• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: The Airship – Demo (2019)

A szolnoki illetőségű The Airship egy relatíve friss formáció. Habár a tagokat különböző projektekből már ismerhetjük, a zenekar jelenlegi formájában idén alakult, és első, próbatermi demófelvételük is a közelmúltban látott napvilágot.

A The Airship igazi rádió- és fesztiválbarát muzsikát játszik, elszállós, blues-os pop rock, néhol talán kis funk-os beütéssel is fűszerezve. A srácok célja nyilván az volt, hogy zenéjük minél szélesebb réteg számára emészthetővé tegyék, úgy, hogy lehetőleg élvezzék is amit csinálnak, és a banda megmaradjon igényes, hangszeres produkciónak. A recept pedig alapvetően működik, hiszen nekem személy szerint már a demo első két dalát hallva az ugrott be, hogy egy komoly stúdiómunka után ezek a számok abszolút kompatibilisek lennének bármelyik rádió nappali műsorsávjával.

Az anyagot indító Moment című nóta egy lassú, blues-os tétel, ami a maga 2:18 másodpercével meglepően rövidre sikerült. Lassan hömpölyög, mint egy forró nyári napon a Tisza, és kissé azt a hatást kelti, hogy véget ér azelőtt, hogy igazán beindulhatna. Az ezt követő, szájharmónikával megtámogatott Stupid Games már befejezettebbnek tűnik, és kifejezetten fogós, dallamos darab, mely egy erősebb basszustémával és még egy gitárral (esetleg némi billentyűvel?) megtámogatva az anyag legerősebb pontja is lehetne.

A harmadik, Day by Day című dal kissé már a kilencvenes éveket idézi, egy nagyon enyhe grunge-os beütéssel. Ütősebb, mocskosabb hangzással egészen Pearl Jam hangulatú is lehetne, azonban ehhez minimum egy crunch pedált érdemes lenne bevetni gitárfronton. Ez már csak azért is tenne jót a produkciónak, mert hangzásban kevésbé mosódnának egybe a dalok, és sokkal izgalmasabb, érdekesebb anyagot kaphatnánk anélkül, hogy maguknak a daloknak a struktúráján bármit is változtatni kellene.

Mindent összegezve a The Airship első demója kissé kiforratlan, azonban ennek ellenére is élvezetes. A srácok jó alapanyagból dolgoznak, és tudnak kellemes, fogós dallamokat írni.
Érezhető persze, hogy a felvételek nem profi stúdióban készültek, azonban egy nagyon jó minőségű próbatermi demót kapunk, ahol minden hangszer tisztán kivehető, érthető, és a helyén van.
A helyükben talán kissé a súlyosabb hangzásra utaznék, és többször vetnék be olyan, érdekes dolgokat, mint a szájharmónika, vagy megfontolnám a különböző gitáreffektek, torzítópedálok használatát is. Ettől függetlenül egy kellemes, nyári borfesztiválokra és egyéb, össznépi eseményekre háttérzeneként kiválóan beillő projektről beszélünk, akik, egészen biztos vagyok benne, hogy egy komoly stúdióban egy ennél sokkal egyedibb, ütősebb hangzású anyagot tudnak kikerekíteni dalaikból.

A teljes anyag meghallgatható a srácok Youtube csatornáján.

Friss infókért: The Airship Facebook

Oszd meg

Leave a reply