• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú Soós Brigittával, a Lúdláb pultosával

Bár zenéhez nincs túl sok köze, a szolnoki fiatalok szórakozásában annál inkább szerepet játszik az alkohol. Kinek milyen mértékben, de nagyjából általános, hogy mindenki szeret egy pohár ital mellett lazulni és beszélgetni a barátaival. Hogy megtudjam, mégis mennyire jellemző a mai fiatalokra a mértéktelen szeszfogyasztás és pénzköltés, egy „szakértőt” kérdeztem meg, aki minden bizonnyal hiteles képet tud adni a szokásokról, hiszen nap, mint nap ezt látja. Soós Brigitta -Brigi- már régóta ismerős lehet a Lúdláb pultjának másik oldaláról, vele beszélgettem.

Neked, mint pultosnak, mik a tapasztalataid a fiatalok szórakozási szokásaival kapcsolatban? Mennyire játszik nagy szerepet ebben az alkohol, mennyit isznak egy-egy buli alkalmával?

Ez igazából társaságfüggő meg korosztályfüggő is. Vannak a nagyon fiatalok, akik most lesznek 18-ak, náluk nincs határ, tehát amennyi pénz van, annyit isznak. Akik idősebbek, meggondolják. Azt vettem észre, hogy vannak társaságok, akik csak egy bizonyos alkoholt isznak, bejönnek, söröznek és mellé isznak egy fajta rövidet. Míg akik fiatalabbak, ez a 18-19, ők mindent, ami van.

Amire van pénz.

Igen, amire van pénz. Nálunk két véglet van. Vannak azok a fiatalok, akiknek rengeteg pénzük van, mert anyuci/apuci nagyon gazdag, és rengeteg pénzt itt hagynak, meg van az a középréteg, akinek mondjuk van 1-2-3 ezer Ft-juk egy estére. Ez így változó.

Hogy vetted észre, átlagosan mennyi pénzt hagy itt egy ember egy este?

Szerintem, ha az egész társaságot nézzük, akik idejárnak, egy 4 ezer Ft-tal simán lehet számolni.

Fejenként?/

Az a baj, hogy nálunk nagyon sok az olyan, aki nagyon sok pénzt itt hagy, és ugye van a másik része, aki mondom, bejön kb. 2 ezer Ft-tal és abban benne van egy doboz cigi, plusz a maradékot elkölti.

Mondjuk ez nektek nem feltétlenül baj.

Nekünk jó. Nálunk nagyon vegyes a társaság, szerintem ezt ti is látjátok, hogy a rockertől kezdve a diszkósig mindenki megtalálható itt, meg korosztályban is elég sokfélék, tehát 18-tól egészen 30-35-ig ide járnak, és ugye az idősebbeknél több pénz van, meg vannak ezek a fiatalok, akik rengeteget költenek. Volt egy vendégem, aki egy péntek este 15 ezer Ft-ot elivott és 19 éves volt. Velem ilyen például még soha nem fordult elő a mai napig sem. Ha az egész kocsmát nézem, akkor 3-4 ezer Ft-tal lehet számolni. Ha társaságokra bontom, akkor változó.

Az mennyire jellemző, hogy valaki ájulásig/hányásig issza magát?

Itt azért annyira sűrűn nem. Előfordul, de annyira sűrűn nem. Vannak hányások, de általában ez akkor szokott előfordulni, ha nagyobb születésnapi bulik vannak, tehát ilyen sima hétvégéken, amikor beülnek beszélgetni, akkor nem.

Akkor azt nem tudnád kijelenteni, hogy ez csak a fiatalokra jellemző.

Nem. Én már szedtem már össze 32 éves srácot is úgy, hogy nem tudott magáról, tehát ez nem csak a nagyon fiatalokra jellemző.

Történt már itt valami extrém dolog, valami verekedés vagy ilyesmi, egyértelműen a túlzott alkoholfogyasztás miatt?

Egyszer volt egy olyan dolog, ami miatt háromszor is mennem kellett a rendőrségre, de mondjuk az nem bent a kocsmában volt, hanem kint az utcán, és mint tanú, kihallgattak. Meg egyszer volt egy nagyon csúnya veszekedésem egy sráccal, ő így csettintgetett befele a pultba, aztán kérte a panaszkönyvet, amibe beleírt, amiből nem lehet kiolvasni igazából semmit, csak egy olyan mondatot, amiben engem szid és nem szépen. Az például elég csúnya volt. De úgy nagyon nagy gondok nem szoktak lenni. Vannak veszekedések, mert hát egy részeg embernek nem tudod megmagyarázni, hogy nincs igaza. De nem túl sűrűn, legalábbis én nem vettem észre. Azért ennél sokkal balhésabb helyek is vannak szerintem Szolnokon.

