységeket. Ez való igaz, ugyanis ha meghallgatjuk a 2013-ban, rendes stúdiókörülmények közt rögzített Égig Emel kislemezt, és rögtön után a Rock ’n’ Roll Szenvedélyt, mi magunk is könnyen észrevehetjük, hogy alig másfél-két év alatt a zenekar milyen komoly változáson ment át mind a felvételek minőségét, mind a dalok stílusát tekintve. Míg ugyanis az Égig Emel dalait sokkal inkább a húzósabb, metálosabb hangzás jellemzi, addig a 2010-es Rock ’n’ Roll Szenvedély dalait sokkal inkább nevezném afféle dallamos, metálos elemekkel dúsított hard rock-nak.

A minőség valóban nem az igazi, de nem is teljes mértékben hallgathatatlan próbatermi felvételre kell gondolni. Hallható azonban az alacsonyabb fokú zenei képzettség, illetve az, hogy itt bizony még egy gyermekcipőben járó rockzenekar kezdeti szárnypróbálgatásairól van szó, egyfajta útkeresésről, éppen ezért a lemez ugyan élvezhető, de kissé széthullik, nem igazán van a dalok felépítésében különösebb koncepció. Találhatók azonban a lemezen kifejezetten fogós, dallamos tételek, úgy, mint például a demót indító, Ítélet című darab, vagy az anyag címadó szerzeménye, a Rock ’n’ Roll szenvedély.

A demólemez dalai az interneten már sajnos nem elérhetőek, egy-két koncertfelvétel található csak a Youtube-on a banda korai korszakát idéző repertoárból. Ezek alapján hallható, hogy amit a tagok elképzeltek, az valóban nem volt rossz, és kissé sajnálom, hogy nem sikerült ezeket a dalokat a későbbiek folyamán olyan stúdióminőségben rögzíteniük, mint a pár évvel későbbi Égig Emel kislemezt. Összességében azt mondanám, hogy a megyei rockzenekarok anyagait fanatikusan gyűjtő zenefüggőknek érdemes beszereznie az anyagot, mint afféle kuriózumot, azonban azoknak, akik valami igazán jó hangzású, ütős rocklemezt szeretnének tulajdonuknak tudni, azt javasolnám, ne pazarolják az energiáikat arra, hogy ezt a demóanyagot felkutassák. Sem tartalmát, sem minőségét tekintve nem beszélhetünk világrengető teljesítményről, persze rossznak sem mondanám, afféle gyenge közepes, amin, természetesen egy osztályzatot bőven dobna az, ha a sárcoknak később sikerült volna rendes minőségben, kissé felturbózva újra felvenni a dalokat, az alapötletek ugyanis nem rosszak, és jóval többet is ki lehetett volna hozni a dalok csontvázaiból. Ettől függetlenül a zenekar munkásságának felkutatásától senkit sem szeretnék elriasztani, a 2013-as stúdióanyag beszerzése a súlyosabb, ámde dallamos hard rock kedvelőinek erőteljesen javallott.

Azt, hogy a Tűzerő valamilyen formában aktív-e még, sajnos nem tudom, ellenben a csapat hivatalos weboldala, a tuzero.hu már nem üzemel, és a banda az újmédia sűrű erdejében sem képviselteti magát a nagyobb közösségi oldalak többségén (leszámítva a Soundcloudot és a Youtubeot), ebből fakadóan egyértelműen arra lehet következtetni, hogy egy ideje felfüggesztették tevékenységüket. Kár, ugyanis ahogyan egy régebbi interjúban olvastam, a fiúk tervezték, hogy a demó dalait áthangszerelve, stúdióminőségben rögzítik, azonban ez egészen idáig nem valósult meg, és így félő, hogy már nem is fog soha.

Oszd meg

Leave a reply