• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Magma – Hagyaték (2007)

Elképzelhető, hogy én álltam neki rosszul, hogy egyből a fejénél kezdtem. Ez most így persze, hogy érthetetlen. Kilépve a fejszekrényemből, hogy az olvasók is értsék, a mezőtúri Magmánál előbb hallgattam meg az érett munkákat – Despota (2010) – és visszafelé haladtam.
A 2007-es Hagyatékkal meg kellett küzdenem, mivel ahhoz képest bőven érezni azt a 3 év fejlődést.
Azért vannak benne jó pillanatok. Itt még nagyon dukál a heavy metal, és rossz sajnos értelemben véve. Efelett már rég eljárt az idő. Szerintem akkoriban sem lehetett túl érdekes, ebben az évtizedben meg pláne nem. Az Ősi láng nyitó riffje, na az igen! Nagyon gonosz, dühös, telve energiával, aztán jön a heavy rész, amivel egészen az ének feltűnéséig még meg is békéltem. Nem azért mert az úrnak rossz hangja van, sőt, de ezek az igazi fehér tornacipős spárgázások villantak fel lelki szemeim előtt.
A Lélek útján a klasszikus lovacskaritmusra darál, erősen, de mégis érzékien. Az Erdély legerősebb része az intróként felhasznált archív felvétel, amin hegedűszó mellett énekel egy asszony. Utána olyan, mintha a Lélek útján-t hallanám, csak lassabban. Nem változik semmi, és épp ez itt a legnagyobb problémám. Hallom, hogy szól, hogy egyben van, hogy dolgoztak vele, de nem érzek semmit. A harmadik percnél viszont feltűnik az, ami az Ősi lángban is.
Ez az érzésem a Meridiánnál volt a legerősebb. Messze a legüresebb nóta sajnos. A szólógitáros úr előtt le kalpaggal. Ezerszer is megmenti a dalokat az unalomtól, hála annak a furcsának ható skálának, amit használ. Lelkem majdnem szárnyra kapott, hogy megmenekült a blues közhelyektől.
A Korona viszont egészen érdekesre sikerült. Nem csak, hogy kemény, de van benne valami abból a lehelet finom magyar pszcihedéliából, amit kedvelek. A záró Holdunk birodalma a fentiek majdnem 7 egész percre kihúzott kvintesszenciája, és mint ilyen, tökéletesen foglalja össze a 8 tételből álló korongot.
Heavys arcok, és kőmetálosok imádni fogják, főleg ha dúl bennük a magyaros romantika, de én fenntartom, hogy a Despota tényleg sokkal jobb!

Magma facebook

Timúr

Oszd meg

Leave a reply