• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Calm Spirit – Demo (2012)

KRITIKA
Calm Spirit – Demo
2012

Calm Spirit néven gyógyhatású készítményt is forgalmaznak kicsiny bolygónkon, ami elsősorban kínai növényi gyökerek és egyéb más természetes hatóanyag tartalmú összetevőinek köszönhetően nyugtató hatást gyakorol az emberi idegrendszerre. A zenekar is hasonlóan működik: természetes összetevők, nyugtató hatás, kellemes közérzet. A zenekar egy régi receptet követ: teljesen különböző stílusok képviselői játszanak közös zenét. Berényi Gábor – aki Berhő néven régóta foglalkozik elektronikus tört ritmusokkal – hozta tető alá ezt a szolnoki pop / trip-hop formációt. Barabás János gitárossal az elektronika igazi ellenpontot kap. Ötletes, jó gitáros fantáziadús játékkal. Kanizsa Georgina érkezett stílusban a legközelebbről, a szintén szolnoki ETAp zenekarból. Csodás hangja van és igazán passzol a produkcióhoz. Szeretni kell! Ugyaninnen származik Karkusz Ádám bőgős, aki profi érzékkel támasztja alá a dalokat. A zenekar soraiban megtalálhatjuk még Fekete Attilát a Tigris zenekar ütős szekciójából. Jó kis vegyes csapat értékes zenészekkel. Még egy kis merészséget nem lenne pazarlás invesztálni a zenébe, csak annyit, hogy a popularitás ne sérüljön. A nemzetközi netes rádiókon így is simán megállna, remélem, minimum oda kerül.
Valamikor tavasszal tervezi a zenekar a debütáló nagylemezük megjelentetését, ami reális, mert a demón szereplő hat szám már eleve lehetne végleges is, hangzását és kidolgozottságát tekintve. Minden egyben van a demón. Nem sok átütő újítást tartalmaz, de profi munka. Nagyon szépen szólnak az elektronikus elemek. Minden nagyon szép, egyedül a gitár hangzása szúrta meg a fülem. Valamiért le van vágva a teteje, amitől nem csillog igazán szépen.

A Damage című dal lett a kedvencem. Ez az agyszippantó mélység és a lassú tempó a trip-hop bristoli isteneit idézi. Statikus dalról van szó, de mégis izgalmas a felépítése. Az ének a szám felénél kezdődik. Ez amolyan „kapják be a rádiók” felfogást sejtet, legalábbis gerilla szemmel. Nagyon kellemes népzenei elemek illeszkednek az alapokra. Talán túlságosan divatos lett népzenét összekeverni mindennel, nagyon sok szemét keletkezik így, de a C.S. nem esett ebbe a hibába. Nagyon finoman, szinte észrevétlenül úszik be a hegedű, és nem torzítja a dalt, hanem támogatja. Túl sokan hiszik, hogy ez megy nekik. Berényi Gábornak megy. Sok más mellett ezért is gondolom, hogy ez a zene jó helyet érdemel a hazai palettán.

-BAZSI-

Calm Spirit a Facebook-on

Oszd meg

Leave a reply