• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Könyvajánló: A Tangókirály – Kalmár Pál Regényes Élete (Saly Noémi)

Kalmár Pál munkásságával korábban, egy portrébejegyzés formájában ugyan már foglalkoztunk, akkor azonban az életútját feldolgozó monográfiáról csak említés esett, és nem képezte különösebb elemzés tárgyát. A közelmúltban azonban végre sikerült beszereznem a Tangókirály karrierével és regényes életével foglalkozó életrajzot, amiből nem csak róla, de pályatársairól, valamint a két világháború közti időszak éjszakai életéről is rengeteg új, érdekes információval sikerült gazdagodnom.

A mezőtúri születésű Kalmár Pált méltán tekinthetjük a XX. század egyik leghíresebb magyar dalénekesének, hiszen a két világháború között népszerűsége mondhatni az egekben szárnyalt. A budapesti zenés kávéházak sztárja volt, a legnagyobb kiadóknál megjelent hanglemezeinek száma pedig szinte megszámlálhatatlan. Ez főként annak is köszönhető, hogy repertoárja pályafutása során sosem korlátozódott az egy bizonyos zsánerbe tartozó dalok előadására, operettet, magyar nótát, valamint a kor népszerű slágereit egyaránt kiemelkedő tehetséggel volt képes énekelni.

A kötet születésétől haláláig kíséri végig a Tangókirály néven is gyakorta emlegetett énekes életútját, és habár enyhe túlzás lenne egy strandon hasunkat süttetve lapozgatható, regényes írásnak neveznünk, ettől függetlenül könnyen olvasható, élvezhető stílusban íródott monográfiáról van szó. Tulajdonképpen bármennyire is informatív a kötet, nem érezzük azt olvasása folyamán, hogy egy kultúrtörténeti munkát tartunk kezünkben, pedig nagyon is hiánypótló, gondosan megírt, szakmai szempontból is értékes kötetről van szó. Saly Noémi könyvének erőssége azonban leginkább abban rejlik, hogy nem pusztán szakmai szempontból értékes, tartalmas és informatív írás, hanem érdekes, bizonyos szempontból valóban regényes élettörténet, ami a nem pusztán Kalmár szakmai sikereire korlátozódik, hanem a művész emberi oldalát is feltárja az olvasó előtt.

“Szeretem a bort, mert odahaza valamennyi -félholdnyi- szőlőcskénk volt, rájártam mindig. Volt egy kedves vincellérünk, aki velem együtt berúgott. Debrecen mellett csak rizling volt. (…) Lumpoltam, mert a nagybátyáim mulatós fickók voltak. Borzalmasak voltak, az egyikük különösen, a 2. honvéd huszároknál szolgált, kvietált [nyugállományba vonult], lett belőle gazdálkodó. Elgazdálkodta az anyám részét is, az övét is, és egy másik részt is, a testvérrészt, de azért valamit hoztam magammal hazulról. (…)”
(Kalmár Pál visszaemlékezése debreceni gyermekéveire, 17. o.)

A könyv kultúrtörténeti jelentőségét többek közt a Kalmár életének a nagyközönség számára korábban ismeretlen fehér foltjait kitöltő családi, baráti beszámolók, valamint a különböző levéltárakból összegyűjtött adatok adják. Ezek mellett egészen egyedülálló a kötetben található, Bajnai Klára által elkészített diszkográfia, melyben a Tangókirály által élete során elkészített összes felvétel megtalálható, és nem kevesebb, mint 78 oldalt foglal magába!

Azok, akik fordulatokkal teli életrajzi regényt várnak, lehetséges, hogy csalódni fognak Saly Noémi könyvében, hiszen a kötet tulajdonképpen egy monográfiába oltott zene- és kortörténeti alkotás, rendkívül sok kitérővel, anekdotával, korabeli dokumentummal alátámasztva és színesítve. Kalmár Pál nyers, lényegre törő életrajza helyett tehát egy olyan írást vehetünk kézbe, melyben a Tangókirály pályafutása mellett a pályatársak, a vele együtt dolgozó zenészek, kiadók, lemezgyárosok életébe is bepillantást nyerhetünk. Kissé olyan ez a könyv, mintha napjainkban a nagykörúton sétálva betekintenénk egy-egy régi, híres-neves kávéház poros kirakatüvegén, és legnagyobb meglepetésünkre odabent nem lattéjukat szürcsölgető külföldi turistákat, hanem kalapos-sétapálcás polgárokat, az egykori mulatók aranykorának díszes közönségét és művészeit látnánk. Vitathatatlanul megidéz egy darabot a két világháború közti aranykorból, és mindezt hiteles forrásokra támaszkodva, tényszerűen, mégis szórakoztatóan teszi.

A könyv mellékleteként a rengeteg hivatkozás és információ mellett még egy CD-t is kapunk, melyen Kalmár Pál leghíresebb, legkedveltebb felvételeit hallgathatjuk újra, és habár a 78 oldalas diszkográfiának ez ugyan csak nagyon apró töredékét jelenti, azért a könyv forgatása mellett a lejátszóba helyezve mindenképp hangulatos aláfestést jelenthet az olvasással töltött órák megkoronázása képpen.

Oszd meg

Leave a reply