• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Koncertbeszámoló: Junkies, Rómeó Vérzik, Phoenix koncert a Frakkban. 2013.02.23.

2012.02.23 Frakk: Junkies, Rómeó Vérzik, Phoenix

sis’: Február 22-én indult a turné a Junkies, a Rómeó Vérzik és a Phoenix zenekarral. Február 23-án Szolnokon az Ibizában várta a fiatalokat ez a három zenekarból álló koncert. Kapunyitás 7kor volt, az első zenekar, a Phoenix 9-kor kezdett, 10-től a Rómeó Vérzik zajongott, negyed 12-től pedig a Junkiesé volt a színpad, ők zárták a bulit.

A Frakk szervezésében zajlott ez az este, ugyanis a szórakozóhely nemrégiben elköltözött a város egyik végéből a másikba. Az új helyszín egész férős, jó az elrendezés, és alkalmas koncertekre is, de nagyon kint van az isten háta mögött(bár néző pont kérdése), és a mellékhelység meg leginkább egy Los Angeles-i drogtemetőre emlékeztet, már-már hiányoltam a vért a falról, vagy valami tűt a sarokból.

Evi: Nagyon vártam már ezt a bulit, mert két általam nagyon is kedvelt zenekar látogatott el Szolnokra, így végre nem nekem kellett utazgatnom, hogy láthassam őket. A Junkiest már 13 éves korom óta szeretem, és amikor csak tehetem, megnézem őket Pesten, vagy ahol épp játszanak. A Rómeó Vérziket igazság szerint mindig lusta voltam meghallgatni, csak 3-4 éve szántam rá magam, de azóta is hallgatom, és több koncertjükre is elmentem. A Phoenix viszont még nagyon új volt, itt-ott találkoztam a névvel, de ebben ki is merült a dolog.

sis’: Mint már említettem, a Phoenix nyitotta az estét, 9 után egy kicsivel már fent is voltak a színpadon. A zenekar 2001-ben alakult, eredetileg négy, ma már csak 3 fős felállással. Előzenekarként léptek fel a Rómeó Vérzikkel és a Tankcsapdával is, több tehetségkutatón is értek el dobogós eredményeket. Nyers rock’n’rollt játszanak, leginkább a Tankcsapda régebbi énjéhez tudnám hasonlítani. Nem csak zeneileg, felállásban is találunk párhuzamot, a koncert közbeni ventilátorról nem is beszélve, ami itt is az énekes arcába van állítva.
A koncert pörgős volt, nagyon kellemeset csalódtam, könnyen emészthető, de azért feszes rockot nyomnak. Akit érdekel, van már klipjük is, meg lehet tekinteni a youtube-on, én igazából csak ajánlani tudom. Visszatérve a 23-ai alakításra, összegezve jól éreztem magam, szerintem leadták a legjobbat a fiúk, bár én úgy láttam a térigényük nem lett kielégítve, ennek ellenére megér egy estét a dolog. A következő állomás Esztergom, március 9-én fellépnek ugyan ezzel a felállással mint most, de ezen kívül megfordulnak még majd Debrecenben, Mosonmagyaróváron és még sok más helyen is. Akit érdekel, a zenekar honlapján, és a facebook-os adatlapján is megtalálja a pontos időpontokat és helyszíneket, és ha a közelben lesz koncert, mindenképp menjetek el megnézni, garantáltan jó este lesz.

Evi: 8-ra odaértünk az ex-Ibiza felső szintjére átköltözött Frakkba. Még soha nem voltam ott azelőtt, mivel ugye egy volt diszkóról beszélünk és én személy szerint nem kedvelem az ilyesfajta szórakozást. Nagyon tetszett a hely; a kinti teraszos rész és a belső elrendezés egyaránt, bár tény, hogy túl kicsi. Kis csúszással kezdett a Phoenix. Első benyomásra egy fiatal Tankcsapdát láthattunk, bal szélen egy Lukács Lacival, akinek kicsit magasabbra van állítva a mikrofonja és fújja a haját a ventilátor, jobb szélen egy tétlenebb Cseresznyével. Másodikra már felfedezhettünk néhány Rómeó Vérzikes, Roados, illetve Junkiesos elemet is. Értem én, hogy olyan előzenekar kell, ami stílusba vág, de nekem ez már inkább a koppintás kategóriába esik.


Rómeó Vérzik

sis’: A Phoenix után a Rómeó Vérzik játszott 10-től körülbelül 11-ig. Egy vérbeli rock’n’roll csapatról van szó, 1995-ben alakultak, és a mai napig keményen tolják az ipart.
2010 májusában rajzolódott ki a mai négyes felállás.
A koncert elején egy kis hangtechnikai igazítás után belecsaptak a lecsóba, kezdődhetett a hepajkodás a jól ismer Rómeó Vérzik számmal, a Hol vagytok kurvákkal. Jó hangulatot csináltak, volt pogo, meg minden ami kell, de ha őszinte akarok lenni, engem nem nyűgöztek le. Ugyan már srácok…Tudtok ti ennél jobbat is! Nem tudom mi, de valami nagyon hiányzott nekem az egészből. Egy kicsit úgy éreztem mintha nem sok kedvük lett volna ehhez a szombat estéhez.
Hogy pozitívum is legyen a dologban, nem volt erőtlen és pörgős volt. A közönség 90 százaléka láthatóan élvezte, és az is tetszett, hogy egy melltartó díszítette az énekes mikrofonállványát, bár kíváncsi lennék hogy ki a tulajdonosa. Egészében nem volt egy nagy durranás, reméljük a legközelebbi bulin majd robbant a banda.

