• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Over My Dawn – Szolnok Trogers EP (2017)

Brutális házipálesszel és olcsó sörrel rogyásig pakolt kamionként száguld végig rajtunk az Over My Dawn legújabb, három dalos kislemeze, a Szolnok Trogers. A sofőr erősen be van tépve, a szájából még most is vaskos joint lóg. Folyamatosan nyomja a gázpedált, mellette pedig az út mentén összeszedett, hiányos fogazatú örömlány vigyorog. Közben a magnóból brutális, nyers, türhő riffek ordítanak.

Nagyjából így definiálható az a fajta tróger redneck-metál, amit az OMD a két évvel ezelőtt megjelent lokális himnusz, a Jásztexas óta képvisel. És hát valljuk be, ez a fajta elparasztosodás a legjobb dolog, ami ezzel a bandával valaha is történhetett. Mióta ugyanis a tagok gondoltak egyet és lejöttek a kétezer-tízes évek elején felfutó, érzelgős-filozofálós metalcore-hullámról és ilyen beleszarós, tróger, nyers riffekkel operáló dalokat írnak, azóta eredetibbek és ütősebbek mint a hazai szinten hasonló stílusban mozgó brigádok bármelyike.

Persze tény és való, hogy a srácok néha túltolják kissé az imidzset. Itt-ott az embernek eszébe juthat, hogy ha rap alapra pakolnánk a szövegeiket, az OMD akár a Real Thrill Music egyik legütősebb brigádja is lehetne. Tökéletes példa erre az EP második dala, a EBC (Epic Bitch Counter), ami tizenöt évvel ezelőtt egy lazább Dopeman számnak is simán befért volna. Na persze nem a zenét, csak a szövegét tekintve. Emellett azonban az is tény, hogy az OMD dalai a maguk suttyóságában is sokkal ötletesebbek és élvezetesebbek tudtak maradni, mint amit az átlag Busta-rajongó agya be tudna fogadni. A kislemez harmadik, Rátoló című tétele például úgy vázolja fel előttünk a THC adta örömöket, hogy már-már metafizikai-filozófiai magasságokba emeli a cannabis adta gyönyört, és én tényleg nem is tudom, mi lenne, ha a srácok fű helyett mondjuk meszkalint vagy LSD-t tolnának rendszeresen.

Az OMD új kislemeze a híres magyar virtus megcsavart, modern formája, súlyos metálriffekkel aláfestve. És hogy összességében kinek ajánlanám ezt tíz perces játékidőt sem ütő, háromdalos EP-t, azt rendkívül egyszerű röviden és tömören összefoglalni. Leginkább azoknak, akik súlyos, türhő riffekre vágynak és magasról szarnak a világmegváltásra. A Szolnok Trogers -ahogyan a banda korábbi anyagait ismerve ez már várható volt- mindenféle magvasabb eszmeiséget mellőző, igazi buli-kislemez. Nyers, ütős, lényegre törő, nincs feleslegesen túlcifrázva. Néha kicsit elszállós és nagyotmondó, na de éppen ettől annyira szórakoztató és éppen ezért szeretjük.

A zenekar elérjetőségei: Facebook, Instagram, Bandcamp

Oszd meg

Leave a reply