• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Kritika: Árnyak – Éjszakai utazás (2002)


Azoknak, akik még nem hallottak az Árnyakról, elmondom, hogy egy 1994-ben alakult szolnoki illetőségű dark\gothic együttesről van szó. Az Éjszakai utazás 2002-ben jött ki. Egy 15 éves lemezről nehéz úgy objektíven értekezni, hogy a megjelenésekor én még gyakorlatilag kisgyerek voltam, de megpróbálom. Ami a legfontosabb ilyenkor, hogy ne mai szemmel, hanem a saját korának megfelelően próbáljam analizálni a témát.

Az Éjszakai utazás – de alapvetően az Árnyak is – a dark zene 90-es évekbeli hagyományait követi. Itt még nem épül be annyira a metál, és más kísérleti elem. Szintiszőnyeggel letakart búskomorság. Vannak természetesen rockosabb tételek is, mint a blues alapú kiszólásokkal, operáló Újra járni, vagy a szokatlanul sodró Feloldódni benned. Baritonfekvésű ének, előtérben dübörgő basszus, itt-ott pedig hősies női vokál. Érzelmes lényekként a szövegek fő témája, a szerelem, a magány, és más szuicid érzelmi állapotok. A lemez hallgatása közben olyan pionírok jutottak eszembe, mint a Type O Negative, a Tiamat, magyar részről pedig a megkerülhetetleneknek számító Bonanza Banzai, az F.O. System, továbbá a Nevergreen.

Vannak számok azért, amiket külön kiemelnék. A Szavakon túl alapja feszültséggel teli félhangos dübögés. A refrén szépen old, kinyílik tőle a megénekelt gondolat. A tappingelős szóló az utolsó refrénroham előtt gyönyörűen pukkantotta ki a lufit. Az Igazi arc egy egészen vidám szerzemény, bár ha jobban meggondolom ez nem a megfelelő jelző ide. Azt hiszem, a pozitív ambivalencia fogalomkettős tükrözi vissza leginkább a miliőt. A kilépő Remény remix, bónuszként foglal helyet a korongon, ami érződik is rajta. Prüttyögős goth-disco. Elképzelésem sincs mi lehetett a cél vele. Most vagy ki kellett tölteni az időt, vagy az elektronikusabb vonalukat így kívánták megcsillantani. 2015-ben iszonyatosan idejétmúltnak hat, de ugorjunk át az idő felett, végül is az öregedés természetes folyamat még egy szellemi produktum esetében is.

Az egyéni hang viszont akkori és mai füllel hallgatva is hiányzik, mégsem mondanám sablonosnak a zenekar koncepcióját, inkább a fent említett elméletem jegyében tradicionálisnak bélyegezném. Valahol az elődök\példaképek és a tisztes iparos munka között foglalnak helyet. Darkos elemek, gótikus formák, magukba süppedő öngyilkosjelöltek, búslakodjatok és nyerjetek megnyugvást e lemez felett!

Timúr

 

Oszd meg

Leave a reply