• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Over My Dawn – Absztrakt Párhuzam (2012)

Over My Dawn – Absztrakt Párhuzam (2012)

A 2010-ben alakult szolnoki metalcore zenekarnak ez az első nagylemeze. Túl vannak már egy demó, egy EP felvételen és 2011-ben rögzítettek egy dalt Veres Gábor (Watch My Dying) énekes közreműködésével. A zenekar egyébként is a WMD nagy tisztelője, ami érződik is zenéjükön, ezzel viszont semmi baj nincs, nem másolásról van szó.
A közeljövőben tervezik egy Remix lemez kiadását is, erről az egyik átiratot (Omerta) – pont amiben Veres Gábor is feltűnik – már meghallgathatjuk akár a Facebook-on is. Természetesen dubstep formában éledt újjá a dal. A dubstep nagyon izgalmas műfaj, és ha nem feltétlenül a main-stream képviselőit vesszük alapul, még érdekes is. Viszont nem kimeríthetetlen és alig több mint tíz éves, így igen valószínű, hogy egy-két éven belül borzasztóan ciki lesz még itthon is. Sajnos ez öncsapda. De térjünk rá inkább az originál nagylemezre, ami viszont szakít.
Jelenleg a zenekarnak nincs dobosa, ez lehet akár egy felhívás is, de nem árt ha a jelentkező érzi a duplázót és szereti a komplexitást.
(Azóta a doboshiány megoldódott -szerk.)
Nem elsős anyag. Hallgatni viszont nem nehéz, semmi szélsőség, de végig igen feszes, intenzív hegesztés jellemzi a lemezt. A felvételek a gyulai No Silence stúdióban készültek. Egy picit mintha túl lennének torzítva a gitárok, de hangzás mégis remek. Abszolút modern, nagyon szépen ütköznek a tompított gitár riffek a lábdobbal. És rengeteg jó riffet halmoznak fel a srácok a kilenc dalban.
Már önmagában is becsülendő amilyen magas igénnyel játszanak a ritmusokkal, és értik a breakdown lényegét is (ld. Képszakadás című szám).

Nem akarom túlmagasztalni, mert mindenki hallhatott már hasonlót, de az biztos, hogy izgalmas és precízen kidolgozott lemezzel ajándékozott meg minket az OMD.
Apropó „srácok”! Ez nem is ilyen egyszerű: a zenekarnak van egy hölgy tagja is, bocsánat.

Haragudjon meg rám aki csak szeretne, de hová van az kiírva, hogy kötelező intrót készíteni egy lemezhez? Ettől olyan lesz mint egy pornófilm: senki nem ér rá az elejével foglalkozni, mert bármelyik szappanoperában is láthatunk szép embereket beszélgetni egy presszóban vagy egy konyhában. Fel sem fogtam, mit hallgatok, azt hittem az intró alapján, hogy valami opera metál lemezzel van dolgom. Na, mondom! Szép estém lesz…. Nem csak felesleges, de félrevezető is a lemez előjátéka.

A főműsor viszont mindenképp dicséretet érdemel. Tessék rájuk figyelni, mert nagyon fiatalok és ügyesek.

-Kovács Balázs-

Over My Dawn a Facebook-on.

Oszd meg

Leave a reply