• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Esti Kornél – Ne Félj (2014)

KRITIKA

Esti Kornél – Ne Félj (2014)

Először futtában hallgattam csak bele az Esti Kornél zenekar lemezébe, és rögtön éreztem, ez a zenekar maximális figyelmet érdemel, ezért szabaddá tettem az estémet, hogy csak rájuk koncentrálhassak.
Az első szám (Ki a rosszak, mi a jók) kezdő gitár riffje a 70-es éveket idézi, mégis 2014-es hangzásba csomagolva, lendületes mai hangvételű szövegű dalt hallunk hibátlan hangszereléssel, dinamikával.

Egy dologba tudnék belekötni, a pergő dobon jobban meghúztam volna a sodronyt.

A Rohadt eső nagyon-nagyon jó dinamikai hangszerelés, nagyon-nagyon jó gitár sound, jó szöveg, megállná a helyét bármelyik rádióban.

A Ne félj! című szám az énekesnek sikerült az a bravur, hogy ebben a dalban tökéletesen átadja érzelmeit.

A Negyedik Unom már című szám egyik kedvenc dalom lesz. Dinamikus kezdés, ami az énekre hirtelen visszaesik, ezzel sikerül a maximális figyelmet felkeltenie. A gitáros hatalmas érzékkel a harmadik sor végénél száll be egy fegyelmezett rifffel, és a két verse közti dinamikai játékot tanítani lehetne. A dal szövege hűen tükrözi az érzésvilágot, mai stílusban megfogalmazva.

A Nem vagy már az első szám, ami egy kicsit nem tetszik, viszont a dobos ebben a dalban brillírozik, remek érzékkel követve, kiszolgálva az éneket. Ebben a dalban a legzavaróbb a pergő dob sodrony hiánya.

A Calcutta ismét jó ritmus képlet, jó szöveg a gitáros jó érzékkel marad a háttérben, szenzációsan kikevert chorusos gitár sounddal.

A Tátott szájjal című szám jó gitár riff mögött szenzációs a második gitár hangulatkeltő játéka, bár én egy kicsit hangosabbra vettem volna. illetve a fő gitár riffet vettem volna halkabbra, így az ének is jobban érzékelhetőbb lett volna.

Nyolcadik azaz a Téren című szám: eddig is dicsértem a szövegeket, de ennél a dalnál abszolút átjön az érzésvilág, gondolat. Ebben a dalban talált egymásra igazán az énekes hangja, stílusa, és a szöveg. A gitáros külön dicséretet érdemel, hogy a háttérben maradva hozzá tudott tenni ehhez a hangulathoz, alárendelve magát a dal hangulatának, és mondanivalójának.

A Nincsen senki fent című szám nagyon jó a dal, de mivel eddig csak jókat írtam az énekesről, itt egy kicsit nehezményezem, hogy a refrénbe kicsit iskolásan, szótagolva énekel, hiányolom az átívelő hangokat, amit esetleg bátrabb visszhang effekttel meg lehetett volna oldani.

Az utolsó számban (Véget ért) a dobos ismét remekelt, hogy folyamatos lábcin játék helyett csak időnként üt rá. A gitáros hangszínét fegyelmezett játékát, dinamikáját ismét kiemelném. A dal közepén lévő gitárszóló szintén a 70-es éveket idézi, mégis újnak érzem. A szöveg, szokás szerint átütő, ügyes rímekkel.

A teljes lemez összes zenéje megtalálható ebben a listában!

Összességében annyit tudok mondani a lemezről, hogy sikerült egy 2014-es hangzást megfogniuk. Nagyon jó a szövegíró, hiteles az énekes, fegyelmezett, dinamikus a hangszerelés, hallani benne azt a rengeteg munkát és próbát, amit belefektettek. Egyetlen nagy fájdalmam a pergődob hangjának koncepciója, de ne negatívummal fejezem be a kritikát az Esti Kornél zenekar műsora méltó bármelyik fesztivál nagyszínpadára.

A zenekar hivatalos Facebook oldala!

-Pásztor Tamás-

Oszd meg

Leave a reply