• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Koncertbeszámoló: XI. Metál Liget Szolnokon. 2013.04.13.

2013. április 13-án megrendezésre került az immár XI. Metál Liget. Szolnokon, a Tiszaligetben, a Campus mögötti rendezvénysátor adott otthont ennek a már-már hagyománnyá vált, mondhatni minifesztiválnak. A jegy ára a szokásos volt, 3500 elővételben, 3900 helyszínen. Az időjárás is kedvezett, hisz napközben pólóra való idő volt, este pedig egy pulcsiban is el lehetett lenni. Délután 1-kor kezdődött az első koncert, nekem egy kicsit korainak tűnt. Mint kiderült sok más embernek is, mert alig-alig voltak, csak a Tales of Evening fanok és egy-két tősgyökeres Metál Liget rajongó volt ott.

Ahogy kiértem a ligetbe, volt egy kis hiányérzetem. Nem tudom, hogy azért mert olyan korán mentem (kezdésre), vagy mert senki nem iszik délben, de most nem fogadott az a hosszú embersor borral és sörrel a bejáratig vezető úton. Talán később többen voltak kint.

10 zenekar lépett fel az este folyamán.
Sorban: Tales Of Evening, Sold For Evil, Krízis, Cool Head Klan, Leander Rising, Road, Depresszió, Ossian, Tankcsapda, Kalapács+Rudán Joe.
Ebből tulajdonképp az első kettőt leszámítva, mindenki lépett már fel itt nem egyszer nem kétszer. Többek között ezt sem szeretem ebben az eseményben, hogy 2-3 zenekar változik minden évben, de a többi ugyanaz marad. Sőt, van hogy az a 2-3 zenekar is megismétlődik több év múlva, ami persze nem baj. A másik a plakát téma. Akinek megvannak a plakátok 4 vagy akár több évre visszamenőleg, annak nem kell bemutatni, de a Google a barátunk, ott is meg lehet nézni. Nem valami kreatív, igazából 1-2 új név besuvasztása meg a többi áthelyezése és voila, kész az új Metál Liget plakát. A jövő évire is meg lehet tenni a téteket, biztos lesz, aki eltalálja.

Az árak nekem nem okoztak nagy meglepetést, 350 volt egy dobozos soproni, viselhető szerintem. Kaja is volt szendvics formájában, semmiben nem szenvedtünk hiányt. Az hogy a sátorban nem lehetett dohányozni érthető és jogos, bár nem mintha nem lett volna nyitott és rohadt nagy. Semmi gond, volt kint is elég hely. Nem tudom, hogy az idő ennyire szépít-e, de úgy rémlik még nem voltak túl nagy sérülések a koncerteken. Most ha jól tudom 1-2 embert el is vitt a mentő ilyen-olyan töréssel és még egy tucat akinek kiugrott a válla/térde stb. A Tankcsapda is „finoman” szóvá tette a koncert elején, hogy értékelnék, ha nem menne annyira a daráló. Nem vagyok biztos benne, hogy sikerült visszafogni magukat, mert én fedezékbe húzódtam, de egy-két sörös üveg/doboz azért repkedett.

Úgy voltam vele, hogy nem igazán kell bemutatni az itt fellépő zenekarokat, hisz mindenki ismeri őket, aki meg nem, az szégyellje magát. Viszont az első kettő, a Tales Of Evening és a Sold For Evil szerintem érdemel egy pár szót.

A Tales Of Evening 2011-ben alakult a metál jegyében, Nagykanizsáról jöttek, dallamos zenét játszanak. Könnyen befogadható, élvezhető de ütős számok, gyönyörű női hanggal tálalva. Kár hogy ők kezdték a napot, így elég kevesen voltak, de ők nagyon élvezték.

A második zenekar a Sold For Evil volt. Londonból jöttek, 2008-ban alakultak, és úgynevezett Death-Hopot játszanak. Hatással volt rájuk a trash, deathcore és hip-hop stílus is. Első stúdió albumuk tavaly jött ki, a Master of the beasts. Érdekes volt, nem igazán hallottam róluk előtte, de nem volt rossz, bár nem az én stílusom.

Utánuk a Krízisen és a Cool Head Klanon sem voltak sokkal többen, 4-5 fele kezdett gyűlni a nép. Addig még hely is volt a padoknál, amiből persze nem vitték túlzásba a mennyiséget, több is lehetett volna.
Nekem a Leander Rising vitte a pálmát az este, sokan voltak akik csak miattuk mentek el. Ha választhatnék, őket emelném ki. Ezután a sor már a megszokott volt, Road, Depresszió, Ossian és a többiek, itt durvult el a pogo és a sördobálás.

Hajnal 1-2 között ért véget az este a Kalapáccsal, nagyjából pontos volt mindenki a legelejétől kezdve. A biztiboyok végezték a dolgukat, mondjuk nézőpont kérdése. Volt, aki szerint túl szigorú volt, mert nem lehetett kimenni, hozzáteszem karszalaggal. Ebben egyetértek, de szerintem nem baj az ha odafigyelnek, hisz elsősorban nem a mi cseszegetésünk a dolguk, hanem hogy vigyázzanak a rendre.

Összességében jó volt, igazából nem okozott sem pozitív sem semmi másféle csalódást. Egyszer-kétszer megéri elmenni, megnézni mi folyik ott, de nekem nem lopta be magát a szívembe ez a rendezvény.

-Balogh Emese-

Oszd meg

Leave a reply