• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Koncertbeszámoló: Vajon Háklár Tamás álmodik-e android bárányokkal?


1. nap Péntek 19:00 – Szombat 03:00

Tamás a Döbbenet nevű zenekar gitárosa. Nyomában álmodik a gyomor. Tamás a sötétben feküdt. Nehezen jött az álom a szemére. Még megigazította mellbimbóját a firhang rejtekében és arra gondolt, mennyire sajnálja azt a sült kolbászt, ami gazdátlanul feküdt a konyhaasztalon.
– Az a rohadt szesz! – gondolta magában.
Mély álomba szenderült és lassan szürreális képek kúsztak a tudatába.
Kelenföld. Az egyformaság betonból öntött állandósága. A kék volkswagen az egyedüli pont, ami kilóg ebből a monotóniából. Körülötte emberek lézengenek kezükben sörrel, ezen az undorítóan forró nyári napon. Kiköpi őket a sebesség istene.
– Pisálnom kell. Úgy ennék valamit! Olyan fáradt vagyok! Elszívhatnánk egy cigit? Próbáltam energiaitalt is inni, de semmi sem használ.
Áron, ez a szálfa ember, gyermeki másnaposságban szenved, amit az AMD együttes lemezével próbál átvészelni. Csupán György az, aki súlyos kacajok közepette vágyakozik a maláta után.
Szolnokról már külön sofőr viszi őket, ugyanis itt az ideje rárobbantani egy-két italra. Pattannak a söritalok, szódával elegyedik a bor és varázs cigaretták illata száll a Tisza partján. Dé arca sejlik fel az éjszakában. Kikötöttek a hétvégi hedonizmus kalózai a Sörpad-szigeteken. Nincsenek túl sokan. A szomszédban egy rockabilly zenekar húzza a talpalávalót és hát az embereket jobban érdekli az óriás plakátra váltott siker, mint a város fel-feltörekvő szelleme. Szúnyogok marják a térdet. Elűzésük céljából a szájakban gyújtanak füstölőt a beat zenére tomboló illetlen fiatalok. A színpadon feldolgozások szólnak a magyar rádiózás csúcskorszakából. Egy-két Bikini, Republic és visszatérő motívumként fehér pillangók. A dadaista vers vizuálfolyamába csöppent Tamás felhajt egy garatnyi rákóczifalvai Döbbenet címkét viselő pálinkát. Ó! a névadó maró átka. Közben már az Új Gordiusz próbálja átvágni a csomót a deszkákon a progresszió és a jazz jegyében. Italfelhőkbe mártott esztétikai elemzés alá kerül kísérletük, ami bőven túl nyúlik a megengedett játékidőn. A közönség lézeng. Péntek van, mit tegyünk? Szombaton csak ellepik majd a teret! A Döbbenet következik. Az észlelés kapuit nyitogató pamflet-punk, budai intellektussal, dunántúli hévvel, tiszántúli hirtelenséggel. Nyakon vágják a közönséget. Értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, melyet kompenzálandó a Paksi-különítmény felordít a színpadra a destrukciós montázsban utazó Györgyhöz:
– Lehet számot kérni?
– Sajnos nem lehet!
– Az Ossiantól az éjféli lányt játszátok már el!
– Azt nem tudjuk eljátszani, mert olyan magas fokon áll, hogy nem tudjuk interpretálni, de eljátszhatjuk nektek a Zámbó Jimmytől a Megtaláltalak a szekrény mögött című opuszt.
– Nem értetek a szórakoztatáshoz!
Egyáltalán nem csalódva folytatják a műsort és mire véget ér a 25. perc és vele együtt a koncert egészen szép sikert könyvelhetnek el.
A statisztika:
– Több sötétben megbúvó laikus érdeklődő
– Felháborodott Paksi-különítményesek
– Taps és ováció
– Személyes gratulációk
Egy illuminált fiatalember a érkezik a zenekar tagok közé, ahol javaslatokat kíván tenni a szórakoztató vonal továbbfejlesztésére. György nem restellkedik és felkínálja neki a lehetőséget, hogy vágják el inkább egymás torkát a Tisza partján. Emberük élne is a lehetőséggel ám a megfontolt basszusgitáros eltereli a szubkulturális polgárháború casus bellijéről a figyelmet. A kedélyek megnyugszanak. A volkswagen kiviláglik. Forró whiskey csúszik le a gigákon, a Stranglers átüvölti a rónát és Tamás álma az egyik körforgalomnál az Ébrenlét tábla felé fordul.

Az esemény facebookja
Korbian Knot facebook
Rongyszőnyeg facebook
Spontán Blues Band facebook
Új Gordiusz facebook
Döbbenet facebook

Oszd meg

Leave a reply