• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Borgia – Minden dalok vége (2012)

Borgia – Minden dalok vége (2012)

A Borgia egy kunhegyesi zenekar 2010 év vége óta működik jelenlegi felállásában. A teljes történetük messzire vezet és igen szövevényes, nem is mennék bele mélyebben, viszont könnyű lenyomozni. A zene populáris rock néhol folk hatásokkal, meg funky, meg sok minden. Nem tudom, a zenekar hova sorolná magát, persze az a legjobb, ha sehova.

A (szerintem tényleg) vicces című Bordadal elején egy kicsit levert a víz. Van a főtémában egy olyan billentyűhangzás, ami miatt külön örülünk, de nagyon sokan, hogy nem a nyolcvanas években járunk. Ha direkt van, akkor meg azért baj. Pedig ez egy jó dal. Az énektémák ízlésesek és változatosak. Szépen gördül az egész, a refrén kifejezetten izgalmas, bár a végén talán egyel lehetne kevesebb is, jó ha marad egy kis hiányérzet.

A Megrakják című dal a Megrakják a tüzet című és kezdetű népdal átirata. Szép régi stílusú népdal ez, de nehéz belőle kihozni valamit azon kívül, ami. Ennek megfelelően a Borgia által bemutatott parafrázis legjobb része akkor kezdődik amikor elfordul az eredeti dallamtól. Egészen kellemes és szépen kidolgozott mai popzene hangulatos gitártémákkal.

Az EP befejező, harmadik száma a Sámántangó. A szöveg a világvégéről szól. A jó hír, hogy nem értem teljesen és bízom benne, hogy én vagyok hozzá kevés. A világvége nagy általában eléggé titokzatos, mivel még nem volt, ha lesz, nem lesz szemtanú aki elmesélné, és persze nem lesz kinek. Hálás téma és 2012-ben aktuális volt, mivel találtunk egy kövön egy naptárt ami nincs meg végig. Nagy bajban voltunk tehát. Sajnos a mai egyházak világvégéi már csak a saját hívőik ijesztgetésére alkalmasak, de a maják bizonyára jobban tudták… Simán megér egy dalt. A címről biztosan nem csak nekem jut eszembe Tarr Béla szinte azonos (Sátántangó) című kerek 450 perces filmes kinyilatkoztatása, ami valójában a széthullásról szól, tehát van párhuzam. Nem éppen egyedi ez a dal, de zenei ötlet van benne, jól felépített, átgondolt darab. Csillog-villog, mindenhol van benne zene.

-Kovács Balázs-

Borgia honlap
Borgia Facebook

Oszd meg

Leave a reply