• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Tommyknockers – Koncert (1991)


Csak tudnám, hol bujkálnak ezek a műkincsrablók. Mikor már úgy hisszük a kollégáimmal, hogy elfogyott minden hanganyag, a semmiből hihetetlen dolgok törnek elő. Ennek a misztikus gejzírkúpnak egyik ilyen habzó terméke a Tommyknockers. A Helytelen Helyzetre bizonyára emlékeznek még jó páran, illetve azt hiszem, DajkaG szerkesztő úr foglalkozott is a jelenséggel. A HH megszűnése után Bobakrome mester nem hagyta annyiban a dolgot, és a skate-punkról egyenesen a rapre ugrott, ám annak is a hangszerrel kísért élő változatára, és ki tudja? Talán a Tommyknockers volt az első magyar rap-core csapat. A zene mai szemmel hót profi! Ezt gyerekek, ha ma felvennék egy studióban a műanyagnégerek bizony elszégyellhetnék magukat, és a lomtárat az életművűkkel kellene feltölteniük. A felvétel nem tudom, hogy részlet-e, vagy ennyi volt a műsor, mindenesetre sajnálom, hogy nem hosszabb. Egy 13 perces totál kalóz bootlegről beszélgetünk egy olyan korszak hajnalán, ahol azt gondolom, ez egy merőben új és merész kísérletnek számított, ugyanakkor előrevetíti Boba úr későbbi munkásságát, amiről pedig mind jól tudjuk, hogy tökéletesre csiszolt gyémánt. A rögzítési körülmények ellenére bitang jól szól minden (feltéve, ha hozzá van szokva a füled) és érteni a szöveget! A felvétel ideje elvileg 91, de ez csak találgatás. A tagságról semmit sem tudni. A TK egy földbe döngölős vakfolt, amiről úgy látszik, ez az egy fragmentum tanúskodik. Ha bárki, tud róluk valamit írjon a szerkesztőségnek legyen szíves, ugyanis kutyakötelességünk felderíteni és dokumentálni mindent. Megjegyzés: Boba mester oldala is csak egy bekezdés erejéig emlékezik meg a formabontó csapatról.

Tommyknockers letöltés

Bobakrome facebook

Kösz Campos!

Timúr

A Tommyknockers egy igazi gyönygyszem az underground rap- és rockzenei életben egyaránt. Az azóta az ország legőrültebb MC-jeként ismert Bobakrome hardcore-rap zenekara a Helytelen Helyzet nevezetű punk bandája után, kb. 1990 és 1992 között működött, és sajnos semmi más nem maradt utánuk, csak ez az igazi unikumnak számító, pár számos koncertfelvétel, ami nyilván több a semminél, de így is nagy kár, hogy ebből a projektből nem lett valami jóval több, jóval felkapottabb dolog. Simán megérdemelte volna ugyanis!

A ’91-ben készült koncertfelvétel nincs külön dalokra bontva, egy hosszú, 13 perces, egybefüggő anyag. Lassan hömpölygő basszussal és funkys gitártémával indul az első szám, ami afféle intro, de akár egy hetvenes évekbeli stricifilm betétdala is lehetne. Egészen tökéletes! A második dalnál a gitár már torzítva szólal meg, és energikus, kiabálós rap-betét robban be rá. A szövegeken már itt-ott érezhető az a sajátos stílus, amely a későbbiekben olyannyira jellemző lesz Bobakrome-ra. Persze itt még jóval egyszerűbbek, kevésbé innovatívak a sorok, de ettől függetlenül a korai magyar rap-produkciók nagy százalékához (Mega Sound System, Sírásók, stb.) képest már-már költői magasságokban mozgott Boba mester.

Az anyag sajnos mindössze három dalt tartalmaz, ezek közül a leghosszabb és a leginkább ütős a harmadik darab, aminek a stílusa Bobakrome későbbi munkásságát tekintve olyan megnyilvánulásokban köszön vissza, mint a Bobafettel közösen készített produkciók zenei alapja. A kilencvenes évek elején ez itthon rendkívül eredeti anyagnak számított ez, ha sikerült volna több dalt felvenniük, legendás formáció is lehetne.
A felvételek minősége, csak úgy, mint a Helytelen Helyzet anyagok esetében egyáltalán nem rossz, sőt, ahhoz képest, hogy gyakorlatilag több, mint 25 évvel ezelőtti cuccról beszélünk, kifejezetten élvezhető a hangzás. A zene inkább afféle newschool hardcore alapokon nyugvó rap, mintsem klasszikus hip-hop, a kilencvenes évek olyan bandáira emlékeztet, mint a Biohazard vagy a Body Count, magyar viszonylatból pedig kicsit talán a Womb munkássága ugrott be a Tommyknockers-ről. Kifejezetten ütős, lendületes, és még egyszer hangsúlyoznám: a maga korában nagyon friss produkció.

Azok számára, akik kedvelik a kilencvenes években aktív magyar hardcore zenekarok anyagait, a Tommyknockers koncertfelvételét abszolút kihagyhatatlan anyagnak mondanám. Nagy kár, hogy a csapat munkásságából csak ez a három dalos, rövid koncertfelvétel maradt fent, hiszen a kilencvenes évek elején ebben bőven lett volna potenciál. Sőt, simán meg merem azt is kockáztatni, hogy a Bobakrome-Bobafett lemezeket végighallgatva Krome produceri munkásságát tekintve a Tommyknockers egy kis vérfrissítés után még napjainkban is megállná a helyét a hardcore-rap nem túlzottan színes hazai palettáján.
 

Oszd meg

Leave a reply