• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika + Premier: BARHX – Magamért (km. Fazy, Krella)

Az első kérdés, ami felmerült bennem a dal meghallgatása előtt, természetesen az volt: na de mégis mi ez a név? Milyen eredetű? Földönkívüli? És hogy ejtik? Barhex? Barhiksz? Barhksz? Na mindegy, tulajdonképpen lényegtelen.

Az előadó polgári neve Barhács Tamás, nyilvánvalóan vezetéknevéből eredeztethető az elsőre kimondhatatlannak tűnő művésznév. Tamás 1991-ben született, 13 éves korában írta élete első rapszövegét, tagja az elektronikus zenei bulikat szervező Celofán Kollektíva nevezetű csoportosulásnak, valamint az E.T.A.P. elnevezésű nujazz, hip-hop, DNB, break brigádnak. Kiadója, az Ill Company saját elmondása szerint „olyan MC-k és producerek tömörülése, akik egy agresszív vonalat követve, hűen adják vissza a mai helyzetet, nyers, szókimondó szövegeikben és “beteges” zenei alapjaikban.”

Nos, BARHX barátunk Facebook oldalán nemrégiben publikált egy dalt hamarosan megjelenő, introval, outroval, és egyéb bónuszokkal együtt 16 számot tartalmazó, Egy Út Van című lemezéről. Az album hivatalos megjelenése a Facebook-os információk szerint március 7.-re várható, és fizikai formátumban, 1500 Ft ellenében már előrendelhető. A lemezen a tracklista szerint több közreműködő is szerepel, többek közt olyan nevesebb MC-k is, mint a TheShow Crew-ból is ismert, nagydarab szövegláda, Bigmek.

A lemezről a Youtube-on elsőként publikált dal, a Magamért első hallgatásra ígéretesnek tűnik. Az alap magyar viszonylatban egészen ütős, számomra olyan előadókat idéz, mint Day, vagy a Scarcity BP, és abban is biztos vagyok, hogy a producere a Jedi Mind Tricks munkásságával is jó viszonyban lehet. Na, nem kell persze semmi formabontóra számítani: jól szól, van benne lendület, és kellőképpen odacsap, de nem mondanám, hogy színvonalban és brutalitásban a minőségi magyar előadók által hozott átlag fölé emelkedne. Ez persze nem baj, nekünk bőségesen elég már az is, hogy megüt egy szintet, amire azt mondhatjuk: ez bizony korrekt így, ahogy van.

Nagyjából ez mondható el az alapra szövegelt rapbetétekről is. A szövegek lendületesek, van bennük kraft, és a rímek is egy fokkal jobbak az éves átlagnál, habár hozzátenném, így sincs bennük annyi fantázia, mint például egy Bobakrome dalban. Persze nincs ezzel semmi probléma, két teljes mértékben különböző stílusról beszélünk. BARHX sokkal inkább hozza a magyar underground rap agresszívabb előadóitól ismert, tipikus önfényezős szövegeket, annyi különbséggel, hogy itt azért felfedezhetünk némi motiváló pluszt, valami értelmes mondanivalót is, ami persze kissé elcsépelt, de legalább örök érvényű: ha valamit csinálsz, azt csináld szívből, csak magadért, és nem lehet gond.

A magyar underground színvonalat tekintve a közepesnél valamivel erősebb produkcióról van szó, ha osztályoznom kellene, egy gyengébb négyest, esetleg egy négyes alát adnék rá, amihez azért hozzátenném, hogy az magyar raphez fűződő viszonyomat tekintve annyira nem rossz eredmény. Nyilvánvalóan annyira nem durva underground cucc ez, mint amennyire annak szeretné beállítani az előadó, de azért mindenképp hitelesebb és élvezhetőbb a jelenleg felkapott, mainstream előadók nagy százalékánál. Persze reméljük, hogy a hamarosan megjelenő lemez tartogat még meglepetéseket, és messze nem ez lesz róla a legerősebb szerzemény. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Oszd meg

1 hozzászólás

  1. Kritika: BARHX – Egy Út Van (2016) | szolnokzene.hu · 2016-09-28

    […] látta meg a napvilágot, és 16 dalt tartalmaz. Az anyagot beharangozó, Magamért című dallal korábban már foglalkoztunk, akkor úgy fogalmaztunk, hogy „a magyar underground színvonalat tekintve a közepesnél […]

Leave a reply