• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Tűzerő – (2013) Égig Emel [EP]

KRITIKA
Tűzerő – Égig Emel [EP]
2013

Régebben is találkoztam már a névvel, hogy Tűzerő, de megmondom őszintén, utánuk keresni is lusta voltam sokáig. Azt hittem, ezzel a névvel itt egy újabb sablon-hevi-osszián, …és mekkorát tévedtem. Kövezzetek, megérdemlem, a bandanév sosem mérvadó, max irányjelző. Az együttes 4 éves múltra tekint vissza, 2009 áprilisában edződtek bandává a Zrínyis arcok, ezt követően egy nagylemez látott napvilágot Rock&Roll Szenvedély címen, majd kaptuk ezt az EP-t 5 dallal, 22 percben, ami az Égig Emel névre hallgat. Jókora evolúció van a muzsikában, ha egymás mellé teszem a két kiadványt, ami nem csak hangzásban, de zenei felépítésben is nyomon követhető. Az előző lemez megalapozta a továbbiakat, de több szempontból még útkeresésnek tudható be, elbillenhetett volna simán más felé is a dolog, de szerencsére nem így történt. Az Égig Emel EP No Silence munka, ezzel a ténymegállapítással azt hiszem kimerítően taglaltam is a minőséget: természetesen kifogástalan. Ez a ma már hál’ istennek egyre jobban alapkövetelménynek számító komoly megszólalás hihetetlen sokat hozzátesz a produkcióhoz, mert ha egy gyengébb stúdióba viszik a srácok ezt az anyagot, ne adj isten otthon veszik fel, hiába jók a témák, hiába fognak a riffek, nem emelkedne ki ilyen egyértelműen a hazai nu-heavy vonalból.


Égig Emel EP!

Csak, hogy tiszta legyen ez a szerencsétlen meghatározás: A Tűzerő power és heavymetal elemeken alapszik, de szakít az idejétmúlt hagyományokkal, a kötelező de kellemetlen stíluskövetelményekkel, mint unalomba fulladó, elnyújtott szólók, béna metálsikoly, stb. és lényegi mondandóját egy abszolút modern-metálba ültetve tálalja, egy nagyobb csipet aréna rock hangulattal (aréna rock értsd: pl. Nickelback). Ez az a fajta újonnan elővett, és újraértelmezett rockzene, ami 2013-ban sem ciki, sőt! Persze a szakmát nem újítja meg, egyértelmű; korszakalkotásról vagy stílusteremtésről szó sem esik, viszont amit kínál ez az EP, az egy olyan minőségi, átgondolt „sokadik”, hogy teljes mértékben megállja a helyét a színtér lehasználtsága ellenére is (ami véleményem szerint nagy szó), klasszikus, régi-metálosok figyelmébe is ajánlom! Ami megfogott továbbá, az a vokálok egyszerű, de tökéletes összhangja. Hangerőben, hangszínben, szólamban, mindenhogy. Kiváló énekessel van dolgunk, és nagyszerűen eltalált, ízléses témákkal, nincs túlvállalva semmi, és ez itt különösen jól áll a csapatnak. Követendő példa lehet ez sok feltörekvő metálformációnak, sok égő dologtól megkímélheti ez a mentalitás a zenekart. Dalszövegek passzolnak, vállalható, full macsó. Plusz jóság a sampler/billentyű sávok részéről, hogy nem tolakodóak, kiszolgálják a gitárokat annak rendje és módja szerint, telítenek, színesítenek, pontosan arra használták az elektronikát, amire való ebben a metálkörnyezetben.

A külcsínre is adtak, meggyőző logót/borítót újítottak be, illik a belső tartalomhoz, highfive! Az albumhoz teljes grafikát bár nem találtam sehol, és az is kérdés, hogy fizikai formában, esetleg konkrét lemezboltokban hozzájuthatunk-e a kiadványhoz, egyelőre ott a jól bevált soundcloud, ahonnan le is töltheted a dalokat. Azért is emlegetek boltokat, mert ez pont az a zene, ami szerintem simán fogyna a polcokról megfelelő promócióval, hiszen széles körű hallgatósághoz szól a Tűzerő zenéje, és kellően fogyasztható, dallamos is egyben, a fiatal és az idősebb korosztály is egyaránt kajálná ezt az öt slágert. Adja magát, hogy ezek a dalok nem az undergroundot hivatottak erősíteni, semmilyen szinten sem. Adott továbbá az eddig belefektetett munka és pénz. Remélem lesz elég tartalékuk a srácoknak, -mind szellemi, mind anyagi,- hogy a produkciójukat lehetőleg az égig (kacc), de legalább is a megfelelő környezetig, megfelelő számú hallgatottságig emelhessék, hiszen igényes meló ez, és hát nem mellesleg Szolnokról ugye :)

-Firka-

http://rockbook.hu/zenekar/tuzero
http://www.youtube.com/user/tuzeromusic

Oszd meg

1 hozzászólás

  1. Kritika: Tűzerő – Rock ’n’ Roll Szenvedély (2010) | szolnokzene.hu · 2016-08-10

    […] banda első hivatalos kiadványának a 2013-ban megjelent Égig Emel című, a No Silence stúdióban készült, öt számot tartalmazó kielemez tekinthető. Ezt az […]

Leave a reply