• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: BARHX – Egy Út Van (2016)

A szolnoki rapper Barhx (polgári nevén Barhács Tamás) legújabb albuma ez év tavaszán (egészen pontosan március 8.-án) látta meg a napvilágot, és 16 dalt tartalmaz. Az anyagot beharangozó, Magamért című dallal korábban már foglalkoztunk, akkor úgy fogalmaztunk, hogy „a magyar underground színvonalat tekintve a közepesnél valamivel erősebb produkcióról van szó”, ami valljuk be, első olvasásra bármennyire is negatív kritikának tűnik, jobban belegondolva egyáltalán nem az.

Nos, a teljes lemezről nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint amit az említett beharangozó dalról: ütős alapok, nem túlzottan komplikált, ám olyan szövegekkel megdobva, melyekben elegendő mondanivaló van ahhoz, hogy túlmutassanak a napjainkban trendinek számító, mainstream átlagon. Itt-ott kissé egocentrikusnak tűnnek a felsorakoztatott dalok, de ahogyan az előadó egy vele készült beszélgetés során fogalmazott, a lemezzel főként az volt a célja, hogy megismertesse magát a hallgatósággal, létezésének híre minél több emberhez eljusson. Ebből a szempontból érthető, hogy itt-ott kicsit sok szót ejt magáról egy-két dalban, na meg hát az efféle önfényezés a hip-hop műfajában egyébként is jól bevált szokásnak tekinthető.

A lemez 16 száma valójában csak 14, hiszen a dalokat egy intro és egy outro zárja keretes szerkezetbe, melyeknek különlegessége, hogy a bennük hallható monológ felolvasására BARHX-nek a Family Guy csecsemőkarakterének, Stewiw-nak magyarhangját, Dolmány Attilát sikerült megnyernie. A rajzfilmből kölcsönzött, kissé átírt monológok kifejezetten viccesek, jó hangulatban indítják és zárják az albumot. A köztük található 14 szám legtöbbjében közös, hogy szinte mindegyikben akad egy-egy közreműködő, köztük olyan neves MC-k is, mint Bigmek, a TheShow Crew-ból is ismert, nehézsúlyú szövegláda. Ezeknek a közreműködéseknek köszönhetően a lemez jóval dinamikusabb, jóval érdekesebb lesz, mintha BARHX egyedül rappelné végig az egész anyagot. Több stílus, különböző intenzitású flow-k találkoznak, melyeknek köszönhetően még az olyan lassabb, leülősebb dalokon sem alszik el az ember, mint a Nem Látnak című, „líraibb hangvételű” szerzemény.

A lemezen felvonultatott dalok nagyobb része hozza a Magamért című beharangozó dal színvonalát, sőt, egy-kettő talán még üti is azt. Egyik egyértelmű kedvencem a Rap Etikett című track lett, amire a producernek kifejezetten ütős alapot sikerült összerittyentenie. Az alapokra egyébként szinte sehol nem lehet panasz, a rap is rendben van, még akkor is, ha nincs túlkomplikálva, és BARHX főként egyszerű rímekre épít. Ettől függetlenül dinamikusan szövegel, és pörög az egész lemez. A Nem Ezt Kértem című dalban viszont a Nessy nevű énekesnő által előadott vokális betétet abszolút nem erőltettem volna, mert vagy direkt direkt disszonáns egy kicsit a dolog, vagy csak egyszerűen kissé hamiskásra sikeredett.

BARHX 16 számos lemeze, az Egy Út Van digitális kiadásban és fizikai formátumban egyaránt beszerezhető, potom 1500 forint ellenében, sőt, az anyag nagy része a szerző Youtube csatornáján is meghallgatható, teljesen ingyen.

Mindent összegezve egy korrekt bemutatkozó lemezről van szó, ami nem váltja meg a világot, de legalább élvezhető. Úgy érzem, a szerzőnek nem is volt célja világra szarni a spanyol viaszt, éppen ezért szimpatikusabb is megannyi magyar underground (vagy épp mainstream) rappernél. Vannak persze itt-ott kisebb-nagyobb hibái az anyagnak, de a rengeteg közreműködő, illetve az egészen élvezhető alapok megmentik a produkciót, és összességében megmarad az a szint, amit az ember a Magamért című, bemutatkozó dal után várhatott. Erős közepes, ami sokkal inkább a négyes felé húz, mintsem a hármas, vagy a kettes irányába. Ez úgy vélem, manapság hazai pályán, mikor gombamód teremnek a szarabbnál szarabb MC-k az ugaron, egész jó teljesítmény. Reménykedjünk benne, hogy BARHX megtartja jó szokását, és továbbra is hasonló, vagy inkább még jobb minőségű cuccokkal örvendezteti majd meg közönségét.

A teljes albumot ide kattintva hallgathatod meg!

Oszd meg

Leave a reply