• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Nodens – Voyager (2013)

KRITIKA

Nodens – Voyager
2013

A Nodens valójában egy zenei projekt, ami a rákóczifalvi és martfűi legénységgel működő Malgatum zenekarból nőtt ki Đ vezetésével. Nagyjából lehetne őket post-black metal bandának is címkézni, de azért benéz itt egy kis death, deathcore, és a visszafogott érzelmes dalok nyomán még néhány műfaj lenyomata. A zenekar törekvései alapján a kilencvenes évek dallamosabb black világát kívánja feleleveníteni atmoszferikus elemek bevonásával, ami helytálló, de a végeredmény talán egy kicsivel komplexebb képet ad.

Nagyon érdekes kirándulásra hív a lemez: nyitott a szép dallamokra, és ezek a dallamok hitelesen a fájdalomból gyökereznek. Emellett nagyon jól tükrözik azt az atmoszferikus hangulatot, amit a zenekar kommunikál magáról. Van néhány nagyon szép hajlítás az énekben, van viszont ahol egy kicsit elnagyolt lett a felvétel. Sajnos csak a szándékos hibák engedhetők meg stúdióban, akkor is ha az mondjuk egy garázs. Különösen a szép dallamok sínylik meg az esetleges hanyagságot. A precizitás azért kötelező, mert megszállottságot sejtet a zenében, és azt tudjuk, hogy csak megszállottak tudnak összehozni egy jó black metal lemezt.
A lemez kidolgozott, de a sok különlegesség mellett néha bevág valami túl szokványos, ami kizökkent a Nodens egyébként jól megálmodott világából. A Voyager című remek címadó dalban például az első gitárszólót akár Slash is írhatta volna, és ezt most egyáltalán nem jó értelemben mondom. Még egy kis merészség és átgondoltság beleférne a projektbe, de az irány nagyon jó.

Arra a fajta törvényenkívüliségre gondolok, amit például a külhonba szakadt kiváló Kátai Tamás barátunk képvisel nagy elszántsággal korábban a Gire, napjainkban pedig a Thy Catafalque nevű komoly underground figyelmet kiváltó formációjával.
A Rouge Planet című dal lett végül a kedvencem, de nem azért mert ebben van a legtöbb ötlet, hanem mert nincs benne hiba. Keserves hangulata van, tele van erővel és a gitárok baljós fátylat fonnak a témák fölé. Nagyon kíváncsi lettem a következő lemezre.

BAZSI

Itt letölthető az album, sok egyéb érdekesség mellett…

Oszd meg

Leave a reply