Evi: Ezután jött a Rómeó Vérzik. Szerencsére sokat játszottak az Engedd belém! albumról, az a kedvencem. Nincs túl sok hozzáfűznivalóm a bulihoz, minden flottul ment, a vokálok pontosak voltak, a zene is egyben volt. A hangosítás lehetett volna jobb, de ez már csak az én szőrszálhasogatásom. Végigtomboltuk az egész koncertet, a végére totál kifáradtam, meg levegőt is alig kaptam, de hátra volt még a Junkies. Igazából nem néztem az órát, de nagyon soknak tűnt a két zenekar közötti szünet.


Junkies

sis’: Végül, de nem utolsó sorban a jó öreg Junkies következett. Aki nem tudná kiről/miről van szó, ők egy budapesti punk rock banda, elég szép kis zenei múlttal: 1993-ban alakult, és 94-ben már az első albumuk is napvilágot látott. Egészen máig, és reméljük még nagyon sokáig aktív a banda. A Mivan veled? Semmi? albumuk épp a közelmúltban született meg, és március 23-án a Rómeó Vérzik és a RedHeart zenekarral lemezbemutató koncertjük lesz a DürerKertben.
Negyed éjfél fele kezdett a banda, mindenki nagyon várta már ezt a részét az estének, hisz legyünk őszinték, a legtöbben a Junkies miatt jöttek el a buliba. Jómagam is szeretem őket, kíváncsi voltam mit kapunk majd tőlük. Vegyes volt a végeredmény, igazából nagyon tetszett az egész, örültem hogy játszották a Miattad iszom, a Mese, és a Vesztettél számokat, de azért az énekes (Szekeres András) hangján is hallatszik hogy eltelt az idő. Volt még valami, ami sajnos előfordul, nem lehet ellene semmit sem tenni; áramszünet. Méghozzá kettő. Igen, miért is ne, a technika nem mindig puszipajtás, és ez pont egy ilyen alkalom volt. Nem okozott nagy gondot, orvosolva lett a dolog, de azért szerintem egy picit mindenki meglepődött egy pillanatra.

Evi: Végre elkezdték. Lement pár régi dal, a Degenerációról is nyomtak párat, meg a Mi van veled? Semmi?–ről is elhangzott egy-két ismertebb szám. Nekem az új album nem a szívem csücske, úgyhogy nem is bántam, hogy kicsit hanyagolták. Számomra az egész buli hangulatát megbélyegezte, hogy láttam a zenekaron, hogy unják a dolgot, vagy fáradtak, a lényeg, hogy nem voltak túlságosan elemükben. Tényleg nem mai zenekar, lássuk be, de azért egy kicsivel nagyobb beleélést/aktivitást vártam volna tőlük. Kicsit gáz momentuma volt a koncertnek, mikor elment az áram. Láthatóan felidegesítette őket a dolog, de pár perc múlva megoldották a problémát, és folytathatták is. Nagyon gáz momentum volt, amikor már másodjára ment el az áram. Akkor már az első sorban álltam, és hallottam, hogy totál felbaszták az agyukat, Riki hangosan szidta a helyet. Levonultak a színpadról, de visszatapsoltuk őket, és elnyomtak még pár számot.

Phoenix setlist Rómeó Vérzik setlist Junkies setlist
1. Utolsó lépés
2. Kiégett lelkemből
3. Játssz még!
4. Amire vágysz
5. Csak ennyi ez
6. Tisztán láss
7. Újra fel…
8. Ugyanaz a vér
+Hamis szivárvány
1. Hol vagytok kurvák
2. Engedd belém
3. Keleti rock és roll
4. Szívom és fújom
5. Pokoltanya
6. Sötét ég
7. Piros 19
8. Érezd jól
9. Térdelj elém
10. Az ördög, az isten
11. Helló édes
12. Kiskakas
1. Miért legyek más
2. Gyűlölöm
3. Miattad iszom
4. Tovább
5. Kisherci
6. A drog az rossz
7. Félbe tépve
8. Vesztettél
9. Ufó
10. Ne ébressz fel
11. A szerelmedtől lettem
12. Minden álmom
13. Félsz
14. Mese
15. Csatipati
16. Nincs pardon
17. Viszlát


sis’: Egészében egy állati buli volt, jól éreztem magam, örülök hogy ott voltam, aki meg nem, az meg még sokra elmehet, hisz mint már fentebb említettem, ez a hétvége volt a turné első hétvégéje, lesznek még sok más helyen is, aki teheti menjen el.

Evi: Buli után még tudtam dumálni a Junkies tagjaival, mert nem volt igazán VIP szektor, vagy zenekari öltöző, így egy légtérben voltak a zenekarok a közönséggel. Gyakorlatilag bárki odamehetett hozzájuk beszélni vagy fotózkodni, de érdekes módon nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Nekem egy fokkal szimpatikusabb megoldás volt, persze a zenekaroknak biztos, hogy nem volt kényelmes.
Összességében nem volt egy hatalmas zenei élmény ez a három koncert, de mint buli, nekem nagyon bejött, és végre felrázta egy kicsit Szolnokot a tespedésből.

-Evi- & -Balogh Emese-

Oszd meg

Leave a reply