• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Koncertbeszámoló: 2014.09.06. Adam Bomb (USA) @ Szolnok, Váróterem Rock Söröző

Vegyes érzelmekkel kell sajnos most írnom erről a bizonyos Adam Bomb koncertről. Egyrészt végre egy igazi rock’n’roll arc, igazi zenékkel, igazi bulival, igazi zúzós hangulattal. Másrészt viszont szégyennek tartom, hogy míg ezen, ha 30-an voltak összesen, addig a mai szotyirocker zenekarokra (had ne fikázzak név szerint egy tucatot) ott tobzódik a sok 14 éves nagyon kemény gyerek. Én kérek elnézést. Miután ezen szépen kifakadtam az este elején, és beláttam, hogy nem lesz jobb, ha csak szitkozódok, inkább reklámozni kell egyre jobban és jobban, azután egész testtel és lélekkel vonulhattam be.

Adam Bomb gitárja Fotó: Kozma Mihály (Szolnoki Koncertek)

Mivel sokaknak az első gondolata az, hogy ki a bánat az az Adam Bomb, ezért először szeretném egy kicsit bemutatni. Nem lehet mindent megemlíteni, már könyvet írhatna az öreg, de azért úgy dióhéjban megpróbálom összefoglalni.
Szóval ott indult az egész, hogy 14 éves korában 1979-ben alapított egy zenekart Geoff Tate-el. Ezután volt lehetősége Eddie Van Halennel találkozni, gitárt dedikáltatni, gitárleckét venni, és egot felturbózni. 17 évesen a TKO együttes tagja, 18 évesen meg már a Kiss-be jelentkezik gitárosnak. 1982-ben Hollywoodba költözik, és olyan arcokkal van körülvéve, mint például Izzy Stradlin és Tommy Thayer. Utóbbi javasolta neki az Adam Bomb nevet. Nem mellesleg így 18 évesen két koncerten is helyettesíti Yngwie J. Malmsteent. 1984-ben rögzíti első szólólemezét, de ezt sem akárkikkel. Phil Feit (Billy Idol), Cliff Williams (AC/DC), Jimmy Crespo (Aerosmith), Gregg Gerson (Billy Idol, Iggy Pop, Mick Jagger). Azóta még 11 lemezt szült meg, és sokszor feltűnt a Hanoi Rocksban, mert ugye miért is ne lenne jó barátja Michael Monroe…
Az a helyzet, hogy folytathatnám még bőven, de sehogy sem érnék a végére, szerintem ennyiből is kiderül, milyen emberről beszélünk. Annyit azért még megemlítenék, hogy azóta is aktív, egész a mai napig, évi közel 250 koncertet nyom le, ami azért valljuk be, 20 évesen is durva, nem hogy 45 fölött. Igaz, látszanak rajta az évek, de azzal kezet fogok, akin ez nem látszana meg.

Adam Bomb Fotó: Kozma Mihály (Szolnoki Koncertek)

Most már tényleg a koncertre visszatérve. Állati jó volt. Komolyan nehéz leírni. Mintha visszacsöppentem volna a 80-as évekbe egy korai Mötley Crüe koncertre. Tökéletesen akkori glam rock stílus. Még home-made pirotechnika is volt. A cintányérokat megállás nélkül gyújtogatta, a végén pedig a saját gitárját is lángokba borította. Volt konfetti is, csak hogy tudjátok miről maradtatok le. A hangosítást szintén úgy csinálták, mint annó. Nagy ívből tettek a hangtechnikus véleményére, a lényeg, hogy minél hangosabb legyen, és ők befelé halljanak mindent, a többi meg kit érdekel. De ettől függetlenül érdekes módon nem volt rossz. Úgy nagyátlagban bújjon a sarokba sírni, aki nem jött. Ilyen és ehhez hasonló koncertekre lenne szükség itt Szolnok, meg úgy az egész országban, meg úgy az egész világon.

A pár nappal későbbi (nem szolnoki) koncert “összefoglalója”:

Adam Bomb Setlist
1. D.W.I On the Info-Super-highway
2. The Rocker
3. Let There Be Rock (AC/DC cover)
4. Je T’Aime
5. Siete Lonchas
6. Stay Connected
7. Avalanche
8. Last Night on Earth
9. Firehouse
10. Detroit Rock City
10. Feldolgozás (Government Warning – Arrested)
11. Eruption (Van Halen cover)
12. You Really Got Me (The Kinks cover)
13. Straight in The Tank
14. Angry Angry
15. Rockstar
16. SST

Kozma Mihály képei a koncertről ide kattintva érhetők el!

Busa Szabolcs képei a koncertről ide kattintva érhetők el!

-Balogh Emese-

Oszd meg

Leave a reply