• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Fiktív – Loretta (2012)

KRITIKA

Fiktív – Loretta
2012

A zenekar 2004-ben alakult Szolnokon. Saját stílusmeghatározásukban a skandináv stoner rock/stoner metal vonalra helyezik magukat, ezen belül is a svéd Dozer-t említik egyik fő inspirátoruknak. Nos, ha teljesen őszinte akarok lenni, nekem ez így egy az egyben nem esett le. Annyi biztosan igaz, hogy nem az a lomhán menetelő blues alapokkal sokkoló zenéről beszélhetünk. A rock és a metal inkább a kiindulópont.
Nekem mondjuk a Shapat Terror hamarabb jut eszembe, mint a Dozer.
Ezért talán elsősorban az ének grunge jegyekkel átitatott hangulata a felelős.
Egy kicsit túl nagy misztikum lett az egész stoner mozgalom tagozódása. A másik véglet meg még mindig Tomi Iommi-t emlegeti bármely stoner vagy sludge produkció hallatán, na persze ez is túlzás. Hátha csak én egyedül veszítettem el a fonalat, de láttunk már mindannyian olyan műfajokat, melyek a kihalástól való félelmükben elkezdtek tagozódással szaporodni, de valós különbségeket csak az jelentett a kialakuló alműfajok között, hogy azokat különböző zenekarok képviselték.
A stoner rock ne haljon ki soha!
Ez csak egy példa, hogyan tud kéz a kézben hülyét csinálni (sok)mindenkiből a média és a zenészek. Szeretném őszintén megkérni a zenekart, és minden tisztelt rajongóját, hogy ezt ne vegye magára. Tényleg ne!
A jó vastag riffek, súlyos dobok megteszik a hatásukat. Megvan benne a kötelező svung, de különlegesnek harmadjára sem hallom sajnos.
Pedig csel van benne bőven: sokat játszik a zenekar a ritmusváltásokkal, de esetenként önmagában is különleges ritmusokkal találkozhatunk a lemezen. Van benne uniszónó, leves, második, minden… Ez a műfaj viszont azzal fenyeget, hogy ha nem eléggé hivalkodók az egyedi megoldások, akkor azok sajnos elvesznek a homályban.
Vagy akkor kell néhány olyan riff, hogy mindenki garantáltan és azonnal lefossa tőle a bokáját.
Azt viszont nem felejteném ki, hogy a lemezen azért hallatszik, hogy sok munkával, gondoskodással készült, ezért jól össze is van rakva. Világos, közepes szárazanyagtartalmú sörhöz ajánlanám.

Kovács Balázs

FIKTÍV A FACEBOOKON

Oszd meg

Leave a reply