• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Dr.Justice – Éljen Adorján (2015)

A cikk megírása előtt sikerült valamelyest tájékozódnom, és kiderült, hogy a Dr. Justice tagjai egy időben az Enola Gay-ben is játszottak. Az E.G.-t pár éve hallgattam meg, akkor tetszett az a lendületesen dallamos világ, és kíváncsi voltam, vajon ennyi idő elteltével mi jön ki az urak kezei közül.

Az Éljen Adorján! olyan friss, hogy most sír föl. A recept végtelenül egyszerű. Gyors és feszes punk-rock témák húznak el a fülem mellett, itt-ott már metálos szólókkal. A duplázó szétveri a tarkóm, szorzódik a négynegyed. Mire megpróbálnám felrúgni az asztalt, beköszönt egy kellemes ska darab, ami az ilyen levert vasárnap estéken kiváló kíséret a gyöngyöző homlokom és a cigim mellé. Az anyag egyébként iszonyúan jól szól. A Denevér Studióban tudják, mitől döglik a fül! A szövegekben a lokálpatriotizmus, nosztalgikus memoárok, szellemes játékok a közszellemmel, és a harag nyújtja érdes tenyerét kézfogásra. A Nem az én helyem című nótát külön kiemelném a szövege miatt. Tetszett, hogy nem primitív módon közelítették meg csak az egyik oldalról ezt a manapság igen kényes témát. Fő motívuma a meghasadás, a kötődés a földhez szívvel, és az irdatlan harag, ami a tehetetlenségből árad. Simán ordítanám teli torokból. A lemez másik jó húzása két dal punkos és ska-s értelmezése (Nemzeti punk, Csúnya vége lesz), mert nem csak a zenei horizont tágul általa, hanem ez a tömény 23 perc, megnyugvási pontokat is ad a hallgatónak, ami pont akkor jön, amikor szükség van rá, nem beszélve arról a plusz tényezőről, hogy bizonyítja azt, mennyire más hangulatot tud adni egy másik köpeny ugyanannak a gondolatnak.

 
Az Éljen Adorján! egy tisztességes punk-rock matéria, ami hóbortos nyári estéken nem mond csődöt, de a punk zenét nem váltja meg. A kísérletező szellem még itt sem akar kibújni a zsákból. Ez egy profi és egyenes lemez, és talán pont az egyenessége miatt, nem is várom ezt el tőle. Egyszerűen csak, kerek.

-Bencze Tibor-

Oszd meg

1 hozzászólás

  1. Krónika: Jászkunpunk II. – Még mindig a 90-es évek | szolnokzene.hu · 2016-02-22

    […] jó páran ismerik őket, hiszen ne ma kezdték. Legutóbb a Dr. Justice-szal rukkoltak elő, amiről itt írtunk. Jó pár tagcserén átestek az idők folyamán, ezúttal csak az alapítóatyákat írom le. A […]

Leave a reply