Mennyire fontos az, hogy hogy szólsz egy vendéghez?

Én úgy gondolom, hogy fontos, tehát azért azt a vendég is észreveszi, hogyha nekem nem szimpatikus és lehet, hogy többet nem is fog idejönni.

Nem gondoltam, hogy ez ennyire számít.

Szerintem sokat számít. Mostanában hallani olyat egy-két helyről, hogy szidják a pultosokat, és oda nem is fognak visszamenni. Ha én itt bunkó lennék, akkor egy az, hogy nem kapnék borravalót, mondjuk ezt nem feltétlen a borravalóért csinálja az ember. Akik ide járnak, azoknak a többségével jóban vagyok, és nem innen ismerem őket, hanem korábbról, és nem azért kérdezem meg, hogy mi a helyzet meg hogy van, hogy nagyobb borravalót reméljek, hanem mert tényleg érdekel. Tehát úgy gondolom, hogy sokat számít az, hogy a pultos hogy viszonyul a vendégeihez, mert ha jó fej vagy velük, vagy megkérdezed, mi a bajuk, vagy segítesz nekik valamennyire, akkor szívesen visszajönnek. Nekem ez így természetes.

Hogy viseled, hogy gyakorlatilag 0-24-ben részeg emberek vesznek körül?

Nem is a részegekkel van a bajom, hanem azt nem szeretem, amikor úgy gondolják, hogy én, mint pultos, itt a szolgálója vagyok akármelyik vendégnek is. Ez én úgy gondolom, hogy nem így működik. Nem jó az, amikor lenézik az embert, és szerintem az, amit én itt csinálok, vagy a többiek, amit itt csinálunk, az nem egy olyan dolog, amit le kell nézni. Én azért elég sokat dolgozom, sokat vagyok ott. Oké, hogy ilyenkor hétköznap le tudok ülni, tudok pihenni, de a hétvége az borzasztó. Nem csak fizikailag, mert nem csak a hordókat emelem, meg rekeszeket pakolok, meg hűtőt töltök, hanem szellemileg az, hogy néha egyszerre itt van 200-250 ember, és akkor arra figyelsz, beszélsz velük, jól adsz vissza, rámosolyogsz, csinálod. Azért az fárasztó, és egyszerűen nem értem azt, amikor lenézik az embert, egy kicsit felháborító. Azért nem egy utcaseprő vagyok, vagy aki szart lapátol. Nem szeretem, amikor a vendégnek ilyen felsőbbrendűség-érzése van. Na ez az, amit nem is tolerálok, tehát ezt szóvá is teszem és ebből szoktak általában viták lenni. De mindezek ellenére szeretem a munkámat, rengeteg új barátot szereztem itt és nagyon sok boldog pillanatot élhettem át. Sok mindenre megtanított ez a munka, és ha elölről kezdhetném, ugyanígy döntenék. Szeretem ezt a helyet és a dolgok többségét is, ami vele jár.

Jut arra időd vagy energiád, hogy elmenj szórakozni?

Hát nem. De nem azért, mert ilyen marha nagy munkamániás vagyok, hanem mert ha nem dolgoznék ennyit, akkor a fizetésem is kevesebb lenne. De nem is feltétlenül hiányzik. Néha hiányzik, de annyira nem. Mer az a baj, hogy egy idő után kiábrándulsz. Nem az alkoholból, hanem ebből az egészből, ami erről szól, tehát ez egy kicsit szerintem sok. Nincs kedvem elmenni bulizni, nincs kedvem emberek közt lenni mert…

…egész nap emberek között vagy.

Mindig. Meg a hétvége, tehát az, hogy itt tömegnyomor van, hogy mindenki beszél, ordít a zenegép, erre figyelj oda, arra figyelj oda, közben szolgáljál ki, ez néha azért sok. Inkább jobb otthon, vagy beülni egy kis eldugott kocsmába, ott beszélgetni a barátokkal, leülni sörözni, mint az, hogy elmenjek egy olyan helyre, ahol vannak 150-en, 200-an, és megint emberek vesznek körül.

-Evi-

Oszd meg

Leave a reply