• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Füst A Szemben (2012) EP

KRITIKA

Füst A Szemben EP
2012

A szolnoki négyes 2012-ben alakult, és hamar fel is rántották ezt a 4 tételes bemutatkozó anyagot, amin három saját dalt, és egy Stevie Wonder feldolgozást találtok. A stílus funky-blues-rock, de ez így nem ad teljes képet, hiszen számtalan ezekhez közeli alműfaj stílusjegyeit beépítették Mátéék az alapvető irányelvek tárházába. Az első anyag legalábbis erről árulkodik, határozottan kijelölték maguk előtt az utat. Kompromisszum megoldásokból, és a legjobb értelemben vett zenei szabadosságból építkező világot körítettek a jazzes elképzelések alapjaira, melyek magyar nyelven szólnak a hallgatósághoz. Meggyőző egymásra találás a zenekar, 100% elkötelezettséget érzek a háttérben.

A többszörös Grammy és Oscar-díjas legenda!

A vokális fejezetekért és a szövegekért Rózsa Hanna felel, aki életkorát meghazudtolóan érett hangszínnel csavarja sorokba a mondandót… melyről sokáig nehéz is eldönteni, hogy mi is valójában. Összetett, képekben és hangulat-leíráskokban közölt, sokszor meghökkentő szófordulatokkal tarkított kavalkád ez, mely felett elsőre talán túl könnyen át is siklunk, lévén a dallamvezetés gördülékenysége simán elviszi a figyelmet a konkrét szavakról (…figyelted ezt a mondatot? Valami ilyesmiről beszélek az énekkel kapcsolatban). Nálam ez történt; elsőre. És el is könyveltem magamban, hogy „van valami szöveg, de csak azért, hogy legyen, semmi komoly. Biztos valami kötelező alterkedés”. Hiba volt, többszöri újrahallgatást érdemel, természetesen már pótoltam. Ebből kapcsolhatom azonban az első hiányosságot, ami csak nem akart békén hagyni a sokadik meghallgatás alkalmával sem. Az élő ének, és a stúdióban való éneklés két külön asztal, meglátásom szerint. Hanna igen komoly hanggal rendelkezik, viszont a stúdiókörnyezet elég csúnyán elvitte az éneket az erdőbe, a (nyilván) tiszta énektémák ellenére is zavaróan sokszor érthetetlenek a szavak. Első felvétel; el is van nézve ebben a pillanatban azonnal, a művek bármely más aspektusból való vizsgálata túlnyomórészt, kárpótol, szóval: nem tré, ez szerencsére, kevés ahhoz, hogy lerontsa a dolgot. Az album Süle Dávid műhelyében készült, tisztes munka. Kifejezetten tetszetős gitár soundot raktak össze ez alkalommal: enyhén fémes felhangú, éppen csak harapós akkordokat ad vissza, ami nagyon jól áll a dalokhoz, piros pont! Dinamikus, érezhetően lazán feljátszott témákat hoz Kovács Gergő, akit back-vocal poszton is hallhatunk (főként a „Rozsda etika” trekkben, amiben számomra egyik fénypontját képzi a lemeznek az a bizonyos sáv). Kérdeztem is róla a társaságot, honnan jött az ötlet erre a rekedtes hangszínre, és a válasz sem maradt el: Gergő barátunk „átmulatta az éjszakát”, aztán reggelre nem sok hangja maradt. A meló meg nem várhatott, így instant koncepció született. Jelentem, jól sült el a dolog! Basszusgitárnál Dabis Gergőt halljuk, igényesen felépített, elegáns futamokkal. Annak ellenére, hogy mihez képest, de előtérbe lett keverve a basszusvonal, nem tolakodó, ízlésesen marad meg háttér és szóló hangszerként egy időben. Eltalált arány. A dobsávokról (azon kívül, hogy természetesen élő dobhangokkal dolgoztak a felvételek során) nem szólok, elég, ha annyit jegyzek meg: Gulyás Máté. A srác egy kallódó őstehetség.

A külsőségek, a zenekar köztudatbeli mikéntje (vagy leginkább annak hiánya) lehet még, ami egy újabb bekezdést érdemel, …hallottál már erről a zenekarról? Pedig kint egy lemez, koncert-készek, tehetségesek, minden adott. Az EP-hez nem kaptunk semmiféle grafikát. Rendben, nó para, értem én, ez a zenéről és a zene öröméről szól, nem másról, nem kell a sallang. De hát na. Szövegkönyv? (Indokolt lenne!). Letöltőlinket első körökben nem találtam, úgy kellett kérnem tőlük (azóta lett). Mind ez a hozzáállás egyrészt tisztelendően underground, másrészt bizonyos fokú tiszteletlenség a hallgatósággal szemben. Nem nagy, de indokolatlan. Tessék pofát adni a dolgoknak, és engedni azt is, hogy arcokkal társulhasson a zene, amit hallgatunk, tessenek promotálni önmagukat, kérem! Érdemes rá a produkció, kár lenne, ha egyszerű passzióból vagy lustaságból nem juthatna el a Füst A Szemben világa, annak nem is kis létszámú lehetséges törzsközönségéhez. Még nekem is simán adja.

-Firka-

Oszd meg

Leave a reply